fbpx

Шри Ланка от бряг до бряг – колоездачна обиколка

15 Days

Шри Ланка от бряг до бряг – тази ваканция с велосипед има за цел да ви покаже пресечен разрез на културата и природата на Шри Ланка. Избрахме по-малко известни дестинации и създадохме колоездачни маршрути. И двете избрани да покажат сърцето на Шри Ланка. Имаме древни столици на кралствата на Шри Ланка в Япахува и Сигирия. Сафари в Минерия и Удавалаве. Недокосната пустиня в Маха Оя и залива Аругам. Културни връзки в Батикалоа, Гале и Коломбо. Колоезденето е предимно по странични пътища. В по-голямата си част теренът е равен, но на места има участъци с леки изкачвания. Избягваме трафика и главните пътища. Настаняването варира в удобни 3–4-звездни хотели, къмпинги и бутици.

Шри Ланка означава “благословена земя” на санскрит. И няма по-добро име за този малък гостоприемен остров, известен със своите чаени плантации, великолепни плажове, екзотична природа и архитектура. Някой идва тук, за да си почине от суматохата и да се зареди с енергия в древните будистки храмове. Някой търси тръпката, покорява вълните на сърф или отива на екскурзия в планината. Други са привлечени от възможността да се затоплят правилно на пясъка и да плуват във водите на Индийския океан. Шри Ланка е красива дори през дъждовния и извън сезона, така че потокът от туристи тук никога не намалява.

Маршрут

Заминаване от летище София за Доха с редовен полет на Катар еъруейс за последващ полет до Коломбо.

Примерно полетно разписание:

02 Feb 2023 QR 022 12:50 SOF 18:30 DOH
02 Feb 2023 QR 0664 19:20 DOH 02:30 CMB
16 Feb 2023 QR 066 04:00 CMB 06:30 DOH
16 Feb 2023 QR 0227 07:45 DOH 18:50 SOF

Кацане на летище Коломбо. След преминаване на митничкески и паспортен контрол, ще бъдете посрещнати от местния представител и трансферирани до хотела (30 минути).

Следва свободно време, може да починете от полета, да поплувате в басейна/морето или дори да се разходите из града.

Рано вечерта ще имате байк фитинг и кратко каране, за да свикнете с велосипедите.

Вечеря в хотела.

НАСТАНЯВАНЕ: Хотел J – Комфортен, чист хотел на самия плаж и близо до летището.

Вечеря

През всички дни на колоездене се препоръчва да тръгвате рано, за да избегнете обедната жега.

Закуска в 07:00 с идеалното време за започване на колоездене около 07:30/08:00.

Днес трябва да направите 1,5-часов трансфер от оживения град Негомбо до началната точка за колоездене. Велосипедите ще бъдат прехвърлени до началната точка и настроени преди пристигането ви. Тръгвате на североизток в сърцето на Шри Ланка до град Япахува. Япахува е за кратко време столица на средновековна Шри Ланка (1272 г.).
Маршрутът е през селски пътища и малки пътеки. Ще преминете през полуселски места с малки къщи и магазини по пътя. Областта е известна със своите кокосови плантации и оризища.

Общата дължина на колоездене е 65 км. Теренът е равен. Повърхността е комбинация от асфалтирани пътища, кални пътеки и чакълени пътеки.

Пристигане и обяд в хотела. След това ще имате време да се отпуснете и да поплувате. Хотелът е известен с аюрведичното си лечение. Може да си направите масаж.

В 1700 ч. се срещате с екскурзовода, за да посетите близката скална крепост Япахува и да я изкачите (30 минути), за да се насладите на красиви гледки към околностите и залеза.

Вечеря в хотела.

НАСТАНЯВАНЕ: Хотел Yapahuwa Paradise – тандартен 3-звезден хотел, единственият в района. Чисто и удобно с много топло обслужване.

РАЗСТОЯНИЕ ЗА КОЛОЕЗДЕНЕ: 65 км
ТЕРЕН: Равен

Закуска, Обяд, Вечеря

След ранна закуска поемате с колелата на изток до сърцето на културния триъгълник. Дестинацията е Дамбула.
Пещерният храм Дамбула, известен още като Златния храм на Дамбула, е обект на световното наследство. Това е най-големият и най-добре запазен пещерен храмов комплекс в Шри Ланка. В околностите има повече от 80 документирани пещери. Основните атракции са разположени в пет пещери, които съдържат статуи и картини. Те са свързани с Гаутама Буда и неговия живот. Праисторическите жители на Шри Ланка са живели в тези пещерни комплекси преди установяането на будизма в Шри Ланка. В областта са открити гробове с човешки скелети на възраст около 2700 години.

Пейзажът е малко подобен на предишния ден, но е по-селски, докато се отдалечаваме от по-пренаселеното крайбрежие. Растителността също започва да се променя. Ще се качите с колелата до хотел Jetwing Lake, където групата ще обядва и ще се преоблече в дрехи, подходящи за посещение на пещерния храм.

Разстоянието с велосипед до мястото за обяд е 53 км. След обяд групата ще бъде трансферирана (15 минути) с микробус до пещерния комплекс Дамбула. След това ще бъдете отведени на разходка с местен археологически гид. Обиколката ще отнеме около 2 часа. След обиколката имате 30 минути трансфер до хотела, който се намира точно срещу скалата Сигирия.

Вечеря в хотела.

НАСТАНЯВАНЕ: Хотел Сигирия – Емблематичен хотел, разположен точно срещу скалата Сигирия. Настаняването е в индивидуални хижи в голямо имение.

РАЗСТОЯНИЕ ЗА КОЛОЕЗДЕНЕ: 53 км
ТЕРЕН: Равен

Закуска, Обяд, Вечеря

След ранна закуска групата ще бъде трансферирана (5 минути) до скалата Сигирия за разходка с местен екскурзовод. Обиколката отнема около 2 часа.
Сигирия е древна скална крепост. Според историята на Шри Ланка това място е избрано от крал Кашяпа (477 – 495 г.) за неговата нова столица. Той построил своя дворец на върха на тази скала и украсил страните му с цветни фрески. На малко плато около средата на тази скала той построи врата във формата на огромен лъв. Името на това място произлиза от тази структура – Sīnhāgiri, Лъвската скала. Днес Сигирия е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Това е един от най-добре запазените примери за антично градоустройство.

Велосипедите ще бъдат подготвени на крайната точка на обиколката. Оттук ще продължите на велосипед до Полонарува. Маршрутът минава през Национален парк Ангамадила. Общата дължина на колоездене е 72 км. Теренът е равнинен. По пътя ще бъде осигурен пакетиран обяд. Ще пристигнете в хотела в Полонарува около 14:00/15:00.
Има възможност да отидете на сафари в Националния парк Minneriya. Най-доброто място за гледане на слонове. Доплащане – 45 USD на човек.

Вечеря в хотела.

НАСТАНЯВАНЕ: Hotel Sudu Araliya – комфортен 4-звезден хотел, разположен на брега на язовир.

РАЗСТОЯНИЕ ЗА КОЛОЕЗДЕНЕ: 72 км

ТЕРЕН: Предимно равен.

Закуска, Обяд, Вечеря

След ранна закуска тръгвате с колелата на югоизток. Днес е един от най-зашеметяващите дни за колоездене. Тръгвате от Polonnaruwa надолу към Maha Oya през горския резерват. По пътя минавате покрай масивния резервоар Маха Оя. Ще карате велосипед в страната на слоновете, така че трябва да внимаваме за слонове от двете страни на пътя.

Ще се качите с колело до малкото отдалечено градче Маха Оя, където групата ще обядва. Общата дължина на колоездене е 75 км. След обяд групата ще бъде прехвърлена с микробус до крайбрежния град Батикалоа (1 час).
Батикалоа е голям град в Източната провинция, Шри Ланка, и нейна бивша столица. Той е административната столица на окръг Батикалоа. Градът е седалище на Източния университет на Шри Ланка и е голям търговски град. Въпреки че не е популярна туристическа дестинация, Batticaloa ви дава представа за това как живеят малцинствата в Шри Ланка.

Вечеря в хотела.

НАСТАНЯВАНЕ: Hotel East Lagoon – комфортен 3-звезден хотел с топло обслужване и добра храна, който се намира точно на лагуната.

РАЗСТОЯНИЕ ЗА КОЛОЕЗДЕНЕ: 75 км.

ТЕРЕН: Равен.

Закуска, Обяд, Вечеря

Ранна закуска.

Днес групата отива на местна обиколка с велосипед в Батикалоа. По време на обиколката ще посетите местен пазар. След това ще ще ви заведат в местна къща, където ще се научите как да приготвяте някои традиционни кърита от Шри Ланка. Също така ще обядвате в къщата. След това ще се возите на лодка по лагуната и ще посетите рибари, които ще ви изведат в лагуната за клас по традиционен риболов. Обиколката е от 08:30 до 17:30 ч.

Свободно време. Вечеря в хотела.

НАСТАНЯВАНЕ: Hotel East Lagoon

РАЗСТОЯНИЕ ЗА КОЛОЕЗДЕНЕ: 15км.

ТЕРЕН: Равен.

Закуска, Обяд, Вечеря

Започвате деня с ранна закуска.

Предстои 45 минутен трансфер извън оживения град, за да избегнете главните пътища. След това тръгвате с велосипедите по крайбрежието до Аругам бей.
Arugam Bay е най-известен като дестинация за сърф и плаж. Въпреки това, дивата природа и природата във вътрешността са девствени. В югоизточния край на Шри Ланка граничи с националния парк Яла. Поради продължилата 30 години гражданска война той остава недокоснат от останалата част на страната.
Вашето колоездене започва в малкото оживено градче Калмунай. Ще тръгнете по бетонния плажен път покрай морето. Сега оживен и натоварен, все още може да видите останали белези от цунамито през 2004 г. След около 10 км ще се насочите към вътрешността на главния крайбрежен път на юг. Пейзажът е зашеметяващ огромни полета от оризища и малки градски центрове.

Колоезденето приключва в зашеметяващия хотел Jetwing Surf. Този хотел вероятно е връхната точка на пътуването. Тук ще обядваме. Следобедът е свободен за почивка и плуване в морето.

Вечеря в хотела.

НАСТАНЯВАНЕ: Jetwing Surf – бутиков морски курорт. Индивидуални хижи на самия плаж. Отлична храна.

РАЗСТОЯНИЕ ЗА КОЛОЕЗДЕНЕ: 72 км
ТЕРЕН: Равен.

Закуска, Обяд, Вечеря

Ранна закуска.

Днес ще добавите допълнително колело към нашия вид транспорт и отивате на тук-тук сафари (или джипове с отворен покрив) в джунглите на залива Аругам с местен натуралист. Първо се отправяте към Панамския резервоар, където ще видите крокодили и ще направите дълга разходка из джунглата. Когато се върнете от разходката, ще бъдете посрещнати със зашеметяващ обяд за пикник в храстите със студени бири.
На връщане може да спрете в Elephant Rock и да се насладите на залеза, преди да се върнете към хотела за една вкусна вечеря.

Закуска, Обяд, Вечеря

Ранна закуска.

Още един красив ден на колоездене, минавате през светилището Лахугала, преди да стигнете до малките хълмове на Монарагала. Ще карате по черни пътища, използвани само от местните жители.
Пауни и мангусти често пресичат пътя. Излизате при град Бутала, откъдето продължавате до Катарагама.

Катарагама е град за поклонение, свещен за хиндуистите и местното население Веда в Шри Ланка. Хора от Южна Индия също ходят там на поклонение. В града се намира храмът Катарагама.
Градът има почтена история, датираща от последните векове пр.н.е. Това е било седалище на правителството на много синхалски крале по време на кралство Рохана (200 пр.н.е.).

Посещението в Катарагама завършва нашия поглед към 3-те основни религии на Шри Ланка. Будизъм в Сигирия и Полонарува, ислям на източния бряг и накрая индуизъм в Катарагама.

Колоезденето е предимно равно с малко изкачване по средата. Общата дължина на колоездене е 82 км. След това вземаме 1 час трансфер до хотела.
Вечерта посещаваме храма Катарагама и получаваме благословия от свещеника на храма.
НАСТАНЯВАНЕ: Grand Tamarind Lake – Друг зашеметяващ хотел, разположен точно на малко езеро. Отлично за любителите на птиците. Отлична храна също. Връзка

ДИСТАНЦИЯ ЗА КОЛОЕЗДЕНЕ: 82 км

ТЕРЕН: Предимно равен с малко катерене в средата.

Закуска, Обяд, Вечеря

Ранна закуска.

Днес ще карате велосипед до Udawalawe. Вашият маршрут започва от сюрреалистична изоставена 4-лентова магистрала. Магистралата внезапно свършва и се превръща в кална пътека покрай язовира Lunuganwera. Тук може да видите птици в изобилие! Маршрутът ви продължава през шубрасти джунгли и бавно се извива към Udawalawe. Задължителна спирка по пътя ще направите за малко прясно приготвена биволска извара, продавана край пътя. Ще стигнете до лагера за обяд.

След обяд групата ще посети сиропиталището за слонове и след това ще отиде на сафари в националния парк Udawawale. Настаняването за тази вечер е в луксозни палатки.

Националният парк Udawalawe е създаден, за да осигури убежище за диви животни, изместени от изграждането на резервоара Udawalawe на река Walawe, както и за защита на водосбора на резервоара. Преди обявяването му за национален парк, районът е бил използван за смяна на култивацията (chena farming). Сега това е важно местообитание за водни птици и слонове от Шри Ланка.
Днешното колоездене включва някои участъци от черни пътища с една пътека през отдалечена храсталачна растителност.

НАСТАНЯВАНЕ: Big Game Camp – глемпинг, разположен в джунглата. Настаняването е в палатки със самостоятелна баня с легла и спално бельо вътре.
ДИСТАНЦИЯ ЗА КОЛОЕЗДЕНЕ: 57 км
ТЕРЕН: Предимно равен.

Закуска, Обяд, Вечеря

Ранна закуска.

Днес се отправяте на юг към южното крайбрежие на Шри Ланка и красивия плаж Тангале. Пътуването започва с красив участък, докато се насочвате към крайбрежната зона. Малки градове и села отбелязват напредъка ви, като последният участък минава през някои много живописни пътища, които са осеяни с малки езера, гъмжащи от птици. След това тихите задънени пътища ви отвеждат до лагуната Рекава и накрая до малкия крайбрежен град Тангале, откъдето на кратко разстояние се намира вашия хотел.

Обяд в хотела. Свободно време.

Вечерта може да посетите близкия център за опазване на костенурки.

Вечеря в хотела.

НАСТАНЯВАНЕ: Sooriya Resort – кКрасив хотел, разположен на скала с изглед към прекрасен плаж.

ДИСТАНЦИЯ ЗА КОЛОЕЗДЕНЕ: 63 км

ТЕРЕН: Предимно равен.

Закуска, Обяд, Вечеря

Ранна закуска.

Последният ден от колоезденето. Пътувайки от хотела, избягвате натоварения главен плажен път и използвате мрежата от по-тихи странични пътища, които ще ви позволят наистина да изпитате очарованието на Южна Шри Ланка. Има много какво да се види по пътя, докато се виеете през малките села и градове в района и се насочвате към Уелигама.
Както във всички други дни на колоездене, групата ще спира редовно за освежителни напитки и местни закуски. По този маршрут ще минете покрай каучукови и канелени плантации.
Спирате във Weligama за обяд в красив ресторант на плажа. След това се прехвърляте (45 минути) до нашия хотел точно пред Galle Fort. Гостите могат да си вземат душ и да си починат за малко. В 16:30 се събирате и се отправяте към Galle Fort.
Фортът Гале е създаден за първи път през 1600 г. от португалците, укрепен от холандците през 1700 г. и след това превзет от британците през 1800 г. В резултат на това Гале има жизнена смесица от култури и влияния. Сега той е оживен град, с модни бутици и ресторанти, като същевременно в него има местни училища, църкви, джамии и храмове.

Ще отидете на непринудена разходка с екскурзовод из крепостта, която ще завърши в хубав бар с прекрасна гледка към залеза над укрепленията.
Вечерята ще бъде в ресторанта на крепостта. Групата ще бъде трансферирана обратно до хотела след вечеря.
НАСТАНЯВАНЕ: The Lady Hill – много удобен хотел, разположен извън крепостта на върха на хълм с чудесна гледка към околностите.

ХРАНЕНЕ: Закуска – в хотела. Обяд – Ваучер в ресторант. Вечеря – ваучер в ресторант. (Ресторантът за обяд и вечеря не прави бюфети или фиксирани менюта. Така че, ще ви предоставят ваучер за храна, който може да използвате за поръчка от менюто. Ваучерите ще покрият разходите за повечето основни ястия и десерт, екстри като напитки ще трябва да бъдат платени от гостите.)

Закуска, Обяд, Вечеря

Ранна закуска.

Нито едно пътуване до Шри Ланка не е пълно без да сте посетили Коломбо. Ще се прехвърлите (2 часа) след спокоен старт до Коломбо. Като столица на нацията тук има страхотни ресторанти. Ще се отправите към ресторант на Шри Ланка, за да завършите вашето кулинарно пътешествие и да опитате ястията, които сте пропуснали по маршрута.
Вашият хотел е в центъра на града и ви улеснява да разгледате града пеша. Рано вечерта ще се отправите на вълнуваща тук-тук сафари обиколка на града. Ще завършите пътуването с прекрасна вечеря в Dutch Hospital (района, където е хотелът).

НАСТАНЯВАНЕ: Fairway Colombo – комфортен градски хотел, разположен в сърцето на Коломбо.

ХРАНЕНЕ: Закуска – в хотела. Обяд – бюфет в ресторанта. Вечеря – ваучер в ресторант. (Ваучерите ще покрият разходите за повечето основни ястия и десерт, екстри като напитки ще трябва да бъдат платени от гостите.)

Закуска, Обяд, Вечеря

Рано сутринта напускане на хотела и трансфер до летище Коломбо.

Полет до Истанбул и последващ полет до София.

Кацане на летище София.

Край на програмата.

Закуска

Хотели по програмата

Настаняването по програмата е както следва:

Град Хотел Уебсайт
Ден 1 Negombo Hotel J http://www.hotelj.lk/negombo/
Ден 2 Yapahuwa Yapahuwa Paradise http://www.hotelyapahuwaparadise.com/
Ден 3 Sigiriya Hotel Sigiriya https://www.brownshotels.com/hotelsigiriya/
Ден 4 Polonnaruwa Sudu Araliya https://bit.ly/3ReDBgl
Ден 5 Batticaloa Hotel East Lagoon http://www.hoteleastlagoon.com/
Ден 6 Batticaloa Hotel East Lagoon http://www.hoteleastlagoon.com/
Ден 7 Arugam Bay Jetwing Surf http://www.jetwinghotels.com/jetwingsurf
Ден 8 Arugam Bay Jetwing Surf http://www.jetwinghotels.com/jetwingsurf
Ден 9 Kataragama Tamarind Lake https://www.lavendishleisure.com/
Ден 10 Udawalawe Big Game Camp https://www.srilankabiggamesafaris.com/
Ден 11 Tangalle Sooriya Resort https://www.sooriya.com/
Ден 12 Galle The Lady Hill http://www.ladyhill.lk/
Ден 13 Colombo Fairway http://www.fairwaycolombo.com/

Цената е пакетна на човвек при двойно настаняване и

ВКЛЮЧВА:

 • Самолетен билет София-Доха-Коломбо-Доха-София на Qatar Airways с 25 кг чекиран багаж и 8 кг ръчен багаж
 • 13 нощувки на база двойни стаи.
 • Всички хранения от вечеря на Ден 2 до закуска на Ден 15 (някои хранения с ваучери)
 • Вода и освежителни напитки по време на колоезденето
 • Всички трансфери в автобус с климатик.
 • Велосипедни водачи и екскурзоводи
 • Необходимо оборудване (велосипеди, каски, помощни превозни средства)
 • Висококачествени велосипеди (SCOTT, TREK)
 • Веломеханик
 • Всички входни такси и билети за изброените дейности
 • Летищни трансфери
 • Помощ при пристигане и заминаване на всяка дестинация
 • Застраховка Помощ при пътуване с покритие 10 000 евро

НЕ ВКЛЮЧВА:

 • Виза
 • Лични разходи, алкохол, бакшиши
 • Сафари в Минерия
 • Ранно настаняване/Късно освобождаване
 • Разрешителни за заснемане с фотоапарат и камера
 • Застраховка Отмяна на пътуване - препоръчителна

Напишете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Personal Information

Добавете снимка

Изпратете запитване чрез формата по-долу.

Шри Ланка от бряг до бряг – колоездачна обиколка
От 7,346 лв.
/ Възрастен в двойна стая
От 8,555 лв.
/ Единична стая

Времето в момента

Colombo28°CMostly Cloudy
Feels like: 33°CWind: 13km/h WPressure: 1012.19mbarUV index: 9
wpChatIcon