fbpx
Чичен Итца, Мексико

Чичен Ица – древният град

Чичен Ица – световният интерес към наследството на изчезналата цивилизация на маите не е изчезнал и до днес.

Многобройни религиозни и култови мистерии, мрачни предсказания, най-точните календари, гигантски разрушени градове, сред които най-известният е Чичен Ица, неизменно привличат тълпи от туристи и любопитни хора. Магическите древни руини са били изследвани непрекъснато в продължение на стотици години.

Чичен Итца, Мексико
Екскурзия до Чичен Итца, Мексико

История на древния град на маите – Чичен Ица

Въз основа на археологически данни и фрагменти от древни хроники, изследователите стигат до извода, че известният град на маите е основан през 5-6 век след Христа. Той веднага се превръща в център на територията на полуостров Юкатан, Мексико: политически, религиозен, културен.

Всички твърдения относно Чичен Ица не са потвърдени и са хипотези, изискващи доказателства, които е почти невъзможно да се намерят. Според някои сведения в града са живели постоянно от 20 до 30 хиляди жители. Неизброим брой поклонници и скитници, търговци и обменячи на пари посещавали това селище всяка година.

През 10 век маите са завладени от толтеките, Чичен Ица е частично разграбен и по-голямата част от населението напуска града. Но животът не го напуска. Упадъкът започва през 13-ти век от раждането на Христос. Сградите се сриват, хората напускат Чичен Ица.

Чичен Итца, Мексико
Екскурзия до Чичен Итца, Мексико

Древен град в съвременния свят

Дълго време никой не проявява интерес към величествените и зловещи руини. От средата на 19 век започва увлечението по културата, астрологията и най-важното – легендарното богатство на маите. На територията започват многобройни разкопки и проучвания, художници и фотографи от цял ​​свят идват, за да заснемат причудливи сгради и мистериозни храмове.

През 50-те години на миналия век мексиканското правителство решава да възстанови (доколкото е възможно) оригиналния вид на Чичен Ица. Скоро това място се превръща в Мека за туристите.

През 2007 г. античният град е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и е обявен за едно от 7-те нови чудеса на света.

Чичен Итца, Мексико
Екскурзия до Чичен Итца, Мексико

Екскурзия из Чичен Ица

Площта на града е около 6 км. кв. Оцелелите архитектурни комплекси са многобройни и ако ги изучавате подробно, разглеждате всеки релеф и колона, тогава един ден за посещение няма да е достатъчен. За съжаление екскурзиите, организирани от Канкун, са само еднодневни. В Чичен Ица няма къде да прекарате нощта и е зловещо.

Професионален гид ще води групата по павираните пътища, перфектно запазени в продължение на десетина и половина века, и ще ви разкаже за всички религиозни сгради на града. Най-значимата и огромна от тях е пирамидата на пернатата змия – Кукулкан. Водачът ще разкаже легенди за кървави жертвоприношения, жестокост и религиозни вярвания на древното племе.

Храмът на воините ще впечатли с реализма на релефите и скулптурите, лесно е да се изгубите в групата от “хиляда колони”. „Игрището за топка“ ще ви изненада с размера на територията си и ще ви настръхне от изображения на отсечени глави.

Обиколката включва посещение на свещения сенотe – естествен резервоар с диаметър 60 м. Има доказателства, че момичета и деца на маите са били хвърляни в това “езеро”, както и множество култови предмети, молейки своите божества за дъжд. Разнообразието от впечатления и особената енергия на мястото няма да оставят никого безразличен!

Чичен Итца, Мексико
Екскурзия до Чичен Итца, Мексико

Може също да ви хареса...

Последни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

wpChatIcon
wpChatIcon