fbpx
Шнорхелинг

В търсене на Немо: най-добрите места за гмуркане с шнорхел в света

Има много места по света, където можете да наблюдавате невероятния подводен живот на нашата планета. И всичко, което се изисква за това, е умение за плуване, маска, шнорхел и плавници. Всичко, което трябва да направите, е да намерите време за вълнуващо приключение сред цветни пасажи от тропически риби в Карибите, вълнуващо плуване с гърбати китове в Доминиканската република или любопитни морски лъвове в прохладните води на Пуерто Рико.

Големият бариерен риф, Австралия

Кога: май-октомври

Най-голямата рифова система на планетата е идеалното място за гмуркане с шнорхел. Големият бариерен риф се състои от близо 3000 рифа и коралови рифове, които са дом на над 1500 вида риби и много морски костенурки. Поради това разнообразие и уникална екосистема е вписан в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Удивителната флора и фауна на този регион може да зарадва дори опитни водолази, да не говорим за начинаещи. Тук можете да срещнете дюгони, китове, акули, делфини, скатове и морски змии, които живеят в пъстрата подводна джунгла.

Шнорхелинг

Атол Баа, Малдиви

Кога: май-ноември

Луксозната подводна природа на Малдивите в района на атола Баа е истински рай за гмуркачите с шнорхел. В биосферния резерват залива Ханифару можете да наблюдавате растящото потомство на сиви рифови акули. А на рифа Неливар Беру се полюбувайте на редките морски платна и манта, плуващи сред ярките корали. Близо до необитаемия остров Олхугири се срещат костенурки от ястреби, които са избрали крайбрежието му за зидария, а в околностите на Фонимагуду има удивително красив риф, обитаван от редки жители на Индийския океан. Поради изменението на климата, избелването на коралите оказва негативно влияние върху уникалната биосфера на Малдивите. Очаква се до 2050 г. много от рифовете тук да загинат, така че не отлагайте пътуването си – открийте магическия подводен свят на архипелага възможно най-скоро.

Шнорхелинг

Ханаума Бей, Хавай

Кога: май-октомври

Едно от най-добрите места за гмуркане с шнорхел на Хаваите е заливът Ханаума на Оаху. Сега на територията на залива има резерват – основната атракция на острова. В продължение на милиони години в древния кратер на вулкана Кулау се е формирала уникална биосфера. Резултатът от този процес е невероятен залив, където над 400 вида риби живеят на цветен коралов риф, плуват зелени морски костенурки. Храненето на океанските обитатели е забранено на територията на резервата, но можете да плувате с тях и да правите снимки. Входът на плажа е платен. Преди да го посетите, трябва да гледате кратък образователен филм – брифинга ще ви запознае с основните правила на поведение в залива.

Шнорхелинг

Природен резерват Silver Bank, Доминиканска република

Кога: януари-март

Водите на резервата Silver Bank са едно от малкото места в света, където можете да плувате с гърбати китове в комфортна среда. Гигантите идват тук, за да намерят половинка и да имат потомство, докато са абсолютно спокойни за присъствието на хора. По време на посещението на Silver Bank ще можете да видите брачни игри на китове, когато огромни животни изскачат от водата и бият опашките си по повърхността й. А също така – да плуват много близо до тях и техните малки, да чуват мелодичното китово пеене, с помощта на което общуват помежду си.

Шнорхелинг

Лагуната Бора Бора, Френска Полинезия

Кога: целогодишно

Полинезийският остров Бора-Бора се намира в центъра на най-голямата и може би една от най-красивите лагуни в света. Неговите чисти седефени води са дом на хиляди риби и други същества, живеещи в морските анемони. Докато гмуркате с шнорхел в Бора Бора, можете да храните скатове и акули, да се възхищавате на привличащата окото красота на коралови градини и да наблюдавате лова на грациозни баракуди. Едно от най-популярните места за това се намира близо до нос Тупитити, в югоизточната част на острова.

Шнорхелинг

Исла дел Коко, Коста Рика

Кога: целогодишно

„Най-красивият остров в света“ – така Жак Кусто някога нарече Исла дел Коко. Сега той и водите му са признати за защитена територия и са под закрилата на ЮНЕСКО. В Националния парк Кокосови острови живеят китове, акули, риби-чук, делфини, скатове и много тропически създания, така че гмуркането с шнорхел и дайвинга са изключително популярни тук. Зоните с коралови рифове са особено гъсто населени – те са избрани от октоподи, мурени и ярки риби папагали. Самият остров е необитаем, а до тук можете да стигнете само с лодка – като част от сафари за гмуркане от пристанището на Пунтаренас.

Шнорхелинг

Национален парк Комодо, Индонезия

Кога: май-октомври

Национален парк Комодо придоби голяма част от популярността си поради факта, че известните дракони Комодо се намират на петте му острова. Но водите на този регион са не по-малко екзотични – тук живеят дюгони, акули, гигантски манти и повече от 1000 вида тропически риби. Впечатлението от гледането на най-красивия подводен свят е малко развалено от водата, кална от голямо количество планктон. Въпреки това, за гмуркане с шнорхел, можете да изберете по-чисти зони, където кораловите рифове срещат водолази в цялата им слава. В рамките на резервата най-атрактивните места за гмуркане с шнорхел са мястото за гмуркане Каранг Макасар, по-известно като Manta Point, и крайбрежните води на остров Бидадари.

Шнорхелинг

Резерват Рас Мохамед, Египет

Кога: май-октомври

Морската част на националния резерват Рас Мохамед се състои от коралови рифове, които привличат със своята красота. Тук, сред твърди и меки корали, живеят много причудливи обитатели, тъй като този регион е любимо място за миграции на риби от открито море. Тук можете да срещнете стада риба тон и баракуда, лежерни скатове се реят във водата, а малките многоцветни риби блестят с всички нюанси на дъгата в лъчите на яркото слънце. В някои райони кораловите рифове се издигат над морското равнище – възрастта им е до 2 милиарда години.

Шнорхелинг

Резерват Капо Карбонара, Сардиния

Кога: май-октомври

Морският резерват Капо Карбонара се намира на южния и източния бряг на италианския остров Сардиния. Гмуркачите с шнорхел ще открият тук истински подводен рай – това е едно от най-живописните места в Средиземно море. Абсолютно чистата тюркоазена вода осигурява отлична гледка към великолепните панорами на дъното и неговите обитатели. Има три интересни места за гмуркане с шнорхел: подводният скален комплекс на Санта Катерина, гранитните скали на Isola di Serpentara e Variglioni и място, наречено nave di cavoli, което може да се разпознае по голям камък във формата на нос на кораб, лежащ на дъното сред гъсталаците на посидония.

Шнорхелинг

Остров Бимини, Бахами

Кога: ноември-май

Гмуркането с шнорхел на Бахамите се смята за най-популярното забавление, а Бимини предоставя много възможности за това. Атлантическите петнисти делфини често плуват в крайбрежните му води, с които можете да плувате. Stingray Hole е дом на скатове, които с удоволствие грабват риба направо от ръцете си. Царството на коралите и рифовите образувания се намира близо до бреговата линия Бимини, а подводните камъни на Бимини Роуд, според местни изследователи, са част от древна Атлантида. Основното предимство на крайбрежните води на острова е малката му дълбочина. Това ви позволява да се чувствате комфортно без водолазни принадлежности – достатъчна е маска с шнорхел и плавници.

Шнорхелинг

Суринските острови, Тайланд

Кога: ноември-май

Архипелагът Сурин е най-доброто място за гмуркане с шнорхел в Тайланд. Тук, на територията на националния резерват, има красив коралов риф. Ежедневно, от Пукет и континенталната част на провинция Панг Нга, тук тръгват експедиции за гмуркане и гмуркане с шнорхел. В крайбрежните води на островите Сурин можете да намерите черни рифови акули, костенурки и много екзотични животни – риба хирург, мавритански идол, риба папагал. Друга причина да се гмуркате с шнорхел тук е местното население. Тук живее малка общност от морски цигани, които наричат ​​себе си moken. Като част от пътуването можете да посетите тяхното село и да се запознаете с живота на този малък народ.

Шнорхелинг

Лос Кабос, Мексико

Кога: януари-април

Живописни плажове, мощни гранитни скали и кристално чисти сини води на заливите Чилено и Санта Мария – всичко това очаква любителите на гмуркането с шнорхел в курорта Лос Кабос. Но основната атракция на морето на Кортес е великолепният коралов риф в Националния парк Кабо Пулмо, включен в списъка на ЮНЕСКО. Ето най-красивите подводни места в целия Калифорнийски полуостров. Дори на малка дълбочина можете да намерите акули, морски костенурки, скатове, змиорки и невероятно разнообразие от тропически риби.

Шнорхелинг

Резерват Хол Чан, Белиз

Кога: декември-април

Подводният резерват Хол Чан се счита за едно от най-популярните места за гмуркане с шнорхел в Централна Африка. Състои се от бариерен риф, обширни пространства от морска трева и крайбрежни мангрови гори. Към днешна дата в резервата са регистрирани 40 вида корали и над 160 вида риби. Водните бозайници са представени от късоклюни и петнисти делфини, както и от ламантини. Скалистата част на Хол Чан е дом на скатове, мурени, баракуди и омари, докато сред корените на мангровите гори могат да се намерят риби ангели, сив бас, змиорки и морски кончета. Мустакатите акули-дойки живеят в отделна зона на резервата – те не представляват опасност за хората и плуването с тях е включено в много обиколки с шнорхел.

Шнорхелинг

Архипелаг Медес, Испания

Кога: май-октомври

Този архипелаг се образува от седем малки острова, разположени в Каталуния, край бреговете на Коста Брава. Районът изобилства от разнообразна морска флора и фауна, поради което територията му е обявена за природен резерват. Подводният живот тук е толкова красив, че сред любителите на гмуркането с шнорхел Медес е признат за едно от най-добрите места в Западното Средиземноморие. Можете да стигнете до островите само като част от организирана група, но пътуването си заслужава. Почти близо до брега има много риби с различни цветове – от малки гупи до хищни баракуди. Обиколки за гмуркане с шнорхел могат да бъдат закупени в северния край на плажа L’Estartit.

Шнорхелинг

Peanut island, Флорида

Кога: декември-април

В южната част на Флорида има място, което поразява с красотата на подводния свят не по-малко от Карибите. Малък изкуствен остров Peanut Island се намира близо до популярния курорт Уест Палм Бийч. От кея Ривиера Бийч можете да стигнете до тук с каяк само за 20-30 минути, за да видите това невероятно подводно царство със собствените си очи. Спокойните води на Фъстъчен остров са обитавани от ламантини и морски крави, плуват безброй пъстри риби, а дъното е буквално осеяно с ярки морски звезди и други екзотични същества.

Шнорхелинг

Национален парк Кабрера, Майорка

Кога: май-септември

Архипелагът Кабрера се намира на около час път с лодка от Майорка. Неговите крайбрежни води, почти недокоснати от човека, са се превърнали в дом на по-голямата част от флората и фауната на Балеарските острови. Ярко синя и кристално чиста вода, осветена от слънцето, ви позволява да правите зашеметяващи подводни снимки без нужда от светкавица. Дъното на резервата е покрито с истинска гора от океанска посидония, която е обитавана от всякакви риби и миди. Понякога гъсталаците се заменят с малки участъци от корали, но тук не се срещат ярки тропически жители.

Шнорхелинг

Занзибар, източноафриканското крайбрежие

Кога: юни-септември, януари-февруари

Крайбрежните води на Занзибар са дом на гърбати китове, костенурки, китови акули и над 350 вида риби. Тук можете лесно да срещнете ято делфини или да се гмурнете по-дълбоко, за да видите морски таралежи, калмари, омари и морски звезди. За гмуркане с шнорхел е по-добре да изберете рифове в северната част на острова – на южния и източния бряг има много силни приливи, така че всички интересни живи същества се крият по-дълбоко. Най-популярните места за гмуркане с шнорхел са остров Мнемба, рифът Бориби и залива Менай. Почти всички най-вълнуващи подводни разходки са възможни само от лодка, така че е по-добре да си купите обиколка за гмуркане с шнорхел. И можете да се гмуркате сами на малки рифове близо до брега.

Шнорхелинг

Нуса Менджанган, Бали

Кога: май-октомври

Малкият необитаем остров Менджанган е част от националния парк Бали Барат. Заобиколен е от риф, чиято ширина е от 100 до 150 метра. По целия периметър на острова има много места за гмуркане, но има и интересни плитки места за гмуркане с шнорхел. Дъното близо до коралови купове се характеризира с огромно разнообразие от пейзажи. Каньоните, пещерите и подводните върхове са идеални за гмуркане. Тук се срещат рифови акули, костенурки, змиорки, лъвчета, скорпиони, октоподи и цветни скариди.

Шнорхелинг

Острови Паломино, Пуерто Рико

Кога: юни-септември

Наличието на коралови рифове и естествени лехи от морски водорасли правят Ислас Паломино отлично място за гмуркане с шнорхел. Коралите тук образуват истински подводни градове – с пещери, пещери и миниатюрни стени. Те са дом на много риби и други живи същества, но най-важното е, че на Паломино ще имате възможността да плувате с диви морски лъвове. Тези тромави животни на сушата се превръщат в бързи хищници под водата – можете да наблюдавате процеса на лов по време на обиколката до тяхното местообитание. Те са свикнали с хората и не проявяват агресия, дори могат да плуват близо, за да изучават внимателно новите гости.

Шнорхелинг

Блай Уотърс, Фиджи

Кога: май-октомври

Най-красивите коралови рифове във Фиджи се намират по средата между островите Вануа Леву и Вити Леву. Този район е кръстен на капитана на кораба Bounty, който, с няколко съмишленици, доплава тук с лодка, избягвайки от непокорен екипаж. Подводните планини, издигащи се от дъното на океана, почти достигат повърхността на водата. Те образуват оазиси с пъстър морски живот – меки многоцветни корали, стаи от преливащи риби и разнообразие от ярки безгръбначни. Гмуркането с шнорхел във водите на Блай изисква добри водни умения, тъй като течението е много силно в района.

Шнорхелинг

Гранд Кайман, Кайманови острови

Кога: май-октомври

Подводният свят на Каймановите острови е пъстър и разнообразен. Но най-интересното място за гмуркане с шнорхел е малка плитчина риф край бреговете на Гранд Кайман. Там от години местните рибари почистват капаните си, което е привлякло много скатове. Това беше забелязано от летовниците и така се появи традицията за ръчно хранене на тези огромни, но много дружелюбни риби. Реещи се, сякаш в безтегловност, скатовете плуват близо до хората и, натискайки безцеремонно, отнемат любимата си храна (парчета калмари) направо от пръстите си. Тази безопасна и много забавна атракция се превърна в своеобразна особеност на острова, привличайки много туристи тук, а самата плитчина вече се нарича Градът на скатовете.

Шнорхелинг

Islas de la Bahia, Хондурас

Кога: февруари-май

Islas de la Bahia е втората по големина рифова система в света, на второ място след Бариерния риф в Австралия. Остров Утила се счита за най-популярен сред водолазите, тъй като крайбрежната му зона е истински рай за дайвинг и гмуркане с шнорхел. Под водата можете да видите причудливи корали, рамкирани от ажурни водорасли, да се натъкнете на огромна костенурка, която плува по своя работа, а главната награда е да срещнете китова акула. Тази гигантска риба се храни с планктон и не е опасна за хората, а докато се храни, можете да плувате много близо и дори да я докосвате.

Шнорхелинг

Източник PlanetOfHotels

Може също да ви хареса...

Последни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

wpChatIcon