fbpx
Moon world resord

Moon World Resort – лунен курорт в Дубай ще ви позволи да изживеете космическо пътуване

Moon World Resort – наречен Moon, проектът със смесено предназначение на стойност 5 милиарда долара предвижда сграда с форма на луна, с 224 метра височина.

Думите „лунен курорт“ може да предизвикат образи на луксозно настаняване, изискващо пътуване с ракетен кораб, което няма да бъде построено до десетилетия или векове. Въпреки това, ново предложение от базираната в Канада компания Moon World Resorts Inc. представя тази идея малко по-близо до дома. Ще трябва да пътувате само до Дубай и със сигурност няма да е необходимо да чакате десетилетия, за да го направите. Наречен Moon, проектът предвижда сграда със смесено предназначение с височина 224 метра във формата на единствения естествен спътник на Земята. Проектиран като хиперреалистичен поглед върху глобуса на Epcot в Disney World, разработчиците водят преговори за пренасяне на MOON на четири глобални места. В момента се очаква първото да е в Дубай. Въпреки че всички официални планове все още не са финализирани, основателите на компанията са оптимисти. „От архитектурна, инженерна и дизайнерска гледна точка, MOON може да бъде изграден“, казва Майкъл Р. Хендерсън, съосновател на MOON, пред AD

В сградата гостите ще намерят дестинационен курорт с пълно обслужване в допълнение към приблизително 300 частни резиденции, които могат да бъдат закупени. Чертежи в социалните медии също изобразяват планове за нощен клуб, конферентен център, СПА център, търговски площи и пиано салон, наред с много други удобства. Основната атракция обаче не е хотелска стая или дансинг, а симулация на лунна повърхност, която позволява на гостите да изпитат от първа ръка усещането за изследване на космоса. „MOON ще предостави достъпно и напълно автентично изживяване в космическия туризъм, което милиони ентусиасти на планетата Земя търпеливо чакат.“, казва Хендерсън. Компанията дори се надява да установи MOON като автентично място за обучение на различни космически агенции. 

По същество структурата се състои от две отделни секции: сферичен основен обем, изграден от три „подредени“ диска и лунното кълбо. В основата гостите ще намерят удобства като спа център, конгресен център и лобито на хотела. Всички апартаменти – общо 4000 – се съдържат в кълбото. Въпреки че никой няма да има традиционни прозорци към външния свят, разработчиците предвиждат електронни „прозорци“, които дават възможност на гостите да гледат към каквото пожелаят.

Подобно на лунен курорт в открития космос – или каквото и да е истинско галактическо пътуване, реализирането на проекта ще изисква милиарди долари. „Потенциалните регионални лицензополучатели за MOON ще бъдат големи, глобални, далновидни корпорации, способни да финансират неговото изграждане на стойност 5 милиарда долара“, обяснява Хендерсън. Несъмнено висока цена, но компанията смята нарастващия интерес към космическия туризъм като доказателство, че дестинация като тази е достоен проект. Ако се осъществи, Moon ще бъде конструиран според петзвездния стандарт LEED Gold, според Хендерсън. 

Хендерсън и неговият съосновател Сандра Г. Матюс за първи път стартират Moon World Resorts Inc. през 2000 г.. Приблизително по същото време са създадени и много частни компании за изследване на космоса. (BlueOrigins на Джеф Безос е основана през 2000 г., SpaceX на Илон Мъск през 2002 г. и Virgin Galactic през 2004 г.) По това време космическият туризъм едва се зараждаше, обяснява Хендерсън. „Космосът е наистина труден. Досега бяха необходими Blue Origin, SpaceX и Virgin Galactic, за да се случат наистина нещата – ние не сме по-различни“, казва той. За щастие, MOON има едно голямо маркетингово предимство, тъй като навлиза по-навътре в световния пазар. 

Moon world resord
Moon world resord

Източник Architectural Digest

Може също да ви хареса...

Последни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

wpChatIcon