fbpx
Ghibli park, Япония

Ghibli park – аниме гигантът Studio Ghibli отваря първия тематичен парк в Япония

Ghibli park ви потопява във вълшебния свят на класическите аниме филми на Studio Ghibli като „Spirited Away“ и „Howl’s Moving Castle“, които са пленили въображението на деца (и възрастни) по целия свят.

Пристигайки в Ghibli  Park, разположен на около час с влак от Нагоя, на около 300 км от Токио, човек остава изненадан. На северната входна порта, кацнала на колона, е фигурата на “Catbus” – котка с тяло, подобно на автобус, която беше емблематичен герой от филма на Studio Ghibli от 1988 г. “Моят съсед Тоторо”. 

ghibli3

Паркът Ghibli е сгушен в обширно обществено пространство, Moricoro Park, което се гордее с величествени гористи хълмове. Намира се в град Нагакуте, префектура Аичи, Япония, който беше дом на Световното изложение през 2005 г.

Тематичният парк е разделен на пет зони: Hill of Youth, Ghibli’s Grand Warehouse, Dondoko Forest, Mononoke’s Village и Valley of Witches – всички те са вдъхновени от най-известните филми на студиото. Засега първите три пространства са отворени за обществеността, докато последните две ще отворят през следващата година. 

ghibli2

Grand Warehouse на Ghibli, главната сграда, разположена в средата на парка, съдържа въображаем квартал, смесващ архитектура, вдъхновена от филмите на Хаяо Миядзаки, някои от тях богати на японската култура, други с елементи, вдъхновени от пътуванията на създателя в чужбина.

Реплики в реален размер пресъздават ключови моменти от 13 класики на Ghibli: посетителят е поканен да седне, подобно на Чихиро, главния герой на „Spirited Away“, до самотния дух No-Face от филма или да се вмъкне в градината на „The Тайният свят на Ариети.” Няколко малки „улички“ по-далеч, феновете могат да надникнат зад кулисите на някои филми, по-специално на сцените с хранене, които формират съществена част от магическия свят на Гибли. 

Ghibli4

Един от отличителните белези на филмите на Studio Ghibli е вниманието към по-фините детайли. В парка феновете могат да се насладят на множество препратки към филмите. Например susuwatari или „саждите спрайтове“, които се появяват във филмите „My Neighbor Totoro“ и „Spirited Away“, и горските духове Kodama, включени в „Princess Mononoke“, украсяват стените и съответно висят от клоните. 

За непосветените, вътрешен театър прожектира късометражните филми на студиото, като по този начин предлага идеалната възможност да разширите познанията си за магическата вселена Ghibli.

В гората Дондоко от „Моят съсед Тоторо“ цялата къща на Сацуки и Мей, двамата главни герои във филма, е старателно реконструирана до последния детайл.

В секцията „Хълм на младостта“, посветена на филмите „Котката се завръща“ и „Шепотът на сърцето“, пресъздаден антикварен магазин, пълен с истински антични предмети, добавящи душа към реконструкцията.

Посетителите имат достъп до парка само като резервират билети онлайн. Броят на посетителите е ограничен до 5000 души на ден. Билетите вече са разпродадени до края на 2022 г., а онлайн резервациите от чужбина не се очаква да бъдат отворени до началото на 2023 г.

Източник Deutsche Welle

Последни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

wpChatIcon