fbpx
10-те най-необичайни места в Трансилвания

10-те най-необичайни места в Трансилвания

10-те най-необичайни места в Трансилвания

Обичате ли мистиката и готиката, интересувате ли се от вампирски замъци и обичахте ли да слушате страховити истории като дете? Ако да – определено ще харесате Трансилвания, родината на вампирите и върколаците. Този регион е буквално пълен със зловещи тайни и мистерии. Трансилвания се намира в северозападната част на Румъния. Районът е заобиколен от мрачни планини и изцяло покрит с гъста гора. Пътуването до тази част на Румъния ще ви пренесе в истинска приказка – някъде доста страшна, но в по-голямата си част – очарователно красива.

Модата на страшните легенди в този регион започва с известния роман на Брам Стокър “Граф Дракула”, а след това щафетата поема киното – заснети са много филми и сериали за вампири. В допълнение към вампирската романтика, тук има и други атракции – ще откриете вълнуващо пътешествие из региона на фона на луксозни планински пейзажи, древни готически замъци и живописен румънски колорит. И всичко това със сигурност ще бъде подправено с добра порция мистика и зловещи легенди.

Спрете в някой от гостоприемните градове на Трансилвания и поемете дълбоко дъх от прохладния въздух на Карпатите – това ще бъде началото на приключения, които ще се помнят дълго време. Но не се отпускайте, докато се разхождате из зловещата гора на Хоя Бачу или сложните коридори на замъка Бран. И ако ви се стори, че в далечината е проблеснала странна сянка – не бързайте да проверявате какво е, ами ако легендите се окажат верни?

Древният Клуж-Напока

Този град се смята за негласната столица на Трансилвания. В началото на II век от н.е. става база на един от римските легиони, след което е почти напълно разрушен и възстановен отново от унгарците през XIII век. Сега тук духът на античността съжителства перфектно с модерните тенденци. В Клуж-Напока през деня можете да пътувате и да се наслаждавате на забележителностите, а през нощта да участвате в шумния живот на клубове и дискотеки. Екскурзиите до древната римокатолическа църква Св. Михаил, където са били короновани много известни принцове на Трансилвания, са много популярни сред туристите. В допълнение към нея в града са запазени доста исторически паметници. Най-известният от тях се намира на централния площад. Това е паметник в чест на Матиас Първи Корвин – кралят на Унгария.

Най-интересните места: етнографският музей, древното гробище на Hazsongard, Ботаническата градина, солната мина Salina Turda, езерото Fantanele, Bridal Veil Falls.

Клуж-Напока, Румъния
Клуж-Напока, Трансилвания – статуята на крал Матияш

Бермудският триъгълник на Трансилвания

Ако направите списък с най-ужасните места на планетата, тогава гората на Хоя-Бачу определено ще попадне в челната тройка. Съществува легенда, че в началото на миналия век местността, която преди е била абсолютно нормална, по неизвестни причини се е променила до неузнаваемост. Животните и птиците напуснали гората, стволовете на дърветата постепенно се огънали под невероятни ъгли, а земята била покрита с гъст мъх. Първата жертва на Хоя-Бачу бил овчар, който изчезнал безследно тук заедно със стадо овце. След това още няколко смелчаци, дръзнали да се разходят из това мистериозно място, не се прибрали у дома. Учените се опитаха да изследват аномалната зона, но не откриха нищо, а само добавиха още една мистерия – в центъра на гората беше открита кръгла поляна, върху която няма никаква растителност. Според една от версиите това са следи от кацане на НЛО – никой все още не е предложил други по-правдоподобни обяснения.

Хоя-Бачу
Мистериозната гора Хоя-Бачу, Трансилвания

Добре дошли в приказката на Уолт Дисни

Брашов е гостоприемен и много красив град, заобиколен от върховете на Източните Карпати. Известен е със своите ски курорти и много красива природа. Има мек и приятен климат, така че туристите идват тук през цялата година. Освен това градът се намира на много удобен транспортен възел – около 20 влака тръгват от жп гарата дневно до различни региони на Румъния, до Чехия, Унгария и Словакия. Основната атракция на Брашов е невероятната архитектура, сякаш копирана от средновековна приказка или анимационен филм на Дисни. Улиците и площадите му са толкова красиви и харизматични, че тук често се снимат исторически филми. В града и околностите му можете да намерите много интересни стари сгради и църкви, а наблизо, само на около 30 км, се намира известният замък Бран.

Най-интересните места: Черната църква, площад Сфатулуй, църквата Св. Вартоломей, къщата на фрау Хиршнер, Портата на Екатерина, най-тясната улица в Европа, Страда Сфорий, Кукленият театър.

Брашов, Трансилвания
Брашов, Трансилвания

Посещение на гнездото на вампири

Бран – зловещ и красив, прочутият замък на Дракула в Трансилвания. Легендите разказват, че именно той от векове е бил резиденция на могъщ вампир. Някои източници твърдят, че истинският прототип на Дракула, кралят на Влашко, Влад Цепеш, обичал да ловува в тези части. Според други източници той само веднъж е спрял тук, за да пренощува. Каква всъщност е истината не е ясно, но едно остава – ако някъде в Трансилвания има зъл дух, то той трябва да е избрал замъка Бран. Неговите дълги, тесни и криволичещи коридори образуват истински лабиринт, предизвикващ постоянно чувство на страх и усещане, че някой те наблюдава с немил поглед. Величествените красиви зали отстъпват място на малки стаи и след няколко минути наистина искате да се върнете обратно – на чист въздух. Но и в двора на замъка напрежението не изчезва – има стар кладенец. Според легендата това е единственият вход към зловещите тайни стаи на Бран, разположени дълбоко под земята. И някъде там, лежащ в луксозен ковчег, древният владетел на замъка чака своето събуждане. Е, ако обиколката не е донесла очакваните вълнения, посетете лабиринтите на „Къщата на ужасите“, разположени до главния вход.

Интересен факт: замъкът Бран беше в окаяно състояние дълго време, докато Франсис Форд Копола не го възстанови за своя сметка. Именно тук той снима прочутия си филм Дракула.

Замъкът Бран, Трансилвания
Замъкът Бран, Трансилвания

Грациозната архитектура на Пелеш

Това е един от най-невероятните замъци в Трансилвания. Намира се в долината на планинската река Прахова, на древния търговски път, свързващ този регион с Влашко. Пелеш започва да се строи в края на 18 век по заповед на крал Карол I, жадуващ за земите на родната си Германия. Основното изискване към проекта беше оригиналната архитектура, а резултатът надмина и най-смелите очаквания. Замъкът изглежда като класическо имение в алпийски стил, но италианската елегантност на неговите очертания е изненадващо съчетана с естетиката на германския нео-Ренесанс. Още отдалеч лятната кралска резиденция впечатлява с изкусно изпълнената си фасада, а по време на обиколка на двореца можете да се възхитите на майсторството и разнообразието от стилове, в които е изпълнен интериорът на стаите и залите.

Замъкът Пелеш, Трансилвания
Замъкът Пелеш, Трансилвания

Средновековните вълшебства на Сигишоара

Не напразно градът е наричан перлата на Трансилвания – едно пътуване тук ще ви отведе в далечното минало. Към реалността ви връщат само модерно изглеждащите табели „исторически паметник“, които тук са закачени на почти всяка сграда. Има дори улица, на която абсолютно всички къщи се считат за паметници – не напразно Сигишоара е под закрилата на ЮНЕСКО.

Разхождайки се из града, не пропускайте основната атракция – къщата, в която Влад Дракула е роден и прекарва първите 4 години от живота си. Тя е известна и с факта, че баща му е издал тук документ, в който Сигишоара за първи път е наречена с румънското си име. Намирането на сградата ще бъде много лесно – сега в нея е отворен популярният ресторант Casa Dracula, както показва закачлива табела.

Най-интересните места: музеят в часовниковата кула, катедралата Света Троица, църквата Свети Никола.

Сигишоара, Трансилвания
Сигишоара, Трансилвания

Кървавите тайни на Пойенари

Замъкът Пойенари е включен в задължителната програма на всеки, който идва в Трансилвания за т. нар. „Дракула тур“. Сега крепостта е в разрушено състояние, но въпреки това е много популярна сред феновете на вампирската тема. Има версия, че това е истинският замък на Дракула, а не Бран. Последният се споменава само в легендите и романа на Брам Стокър, а Пойенари отдавна е една от основните резиденции на Влад Цепеш, което се потвърждава от исторически документи. През 15 век той обвинил жителите на близкия град Търговище в убийството на брат му, след което екзекутирал брутално всички местни благородници и принудил жителите на града да работят в неговата крепост – да укрепват стените и да довършат изграждането на нови отбранителни кули. Достоверно се знае, че местните подземия са били използвани за мъчения и екзекуции на враговете на Цепеш. Има легенда, според която Елена, съпругата на графа, се е самоубила, като се е хвърлила в бездната от един от дворовете на замъка. Това място може да бъде посетено, докато посещавате руините на Пойенари.

Замъкът Пойенари, Трансилвания
Замъкът Пойенари, Трансилвания

Древната Алба Юлия

Антична история, златни мини, древни пътища и военни крепости на Великия Рим – това е Алба Юлия. Някога този град е бил от голямо стратегическо значение и дори е споменат в географските трудове на Птолемей. Оттук кервани със скъпоценни метали тръгвали към империята, а римските легиони пазели съкровищата от варварски набези по време на пътуването. През 16 век Алба Юлия става столица не само на този регион, но и на обединените румънски княжества – Молдова и Влашко. Сега това е доста голям индустриален и културен център на Трансилвания. Тук едва ли ще се хареса на любителите на шумни партита и нощни клубове, но ще бъде много интересно за ценителите на античната и средновековна история.

Най-интересните места: руините на крепостта Апулум, крепостта Алба Каролина, катедралата Св. Михаил, Националния музей на Алба Юлия.

Алба Юлия, Трансилвания
Алба Юлия, Трансилвания

Културната и гастрономическа столица на Румъния

Можете да си починете от мрачната готика и легендите за кървавите зверства на граф Дракула в Сибиу. Освен това този светъл и слънчев град се намира само на 90 мили от Брашов. Има много имена – в Румъния го наричат столица на Седемте цитадели, в памет на историческото минало, най-красивия град на Трансилвания, гастрономическа и дори културна столица на Европа. И всички те перфектно описват това, което очаква гостите на Сибиу – великолепна барокова архитектура, множество исторически музеи и ресторанти с луксозна национална кухня. Тук можете да опитате традиционни пилешки бульони с ориз и зеленчуци, прочутата румънска хомина, вкусен гивеч – яхния със зеленчуци и много други необичайни ястия. И не забравяйте да поръчате чаша или две цуйки – плодова водка, която обикновено се поднася с месни ястия.

Най-интересните места: площадите на Горния град, Кулата на Съветите, Синята къща, катедралата Св. Богородица, музеят Брукентал.

Сибиу, Трансилвания
Сибиу, Трансилвания

Спиращ дъха планински слалом

Водещият на Top Gear Джереми Кларксън нарече магистралата Трансфагарашан най-добрата магистрала в света. Дори само това изказване привлича вниманието към маршрута. Джереми е известен с любовта си към преодоляването на трудностите и неподражаемото си чувство за хумор. Разбира се, очакванията няма да ви подведат – едва ли някъде по света има толкова криволичещ, труден и опасен път за каране. Transfăgărășan Road е построен за военните по заповед на Николае Чаушеску, който управлява Румъния, докато не беше свален от власт през 1989 г. Маршрутът започва с изкачване до езерото Балеа по склоновете на планината Фарегаш, след което преминава през дълъг тунел и се спуска през горите на Влашко. Около половината от годината пътят е затворен, тъй като движението е невъзможно поради снеговалежи. Но ако имате достатъчно късмет да стигнете до Трансилвания между началото на юли и края на септември, ще имате възможност напълно да му се насладите.

Трансфагарашан, Трансилвания
Трансфагарашан, Трансилвания
Трансфагарашан, Трансилвания
Трансфагарашан през нощта, Трансилвания

Източник PlanetOfHotels

Може също да ви хареса...

Последни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

wpChatIcon