fbpx

Стомашен байпас

Стомашен байпас
Стомашен байпас

Бариатричната хирургия е процедура, която помага на хората със затлъстяване да отслабнат и да подобрят здравето си. Тази операция създава малка стомашна торбичка и пренасочва част от тънките черва, така че пациентът да не може да яде толкова много храна и да усвоява толкова лесно хранителните вещества от диетата си.

Има два вида операции, които могат да помогнат на хората да отслабнат: стомашен байпас Roux-en-Y и билиопанкреатично отклонение с дуоденален превключвател. И двете операции са много ефективни в подпомагането на хората да отслабнат и да подобрят здравословните си състояния, свързани със затлъстяването, като диабет тип 2, високо кръвно налягане и сънна апнея.

Стомашен байпас Roux-en-Y е операция, която разделя стомаха на малка горна торбичка и по-голяма долна торбичка. След това тънките черва се свързват с горната торбичка, което означава, че пациентът може да яде само малко количество наведнъж и храната, която яде, не се абсорбира добре.

Билиопанкреатичното отклонение с дуоденален превключвател е операция, която премахва малка част от стомаха ви и пренасочва тънките черва, така че да заобикаля по-голямата част от стомаха и първата част на тънките черва. Това може да доведе до по-голяма загуба на тегло и да подобри здравословните условия, свързани със затлъстяването.

И двата вида стомашен байпас са много ефективни, но крият и рискове. Тези рискове включват кървене, инфекция и усложнения по време на операция. Въпреки това, с внимателна подготовка и последващи грижи, тези рискове могат да бъдат сведени до минимум.

Share This Article

Може също да ви хареса...

Последни статии

wpChatIcon