fbpx

Съкровищата на Армения и Грузия – обиколна програма

11 Days

Съкровищата на Армения и Грузия – обиколна програма

Столицата на АрменияЕреван, град на насладата, един от най-колоритните и очарователни в Европа. Заради невероятните къщи от розов туф го наричат ​​розовия град и по залез слънце изглежда особено красив. Ереван изненадващо хармонично съчетава нови многоетажни сгради и малки стари къщи – архитектурни паметници на арменската архитектура. От моста Хахтанак, който е построен над река Раздан, се открива красива панорама на града. Тук са запазени руините на урартската крепост Еребуни и град Тейшебаини. Манастирите и храмовете на столицата започват своята хроника от 15 век, а най-величественият от тях е Ереванската катедрала. Жителите на столицата с право се гордеят с факта, че в Ереван се намира Институтът за древни ръкописи Матенадаран. Това е едно от най-големите складови съоръжения от този вид в света. В института е открит музей, който се посещава от около 50 хиляди души годишно. Пазарът в Ереван е друго светло и много атмосферно място. Килимите, които са националната гордост на арменците, заслужават специално внимание. В Ереван има много отлични джаз клубове и модерни кафенета, живописни паркове, водопади и езера. 

Тбилиси, столицата на Грузия, е разположен на брега на река Кура (Мтквари). Започнете запознанството си с града от централната улица – булевард Шота Руставели. Тук е парламентът, дворецът Воронцов, театрите на имената на Руставели и Грибоедов, Националният музей, художествената галерия на Зураб Церетели. Всеки квадратен метър от древния град представлява интерес, зад всеки ъгъл има забележителност или просто красива сграда. Улиците на Стария град са запазили историческата си идентичност, а сградите – чертите на средновековни сгради. В Тбилиси има много исторически забележителности и паметници – храмовете Метехи и Анчисхати, крепостта Нарикала, катедралата Сиони и др. За да се насладите на красивите гледки към града, струва си да се изкачите на платформите за наблюдение, от които има няколко. Най-добрата панорама на града се отваря от виенското колело в парка на връх Мтацминда, където можете да вземете фуникуляра. След богата културна програма отидете в някое от многото кафенета или ресторанти, където можете да се насладите на уникалните ястия от местната кухня и да изпиете чаша отлично грузинско вино.

Маршрут

Заминаване от летище София с редовен полет на авиокомпания Луфтханза или подобна  до Франкфурт с последващ полет до Ереван.

Предварително разписание – подлежи на препотвърждение до една седмица преди заминаване:

Номер на полет Излита от Час Каца в: Час
LH-1427 София 14:40 Франкфурт 16:10
LH-1560 Франкфурт 20:50 Ереван 3:55
LH-2559 Тбилиси 5:50 Мюнхен 7:05
LH-1706 Мюнхен 19:55 София 22:45

Кацане във Франкфурт и излитане за Ереван.

Кацане в Ереван рано сутринта. Посрещане на летище от местния туроператор. Трансфер и настаняване в избрания хотела.

Закуска.

Свободно време за разглеждане на града или допълнителни екскурзии.

Нощувка в хотела.

Закуска
Настаняване в хотел

Закуска.

На сутринта се срещате с вашия екскурзовод и започвате обиколка на Ереван. Отпътувате към Ечмиадзин – мястото, където е слязъл Единородният. Свети Ечмиадзин е духовният център на всички арменци и един от центровете на християнството в целия свят. Тук ще участвате в неделната литургия. Връщане в Ереван със спирка до руините на храма Звартноц – перла на архитектурата от 7 век, включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Свободно време за обяд.

Следва посещение на Цицернакаберд – разходка из Мемориалния парк и посещение на музея на жертвите на геноцида. Ще посетиете шоурума на Cafesjian и битпазара Vernissage, мястото, където ще усетите вкуса на Армения, ще видите сливането на национални традиции, изкуство и занаяти със съвременния вкус.

Връщане в хотела.

Нощувка.

Закуска

Закуска.

Днес отпътувате до град Гюмри с влак. Древният град, известен с хумора на хората си и съхраняването на автентичните традиции, е известен и с многото си забележителности. Гюмри е вторият по големина град в Армения.

Започваме нашето запознанство с Гюмри пеша от просторния площад на свободата. От двете страни на главния площад в Гюмри има две забележителни църкви. Величествената сграда от черен туф е църквата „Света Богородица“ в Сурб Аствацацин, или „Седемте рани“, в Армения. Тя се различава от повечето арменски църкви: обикновено те имат малко икони, а в тази църква можете да намерите богат иконостас.

Съвременните хачкари могат да бъдат намерени и по градските улици. Изкуството да се правят тези сложни дърворезби е включено в списъка на нематериалното световно наследство на ЮНЕСКО. Продължавате да се разхождате по улицата на Майсторите. Посещение на музея Дзитохцян. Този музей е бил домът на богатото семейство Дзитогцян и сега е посветен на представянето на богатата култура и живот на Гюмри през 19 век.

Връщане в Ереван с влак.

Нощувка.

Закуска

Закуска.

Днес започвате деня с обзорна обиколка на манастира Хор Вирап, чието значение е свързано с Григорий Просветител, който въвежда християнството в Армения. Манастирът е прекрасен шедьовър, разположен на върха на хълм. Той е място за поклонение, което всяка година се посещава от много туристи и местни хора. Прилича на замък, където всеки може да намери своето място да седне и да помечтае, докато се любува на красотата на църквата. Акцентът е най-добрата гледка към библейската планина Арарат.

Свободно време за обяд.

Обиколката продължава към манастира Нораванк – религиозен и културен център от 13 век. Разположен е в тясно дефиле, което е известно със своите високи, отвесни, тухленочервени скали, точно срещу манастира. Красотата на този манастир е оценена от хиляди посетители не само заради неговата архитектура и история, но и заради хармонията му със заобикалящата го приказна природа.

Връщате се обратно в столицата.

Нощувка.

Закуска

Закуска.

Отпътуване към езерото Севан, едно от най-големите сладководни алпийски езера в света. Красивият пейзаж и кристалната вода създават добри условия за отлична почивка.

Посещение на манастира Севанаванк.

Отпътуване към храма Гарни. Храмът Гарни, който се извисява над триъгълен нос, е уникалният оцелял пример за езическа култура в Армения. След приемането на християнството през 301 г. езическият храм губи значението си и крепостта Гарни става лятна резиденция на кралете.

Време за обяд.

Отпътуване до манастира Гегард, вписан в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Манастирът Гегард е ненадминатият шедьовър на арменската архитектура от 13 век. Някои от църквите на комплекса са майсторски изсечени в огромна скала. Комплексът е богат на фини скулптурни украшения и много впечатляващи хачкари (кръстосани камъни).

Връщане в Ереван.

Нощувка.

Закуска

Закуска.

Отпътуване за Грузия. Директен трансфер от вашия хотел до грузинско-арменската граница – границата Садахло (без водач).

Среща на границата. След всички гранични формалности, смяна на транспорт и водач. Влизате в Грузия и продължавате към Тбилиси.

Следват няколко незабравими часа запознаване със столицата. Очарователен град, построен през 5-ти век по протежение на криволичещата долина на река Мтквари. Всички забележителности са много близо една до друга, на няколко минути пеша. Започвате вашата екскурзия от платото Метехи (13-ти век), преди да стигнете до крепостта Нарикала (4-ти век), която доминира над силуета на Стария град. Продължавате да изследвате подземните серни бани с тухлени куполи (17-ти век) – районът на естествено горещите минерални води, улицата с кафенета Шардени, синагогата, катедралата Сиони и най-древната базилика Анчисхати (6-ти век) в Тбилиси. Разходете се по Моста на мира, който е със зашеметяващ дизайн, както и удобна връзка между новопостроения парк Rike и Стария град. Освен това предлага превъзходна гледка към града.

Настаняване в избрания хотел.

Нощувка.

Закуска
Настаняване в хотел

Закуска.

След закуска в хотела се отправяте към регион Кахети – най-важната винопроизводствена зона на Грузия, както и дом на стотици исторически и архитектурни паметници.

Ще посетите Цинандали – село, известно с имението и историческата си винарна. Тук ще имате дегустация на вино.

След това продължавате към укрепения комплекс Греми (16 век). Греми е столица на Кралство Кахети (1466–1616 години). Градът има процъфтяващ културен живот, но поради вътрешни борби и нахлуването на Шах Абас, е разрушен.

Следда посещение на Алавердския манастир. Построен през 11 век и е една от най-високите сгради на времето си. Околният двор е дом на лозя, от които местните монаси правят собствено вино.

Вечерта отпътувате за Тбилиси.

Нощувка.

Закуска

Закуска.

Отпътувате към Мцхета – древна столица на Грузия, важен религиозен център и град-музей, който е вписан в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

По пътя ще спрете, за да посетите манастира Джвари (6 век). Този добре известен манастир се намира на върха на планината, при сливането на реките Мтквари и Арагви.

След това се отправяте към катедралата Светицховели (11-ти век), която е известна като място, където е била погребана робата на Христос. Разходка по тесните улички на Мцхета с възможност за пазаруване на сувенири.

Следва отпътуване към Гори – родното място на съветския лидер Сталин. Фотопауза в музея на Сталин и продължаване към пещерния град Уплисцихе (1-во хилядолетие пр.н.е.) – един от първите градове в Грузия, изсечени в скалата. Пещерите са били място за езически ритуали, преди Грузия да стане християнска страна.

Настаняване в хотел в Гудаури.

Нощувка.

Закуска
Настаняване в хотел

Закуска.

След закуска в хотела започвате вашето много живописно шофиране нагоре през Високите Кавказки планини по грузинската военна магистрала към района на Казбеги. По пътя ще преминете през Кръстовия проход (2 395 м.) и покрай река Терги, която ви води до Казбеги – главният град в този регион. От центъра ще се разходите пеша, за да стигнете до църквата Гергети Троица (14-ти век), зашеметяващо разположена на върха на хълм (2170 м.), с изглед към околните заснежени върхове на Големите Кавказки планини. Тук ще се насладите на уникална природа с красиви панорамни гледки към Кавказ, включително връх Казбеги (5047м.).

Следва отпътуване обратно в Тбилиси.

По пътя посещение на архитектурния комплекс Ананури (17 век) с изглед към резервоар на река Арагви.

Пристигане в Тбилиси. Настаняване в хотел.

Нощувка.

Закуска
Настаняване в хотел

Закуска.

Трансфер до летище Тбилиси. Полет до Мюнхен с последващ полет до София.

Кацане на летище София.

Край на програмата.

Закуска

Пакетни цени по програмата:

Дата на заминаване 3* хотел 4* хотел
Цена на човек в двойна стая Единична стая Цена на човек в двойна стая Единична стая
10 март 3 576 лв. 4 200 лв. 3 816 лв. 4 524 лв.
06 април 4 176 лв. 4 800 лв. 4 416 лв. 5 124 лв.
18 май 4 416 лв. 5 040 лв. 4 656 лв. 5 364 лв.
06 юли 4 176 лв. 4 800 лв. 4 416 лв. 5 124 лв.
07 септември 4 716 лв. 5 340 лв. 4 956 лв. 5 664 лв.
21 септември 4 236 лв. 4 860 лв. 4 476 лв. 5 184 лв.
05 октомври 4 176 лв. 4 800 лв. 4 416 лв. 5 124 лв.

Хотели по програмата:

Хотели 3*:
Ереван – Ani central Inn  или подобен
Тбилиси – Cherry Garden или подобен
Гудаури – Gudauri Inn или подобен

Хотели 4*:
Ереван – Ani Plaza или подобен
Тбилиси – Brosse Garden или подобен
Гудаури – Best western или подобен

Цената е пакетна в лева на човек и

Включва:

 • Самолетен билет София-Франкфурт-Ереван//Тбилиси-Мюнхен-София или подобен
 • Летищни такси
 • Ръчен и чекиран багаж
 • Летищни/гранични трансфери без водач
 • Професионален англо или руско-говорящ екскурзовод
 • Транспорт по програмата на тура
 • 5 нощувки със закуски в избран хотел в Ереван
 • 3 нощувки със закуски в избран хотел в Тбилиси
 • 1 нощувка със закуска в избран хотел в Гудаури
 • Входни такси: пещерния град Уплисцихе, Греми, Цинандали
 • 1 дегустация на вино
 • Билет за влак Ереван-Гюмри-Ереван
 • Карта на Армения
 • Безплатна вода (1 бутилка на ден всеки ден)
 • Застраховка Помощ при пътуване с покритие 10 000 евро.

Не включва:

 • Застраховка Отмяна на пътуване - препоръчителна
 • Бакшиши и други лични разходи
 • Алкохолни напитки
 • Неупоменати в програмата входни такси: Музеят на Сталин
 • Хранения, които не са посочени в програмата (49 лв. за обяд и 62 лв. за вечеря на човек на ден)
 • Допълнителни екскурзии

ОБЩИ УСЛОВИЯ КЪМ ДОГОВОР ЗА ТУРИСТИЧЕСКИ ПАКЕТ

І. ЗАПИСВАНЕ

Чл. 1. (1) Записването за туристически пакет е възможно да се осъществи чрез телефон или по интернет, чрез туристически агент в страната или директно в офисите на Туроператора. Когато договорът за туристически пакет се сключва по телефона, туроператорът, а когато туристическия пакет се продава чрез туристическия агент – и туристическия агент, предоставят на пътуващия стандартен формуляр за предоставяне на информацията съгласно Приложение № 2 към чл. 82, ал. 1 (Ново – ДВ, бр. 37 от 2018 г., в сила от 01.07.2018 г.) – Стандартен формуляр за предоставяне на информация във връзка с договори за туристически пакети в случаи, различни от тези, включени в приложение № 1 към чл. 82, ал. 1 и информацията по ал.1, т.1-9 на чл.82 от ЗТ.

В срок от 48 часа от получаване на резервацията Туроператорът може да:

 1. Потвърди изпратената резервация;
 2. Предложи алтернативни възможности, в случай, че местата са изчерпани.

Резервацията се пази 72 часа и се счита за валидна след потвърждение от страна на Туроператора и внасяне на депозит от страна на Потребителя.

ІІ. ВИЗИ

Чл.2. За пътуванията в държави, за които се изискват визи за български граждани, Туроператорът e длъжен да предостави информация в писмен вид или по друг подходящ начин, включително приблизителни срокове за получаване на визи и информация относно здравните изисквания на избраната за пътуване държава.

III. ЦЕНИ И ПЛАЩАНЕ.

Чл.3. (1) Плащането се извършва в лева, в брой или по банков път и съобразно официалния фиксинг на БНБ в деня на плащането. Ако не е упоменато друго, в това число и на интернет страницата на Туроператора, съответно в предварителната информация за туристическия пакет, представена на Потребителя преди обвързването му с договора, размерът на депозита, дължим от Потребителя е в размер на 50 % (петдесет на сто) от общата цена на туристическия пакет. Потребителят внася депозита в момента на подписването на този договор, ако не е упоменат друг срок, в това число и на интернет страницата на Туроператора, съответно в предварителната информация за туристическия пакет, представена на Потребителя преди обвързването му с договора.

Окончателно плащане на съответното организирано пътуване се извършва 30 (тридесет) дни преди датата на пътуването, ако не е упоменато друго, в това число и на интернет страницата на Туроператора, съответно в предварителната информация за туристическия пакет, представена на Потребителя преди обвързването му с договора.

Ранните записвания са валидни при резервация и плащане, направени в рамките на обявените за всеки хотел дати, срокове и условия.

Потребителят има право да прехвърли сключения от него договор за туристически пакет на друго лице, което отговаря на всички изисквания, приложими към сключения договор, само след като е отправил писмено предизвестие до Туроператора на адреса за кореспонденция за същия с писмо с обратна разписка, получено от Туроператора в срок не по-късно от 7 дни преди започване на изпълнението на туристическия пакет. Лицето, което прехвърля, и лицето, на което се прехвърля договора за туристически пакет, са солидарно отговорни за заплащане на оставащата част от сумата по договора, ако има такава и на всички допълнителни такси, налози или други допълнителни разходи, произтичащи от прехвърлянето. Туроператорът информира лицето, което прехвърля туристическия пакет, за действителните си разходи, във връзка с прехвърлянето.

Потребителят има право да се откаже от договора без да дължи неустойка или обезщетение, в срок до 3 (три) дни от датата на записване и заплащане на депозит.

При резервации по пакет „ранно записване“ в случай на отказ от пътуване и невъзможност да се смени датата на пътуване, след указания срок от 7 (седем) дни от датата на записване, Потребителят резервирал и заплатил пакет за „ранно записване” губи 100 % (сто процента) от внесената сума.

При резервация с включени отстъпки за ранно записване Потребителят има право да смени датата на пътуване или да преотстъпи своето пътуване на трето лице в срок до 7 дни, считано от датата на сключване на договора, с писмено предизвестие, връчено до Туроператора по реда и условията на ал. 4. При неспазване на посочения срок, съответно след изтичане на същия, смяната на датата на пътуване или преотстъпване правата на трето лице се заплащат от потребителя, съгласно валидните в момента на смяната цени и условия.

Резервацията се счита за валидна, само ако е потвърдена от Туроператора в рамките на 48 часа. Ако не бъде потвърден първоначално заявеният хотел, Туроператорът може да предложи на Потребителя други възможности за настаняване. В случай, че Потребителят не приеме другите възможности, той има право да му бъде възстановен заплатения депозит.

След сключване на договора увеличението на пакетната цена е възможно, при условие, че туроператорът е уведомил пътуващия писмено, включително и на предоставения електронен адрес за кореспонденция, но не по-късно от 20 дни преди датата на пътуването при наличието на една от следните причини:

– Промяна в цената на превоза на пътници, което е в следствие на промяна в цената на горивото или други източници на енергия

– Промяна в размера на данъците и таксите върху сключените в договора туристически услуги, наложени от трета страна, която не участва пряко в изпълнението на туристическия пакет, включително туристически такси, такси за кацане или такси за отвеждане към или слизане от борда на пристанища и летища, или обменни курсове, отнасящи се за туристическия пакет.

(11)        Цената на организираното пътуване може да се намалява по начин, съответстващ на всяко намаление на разходите посочено при условията по-горе в ал.10, настъпило след сключване на договора до започване на изпълнението на туристическия пакет.

(12)        Когато увеличението на цената по ал. 10 надхвърля 8 на сто от общата цена туристическия пакет, се прилага следното:

В срок не по-късно от 7 дни, считано от датата на уведомлението, Потребителят има право да приеме предложената промяна или да прекрати договора без да заплаща такса за прекратяване на същия.

В случай, че използва правото си за прекратяване, Потребителят има право да приеме туристически пакет-заместител със същото или по –високо качество, ако Туроператорът предлага такъв,

(13)        За избягване на всякакво съмнение, в случай, че Потребителят е получил надлежно уведомлението за увеличението на пакетната цена по смисъла на настоящия текст, включително и на посочения от него електронен адрес за кореспонденция, но не е възразил в указания срок, съответно не е уведомил Туроператора кое от посочените свои права ползва, страните приемат, че същият е съгласен с извършената промяна, като Потребителят се задължава да заплати разликата на Туроператора.

(14)        В случай на прекратяване на договора по ал. 12, Потребителят има правата по чл.88, ал.6 от ЗТ.

(15)        Допълнителните услуги, които не са включени в основната цена на организираното пътуване, се заявяват и заплащат допълнително при сключване на договора, като възможностите и промените за тези услуги са описани към всяка програма. Зaявяването на допълнителни услуги се явява необходимо условие за тяхното приемане.

 1. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ

Чл.4 (1) Туроператорът се задължава:

1. Да предостави в съответствие с Общите условия по този договор туристическите услуги, заплатени от Потребителя.

2. За пътуванията извън страната да осигури задължителна Медицинска застраховка на Потребителя, когато тя е включена в пакетната цена, по стандартните условия на застрахователните дружества: ЗАД „Алианц България“ или други, и да предостави на Потребителя оригинал или копие на застрахователната полица по застраховката преди началото на пътуването.

3.(1) По искане на Потребителя и срещу доплащане Туроператора може да го застрахова и за други рискове по време на пътуването.

3.(2) Потребители навършили 65 годишна възраст се застраховат задължително със завишена застрахователна премия. В тези случаи всеки потребител се задължава да доплати разликата в стойността на застраховката.

3(3) Потребители навършили 80 години следва да се застраховат самостоятелно срещу доплащане.

3(4) Туроператорът предлага на Потребителя възможност за сключване на застраховка “Отмяна на пътуване”, срещу допълнително доплащане, което е в зависимост от цената на закупения пакет, срока на анулация и условията на конкретното застрахователно дружество, с което туроператора има сключен договор.

3(5) Туроператорът предоставя на Потребителя своевременно, преди започване на изпълнението на туристическия пакет, необходимите документи за ползване на туристическите услуги, включени в пакета, като разписки, ваучери, билети и други, както и информация за часовете на пътуване по разписание и когато това е приложимо – информация за качване на борда на превозното средство, както и за часовете на разписание на междинни спирания, транспортни връзки и пристигането.

Чл. 5 Туроператорът има право да не изпълни задълженията си по договора, без да носи никаква отговорност, ако Потребителят не извърши плащания в установените срокове и по този начин прояви недобросъвестност при изпълнение на своите задължения. Ако Потребителят е внесъл депозит, но не е извършил в установените срокове плащанията до пълния обем на общата цена на пътуването, депозитът не се връща.

Чл. 6. Договорът за организирано пътуване може да бъде сключен и в електронна форма, когато касае предложение, публикувано на интернет страницата на туроператор или туристически агент, чрез поставяне на маркер в поле “Приемам общите условия и съдържанието на договора за туристически пакет” и при спазване на съответните изисквания на Закона за електронната търговия и на Закона за защита на потребителите.

Чл. 7. (1) Туроператорът си запазва правото да промени превозвача или авиокомпанията с други при настъпване на причини, които правят невъзможно или нецелесъобразно посоченият в договора превозвач или авиокомпания да изпълни задълженията си.

(2) Туроператорът има право да извърши замяна на хотела с такъв от същата или по- висока категория, със същата или близка локация без промяна на общата цена заплатена от Потребителя, в случаите на дублирана резервация, затваряне на съответния хотел или нежелание в последния момент на хотела да приеме туристите.

Чл. 9. (1) ТУРОПЕРАТОРЪТ си запазва правото да промени часа на тръгване при промяна на превозвача или авиокомпанията, както и да комбинира полети при настъпване на други обективни причини, които налагат това и са извън неговата воля, като уведоми своевременно ПЪТУВАЩИЯ по ясен, разбираем и видим начин на траен носител, включително и чрез изпращане на съобщения на оставения мобилен телефон за връзка с пътуващия, включително и чрез изпращане на електронно съобщение.

(2)   Точният час и място на отпътуване от България, рег. номер на автобуса и телефона на съпровождащия представител от страна на ТУРОПЕРАТОРА се потвърждават три дни преди датата на отпътуване.

(3)   Когато пътуването е с автобус, настаняването в превозното средство се извършва според датата на записване на всеки турист.

Чл. 10. (1) Туроператорът си запазва правото да променя местата за настаняване на Потребителя в автобусното превозно средство с цел настаняване на майки с деца, бременни жени, възрастни хора, хора с увреждания и в неравностойно състояние, както и при наличие на други подобни обективни причини.

(2)   В случаите при пътуване по автобусни програми, когато не е събран необходимият минимум от туристи за начално отпътуване от съответен град, те се уведомяват от Туроператора в 20 (двадесет) дневен срок преди началната дата на пътуване. Потребителите за своя сметка и индивидуално се транспортират до населено място, от което има потвърдено отпътуване.

(3)   Когато преди започване на изпълнението на туристическия пакет Туроператорът е принуден да промени съществено някоя от основните характеристики на туристическите услуги като дестинация, маршрут, брой нощувки, съответно е принуден да не може да изпълни специфичните изисквания на Пътуващия, които са приети от Туроператора, или предложи увеличение на цената с повече от 8 на сто, ПЪТУВАЩИЯТ има право в посочения от Туроператора разумен срок, да приеме предложената промяна или да прекрати договора без да заплаща такса за прекратяване на същия. В хипотезата на прекратяване Пътуващият може да приеме туристически пакет – заместител със същото или с по-високо качество, ако Туроператорът предлага такъв. За избягване на всякакво съмнение, в случай, че Потребителят е получил надлежно уведомлението за промените по смисъла на тази алинея, включително и на посочения от него електронен адрес за кореспонденция, но не е възразил в указания разумен срок, съответно не е уведомил Туроператора кое от посочените свои права ползва, страните приемат, че същият е съгласен с извършената промяна.

Чл.11. Потребителят се задължава:

 1. При пътуванията извън България да осигури необходимите лични документи /валиден задграничен паспорт, валидна лична карта/, оформени в съответствие със законите на посещаваната страна и на Р България.
 1. Ако Потребителят е лице, което няма навършени 18 години и което ще пътува в чужбина със собствен задграничен паспорт, то трябва да представи нотариално заверена декларация от двамата родители, че са съгласни със заминаването му в посочената страна на посочената дата (ако непълнолетният пътува заедно с един от родителите си, необходимо е той да притежава нотариално заверено съгласие от другия родител).
 1. Да заплати в пълен обем и в установените в настоящия Договор срокове стойността на туристическите услуги.
 1. Да спазва законите на страната, за която пътува.
 1. Потребителят, който възнамерява да извърши пътуване и престой в страни с повишен риск от инфекциозни заболявания, е длъжен да премине съответна профилактика съгласно международните медицински изисквания.
 1. НАСТАНЯВАНЕ

Чл. 12. (1) Настаняването в хотелите при пристигане се извършва след 14.00 часа, а освобождаването на стаите до 11.00 или 12.00 часа и е в зависимост от условията на всеки хотел. Преди настаняване или след напускане съобразно обявените часове и съгласно правилата на всеки хотел не се ползват никакви услуги в хотелите или същите се ползват срещу допълнително заплащане.

(2)   Броят на храненията се определя в зависимост от броя на резервираните и заплатени нощувки при съответния режим: само закуска, закуска и вечеря или всичко включено.

(3)   Неизпълнението или злоупотребата с режима на хранене се санкционират от управата на хотела.

(4)   При настаняване на трима души в стая с три легла не се гарантира наличието на стандартни три легла. Трети възрастен или деца се настаняват в стандартно легло, само ако се заплати фамилна стая или апартамент.

(5)   Настаняването в стаи с изглед към морето или стаи в основната част на хотела се извършва само в случаите, когато е обявено доплащане за това и е заплатено предварително в офисите или представителствата на Туроператора.

VІ. ОТГОВОРНОСТ

Чл. 13. Когато отговорността на контрагентите на Туроператора за вреди, причинени от неизпълнението на услугите, е ограничена от международни договори, ратифицирани, обнародвани в „Държавен вестник” и влезли в сила за Република България, отговорността на ТУРОПЕРАТОРА е в рамките на тези ограничения.

Чл.14. Туроператорът може да отмени пътуването, ако не е набран необходимия минимален брой участници или ако отмяната се дължи на непреодолима сила в сроковете и по начина, изрично указан в Договора за туристически пакет. В тези случаи Туроператорът не носи отговорност за неизпълнението на Договора като връща на Потребителя всички платени суми, без тази част от тях за извършените фактически разходи /платени застраховки, глоба за върнати билети, визови такси и други/. Извършените фактически разходи се удостоверяват с надлежно оформени документи.

Чл.15. (1) Туроператорът не носи отговорност за вреди, причинени от неизпълнение или неточно изпълнение на настоящия Договор, ако причините за това се дължат на:

Потребителя:

Действия на трето лице, несвързано с изпълнението на Договора, които не могат да се предвидят или избегнат;

Непреодолима сила или събитие, което не може да бъде предвидено или избегнато от страна на Туроператора и неговите контрагенти при добросъвестно изпълнение на задълженията им. По време на пътуването като такива се считат влошени метеорологични условия, усложнена обстановка по пътищата, забавяне на граничните пунктове, оказване на помощ на турист, национални и религиозни празници, масови обществени мероприятия, стачки, военни конфликти, и ограничения, природни бедствия, промяна на работно време на музеи и обекти, техническа авария или проблем с превозното средство по време на път и други изключителни обстоятелства. Като непреодолима сила или събитие по време на пътуването или непосредствено преди него, се счита явление, което не може да се предвиди или избегне, от страна на туроператора или неговите контрагенти при добросъвестно изпълнение на техните задължения. В тези случаи Туроператорът си запазва правото на разместване на елементи и промени в програмата и на действия според конкретно възникналата ситуация, без да носи отговорност и да дължи неустойка за това. В хипотезата на случайно събитие или непреодолима сила страната, която се позовава на същите следва да представи надлежен документ/сертификат и др./, който удостоверява форсмажор, издаден от органа по правилата на местната компетентност на държавата, за която е налице хипотеза на форсмажор. При спазване на тези правила и представяне на съответния документ, Туроператорът се задължава да изпрати на Потребителя сума, равностойна на възстановената от партниращия контрагент/туроператор, хотелиер и т.н/, в срок от 10 работни дни, считано от датата на получаването ѝ.

(2)   Туроператорът не носи отговорност пред туристите за съхранение на личния багаж, пари, ценности, документи и други, включително оставени в стая на хотел или студио. В подобни случаи туроператора лично или чрез негови контрагенти съдейства на потърпевшия до степен, при която не се нарушава туристическата програма на цялата група. Търсене на забравени вещи се извършва от Потребителя за негова сметка.

(3)   Туроператорът не носи отговорност, не възмездява и не компенсира туристи, които са се отказали от консумация на отделни услуги ли по свое желание са се отклонили от програмата и по тази причина са пропуснали едни или други услуги. Туроператорът не възмездява и не компенсира туристи за разходи извън туристическия пакет. Туроператорът не поема разходи, свързани с консумацията на храни и напитки извън стандартния пансионат, договорен в туристическия пакет.

Чл. 16. При отказ на граничните служби да допуснат влизане на Потребителя на територията на съответната държава, Туроператорът не носи отговорност и не дължи връщане на заплатената за туристическото пътуване цена.

Чл. 17. (1) Потребителят има право да прекрати договора за туристически пакет по всяко време преди започването изпълнението на туристическия пакет.

(2)   Когато потребителят се откаже от пътуването и прекрати договора съгласно ал.1 в срок до три работни дни от записването и внасянето на депозит, той реализира това право без санкция за него.

(3)   В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора по ал.1, от страна на Потребителя, след изтичане на срока по ал.2, Потребителят се задължава да заплати на Туроператора следните такси, които страните уговарят като размер на неустойка за прекратяване

При пътуване в чужбина:

а) след изтичане на срока по Чл. 17, ал.(2) и до 70 дни преди датата на пътуването – такса резервация – 40 лв. За всяка промяна относно резервация след първоначалното записване се удържа такса в размер на 30 лева.

б) от 69 до 40 дни преди датата на пътуването – в размер на депозита.

в) от 39 до 30 дни преди датата на пътуването – 80 % от общата стойност на пътуването.

г) по-малко от 29 дни преди датата на пътуването – 100 % от общата стойност на пътуването

При пътуване в страната:

а) след изтичане на срока по Чл.17, ал.(2) и до 70 дни преди датата на пътуването такса резервация 30 лв.

б) от 69 до 40 дни преди датата на пътуването – в размер на депозита.

в) от 39 до 30 дни прели датата на пътуването – 80 % от общата стойност на пътуването. г)

г) по-малко от 29 дни преди датата на пътуването – 100 % от общата стойност на пътуването.

При пътуване в страната или чужбина при направена резервация с включени отстъпки за ранно записване и отказ на потребителя след изтичане на срока по Чл.17, ал.(2) същият дължи неустойка в размер на 100 % от цялата внесена сума и съгласно условията на конкретния хотел.

(4)   Потребителят има право да прекрати договора преди започване на изпълнението на туристическия пакет, без да заплаща никаква такса за прекратяване в случай на непреодолими и извънредни обстоятелства, настъпили или случващи се в мястото на дестинацията или в непосредствена близост до него, които засягат значително изпълнението за туристическия пакет, пътуващият има право на пълно възстановяване на всички направени плащания за туристическия пакет, но няма право на допълнително обезщетение. Това право Потребителят може да реализира, ако официалния удостоверителен орган на съответната държава декларира със съответния официален документ наличието на непреодолимите и извънредни обстоятелства.

(5)   В случай, че Потребителят прекрати своята почивка/екскурзия/ през времетраенето ѝ по свое желание, в резултат на свои лични причини и собствено решение , всички допълнителни разходи, включително и транспортните са за негова сметка. В този случай не може да има претенции за връщане на част от стойността на заявените услуги.

(6)   При установяване на подаване на документи с неверни данни и неспазване на сроковете от страна на Потребителя, Туроператорът има право да анулира пътуването, удържайки като неустойка 100 % от платените суми по договора.

VІІ. СПОРОВЕ И РЕКЛАМАЦИИ

Чл.18 (1) Всички спорове, касаещи изпълнение на настоящия договор, се решават по взаимно съгласие на страните. В случай, че съгласието не може да бъде постигнато, те ще се отнасят за разглеждане в компетентен български съд, алтернативно по правилата на чл.15 , ал.2 , т.1 и 2 от Договора за туристически пакет, относно информацията, предоставена от Туроператора на Потребителя за решаване на спорове извън съответния съд, в тава число и алтернативно решаване на спорове.

(2)   Всички оплаквания на туристите е желателно да бъдат предоставени незабавно на местния представител, както и на ръководството на хотела през времето на пребиваването им в хотела.

(3)   Потребителят има право да отправя съобщения, искания или жалби във връзка с изпълнението на туристическия пакет директно до Туроператора или до Туристическия агент, от когото е закупил туристическия пакет. За избягване на всякакво съмнение и с цел осигуряване своевременно разглеждане на съобщенията, исканията или жалбите, отправени чрез Турагента, както и за защита правата на Потребителя, в случай, на неоснователно неизпращане на същите от Агента до Туроператора, при липса на отговор в разумен срок, Потребителят изпраща жалбата си и до Туроператора.

(4)   Туроператорът може да откаже да намали цената за времето, през което е имало несъответствие на предоставените услуги с договора за туристическия пакет в хипотезата когато докаже, че това несъответствие се дължи на Потребителя.

(5)   Всякакви услуги извън пакетите, закупени от Туроператора и платени в Република България, които са закупени и платени на място от туристите следва да се предявяват към съответния туроператор или към търговеца. За такива услуги и за рекламации към такива услуги Туроператорът не носи отговорност. Отговорността на Туроператора се дефинира и свежда само до изпълнението на туристическите услуги, само които са включени в договора за туристическия пакет, като само в този случай няма значение дали тези услуги се изпълняват от него или от други доставчици на туристически услуги.

(6)   Туроператорът се задължава в срок от 30 дни след получаване на рекламацията да даде своето становище по нея на Потребителя.

РАЗДЕЛ VІІІ ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЛИЧНИ ДАННИ

Чл.19. (1) „Туроператорът обработва лични данни на Пътуващите/ Потребителите си, за да предоставя продуктите и услугите, които са заявили и които ползват, за да изпълнява договорните и преддоговорни задължения и да се ползва от правата и задълженията по договора, като например ЕГН, телефон, имена, данни от документ за самоличност, данни за контакт, включително и такива, които са публикувани на формата за контакт, поместена на уеб страницата на Туроператора, електронни адреси за кореспонденция. Обработката на личните данни са свързани само с упражняването на правата на страната, имаща качеството Пътуващ/ Потребител и лицата, от името на които се сключва договора за организирано пътуване, като Туроператорът при обработката на същите спазва изискванията на европейското и националното законодателство.

(2) Туроператорът не обработва лични специални категории данни, като генетични, биометрични и други чувствителни данни, с изключение на данни за здравословното състояние за целите на правоотношението, ако такива са необходими.

Чл.20. С приемането на настоящите Общи условия се счита, че Потребителят/ Пътуващият е запознат с утвърдената и актуална към датата на подписване на същите ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ В „Еуфория Травел“ ЕООД,

която е публикувана на електронния сайт на дружеството.

Чл.21.За категориите данни, които „ Емералд Травел България“ ООД, обработва, предоставянето на личните данни на трети лица, права на Потребителя като субект на лични данни , Потребителят подписва и нарочна Декларация – съгласие за обработка на лични данни, неразделна част от подписания от него Договор и общите условия към него.

Раздел IХ. ДОПЪЛНИТЕЛНИ УСЛОВИЯ

Чл.22. За всички неуредени в Договора и настоящите Общи условия към него въпроси се прилагат разпоредбите на действащото законодателство, като при противоречие предимство имат разпоредбите на Закона за туризма и подзаконовите нормативни актове.

Чл.23.В случай на установяване на пълна или частична недействителност на отделни клаузи от настоящите Общи условия, то това не се отнася до действителността на

останалите клаузи, респ. на останалите части от тези клаузи. Страните следва да заместят недействителната клауза с такава, която в най-голяма степен се доближава до икономическата цел на недействителната клауза и е валидна.

Всички права запазени за „Еуфория Травел“ ЕООД. Тези общи условия или отделни части от тях не могат да бъдат копирани, публикувани, въвеждани в информационни системи без изрично писмено съгласие на „Еуфория Травел“ ЕООД.

Цени и дати на заминаване

Дати на заминаване Цена Свободни места
05.10.2023 - 15.10.2023 4,416 лв.
16 свободни

Напишете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Personal Information

Добавете снимка

Изпратете запитване чрез формата по-долу.

Съкровищата на Армения и Грузия – обиколна програма
От 3,576 лв.
/ Възрастен в двойна стая
От 4,200 лв.
/ Единична стая

Времето в момента

Yerevan13°CMostly Cloudy
Feels like: 13°CWind: 0km/h SWPressure: 1019.98mbarUV index: 3

До заминаване остават:

Days
Hours
Minutes
Seconds
wpChatIcon