fbpx
Шарм ел Шейх

Шарм Ел Шейх – слънчева територия на безкрайното лято

Шарм ел Шейх е сякаш наситен с топлина и слънце. Този град поема в ръцете си уморения пътешественик, за да го върне в света силен и енергичен, изпълнен с емоции и впечатления след няколко дни. Силата ще бъде дадена от нежни плажове, които са най-подходящи за медитативно безделие. Един удивителен, омагьосващ подводен свят, който трепти в стъклото на водолазна маска като калейдоскоп от цветни риби и корали, ще ви зареди с впечатления. Енергията ще бъде споделена щедро от нощни клубове и дискотеки, които също са много. А нощното небе на пустинята, с изненадващо големи звезди, ще даде сбъднато желание като бонус. Основното нещо е да имате време да го познаете, докато небесният скитник ще се търкаля през тъмното небе.

Шарм ел Шейх
Почивки и екскурзии до Шарм ел Шейх

Райони на Шарм Ел Шейх

Шарм ел-Шейх се простира на морския бряг на почти 30 километра, разделен на дузина от най-красивите райони, които са свързани в едно цяло от централната градска улица – Peace Road. Всеки от кварталите е забележителен и привлекателен за туристите по свой начин. Така например, Naama Bay е най-старият и най-удобен район. Животът тук кипи денем и нощем, а хотелите и плажовете ще задоволят и най-претенциозните гости. Районът на залива Набк има удобни пясъчни плажове, но тук постоянно духат силни ветрове.

Районът на Shark Bay ще ви зарадва с невероятно гмуркане – има великолепни коралови рифове. И въпреки името, без акули. Само цените за хотелските стаи хапят – всички те са почти петзвездни и ултрамодерни тук.

Шарм ел Шейх
Почивки и екскурзии до Шарм ел Шейх
Шарм ел Шейх
Почивки и екскурзии до Шарм ел Шейх
Шарм ел Шейх
Почивки и екскурзии до Шарм ел Шейх

Атракции

Най-интересните забележителности се намират главно в околностите на Шарм ел Шейх. Това са манастирът Света Екатерина, параклисът на Горящия храст, Цветният каньон, коралови острови. В самия град си струва да видите коптската църква, джамията Ел Мустафа, музея на папирусите и музея на Тутанкамон.

Кратка история на Шарм Ел Шейх

Произходът на Шарм Ел Шейх е доста необичаен. Факт е, че този град е роден благодарение на… войната. Израелците, които превземат Синайския полуостров през 1967 г., са първите, които осъзнават какви ползи могат да бъдат получени от такова изгодно местоположение на малкото рибарско селище Офира. 

Те значително подобряват инфраструктурата – на полуострова се появяват добри пътища, а в селото са построени няколко хотела и къмпинги. В резултат на мирно споразумение между Египет и Израел в началото на 80-те години на миналия век полуостровът е върнат на Египет. И от този момент, всъщност, вече под сегашното име, започва историята на Шарм ел-Шейх като един от най-добрите курорти в света.

Съвсем не последната роля в популяризирането на курорта Шарм изиграва тогавашният президент на Египет Хосни Мубарак, който самият много обича да си почива на тези места. А в края на 90-те години тук дори се провеждат най-важните международни срещи и срещи на върха.

Най-доброто време за пътуване до Шарм Ел Шейх

Климатът в града е изключително комфортен и без преувеличение може да се каже, че плажният сезон тук продължава целогодишно. Дори през януари-февруари температурата на водата не пада под +18, а въздухът се затопля до +22 през деня. Но през нощта температурната разлика е доста голяма, термометърът може да падне до +13, така че е по-добре да вземете със себе си леки якета и топли пуловери. А през лятото (през юли и август) тук е много горещо, въздухът се затопля до +40 градуса. И въпреки че топлината се понася по-добре при ниска влажност, тези, които страдат от нея, е по-добре да не планират пътуване за летните месеци.

Шарм ел Шейх
Почивки и екскурзии до Шарм ел Шейх

Полезни бележки

Водата от чешмата в Шарм Ел Шейх не е годна за пиене. Категорично! Дори миенето на зъбите се препоръчва с бутилирана вода, защото дори една глътка вода от чешмата заплашва лошо храносмилане и развалена почивка. Затова трябва да внимавате с напитки с лед от улични търговци – няма гаранции, че не е направен от чешмяна вода. Като профилактика на стомашни проблеми египтяните не използват алкохол, а лимони. От дребните плодове, нарязани на парчета, винаги има на масите. И забравете за спестяването на вода, по-добре е да купите Siva или Delta. Диарията не е най-добрият сувенир за връщане от ваканция.

Жените трябва да бъдат мъдри в избора си на облекло. Не, рокля с дълбоко деколте или минипола е напълно възможно да се носи, тук никой няма да ви арестува за това. Но това ще послужи като претекст за неадекватна реакция на местните мъже – освиркването и откровеният флирт могат значително да развалят настроението. И мъжете не трябва да ходят по улицата с голи рамене. Дори на територията на хотелите има един вид дрескод. Например, не можете да дойдете в трапезарията по бански, а на плажа на дамите е забранено да правят слънчеви бани без горнище. Все пак Египет е мюсюлманска страна.

Малко камъче от пирамида или клонче от корал може да причини голяма глоба, което ще увеличи цената на пътуването няколко пъти. Факт е, че законът на страната категорично забранява унищожаването на корали във вода или на сушата. Същото правило важи и за пирамидите и другите паметници. Освен това е невъзможно да се изнасят такива сувенири извън Египет.

По-добре е да не губите и не счупвате ключовете за хотелските стаи, гривните или картите за кърпи. За това почти всеки хотел предвижда глоби. Понякога доста високи – до $150.

Обслужването в Шарм понякога може да бъде доста странно и неразбираемо. Тук например можете да яздите камила абсолютно безплатно. Можете дори да се возите безплатно, но слизането от нея е само за пари. И сумата може да бъде неочаквано значителна. На който какъвто му е късмета 🙂

Шарм ел Шейх
Почивки и екскурзии до Шарм ел Шейх

Какво трябва да направи един турист в Шарм Ел Шейх

  • Прекарайте няколко дни мързеливи и спокойни, без да правите нищо. Легнете на плажа, пийте коктейли, разходете се спокойно из хотела и околностите му, плискайте се в басейна. Основното нещо е изобщо да не бързате, да забавите житейските си ритми. Чарът е много благоприятен за това.
  • Въоръжете се с маска за гмуркане и се полюбувайте на цветната красота на рибите, плуващи в кораловите гъсталаци на самия бряг. Струва си да се направи дори за тези, които никога не са чували за дайвинг и гмуркане с шнорхел в Шарм Ел Шейх. Кораловите рифове тук се простират по цялото крайбрежие и правят Шарм много интересно място за гмуркачи. Професионалистите трябва да посетят Синята дупка, необичайна вертикална пещера, и да инспектират останките от потънали кораби.
  • Отидете до колоритния местен Стар пазар (всъщност той е много млад, като самия град, но много атмосферен) и купете сувенири. Сериозно се пазарете за керамична фигурка на богинята котка Бастет, намалете цената наполовина, купете ароматни подправки и пийте кафе в малко кафене.
  • Отделете един ден за екскурзия до Кайро и пирамидите в Гиза, направете снимка със Сфинкса, вечеряйте в ресторант на Нил, посетете Египетския музей и Музея на папируса.
  • Срещнете зората на планината Синай, същата тази, от която библейският Моисей е получил скрижалите със заповедите. Според легендата, който види изгрева тук, ще получи опрощение. Тук се намира и манастирът Св. Екатерина и параклиса на горящия храст.
  • Донесете невероятни снимки от Цветния каньон. Това тясно и дълго дефиле поразява с невиждани, “лунни” пейзажи и изобилие от цветове. И стените на коритото на пресъхнала река – странни шарки, нарисувани от вятъра.
  • Танцувайте до сутринта в един от многото клубове в Шарм. Въпреки че, защо в един, по-добре е да заобиколите няколко наведнъж, сравнявайки уменията на диджеите, интериора и дегустацията на авторски коктейли.
Шарм ел Шейх
Почивки и екскурзии до Шарм ел Шейх
Шарм ел Шейх
Почивки и екскурзии до Шарм ел Шейх
Шарм ел Шейх
Почивки и екскурзии до Шарм ел Шейх

Източник PlanetOfHotels

Може също да ви хареса...

Последни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

wpChatIcon