fbpx
Хърватия

Хърватия отвори моста Пелешац, за да улесни достъпа до Дубровник

Простиращ се над 2 километра, мостът е финансиран от ЕС и построен от китайска фирма. Мостът свързва две части на Хърватия, разделени от участък от босненска територия на Адриатическо море.

На 26.07 Хърватия официално откри моста Пелешац, свързващ две части от адриатическото крайбрежие на страната, разделени от босненска територия. 

Пешеходците се появиха рано, за да минат по моста, преди да бъде насрочено да бъде предаден на движение по-късно вечерта. 

Дългият 2,4 километра въжен мост е построен на цена от 526 милиона евро, а откриването му беше обявено за “исторически момент” от държавната телевизия HRT. 

Хърватия
Хърватия, мостът Пелешац

Официалната церемония по откриването във вторник вечерта включваше реч на хърватския премиер Андрей Пленкович и видео послание от китайския премиер Ли Къцян.

Мостът е проектиран през 2007 г., но строителството не започна сериозно до 2017 г., когато Европейският съюз (ЕС) предоставя 357 милиона евро, или около 85% от стойността на проекта.

През 2018 г. China Road and Bridge Corporation печели международната оферта за изграждането на мащабния инфраструктурен проект.

В преговори със съседна Босна хърватските официални лица се съгласиха да издигнат моста до височина от 55 метра (181 фута), за да не пречат на корабите с голям тонаж да влизат в единственото морско пристанище на Босна, разположено в община Неум. 

Мост над размирната граница

Мостът беше приветстван от местните жители, които са прекарали десетилетия в чакане на босненските граници, за да пътуват от една част на страната си в друга в резултат на разпадането на Югославия  – което създаде нови международни граници.

„Този ​​мост не е лукс, той е наша необходимост“, каза премиерът Пленкович. „Това е прекрасен ден за Хърватия. 

Достъпът на Босна до морето ефективно отряза около 90 000 хърватски жители в и около Дубровник – ограден средновековен град в списъка на ЮНЕСКО за обекти на световното наследство и най-голямата туристическа атракция на Хърватия.

Държава с 3,8 милиона жители, Хърватия може да се похвали с драматично крайбрежие, осеяно с хиляди острови. Тя ежегодно привлича милиони туристи и допълнителният тласък на инфраструктурата, който мостът ще даде за пътуване между Дубровник и останалата част от Хърватия , е силно очакван от туристи и местни жители.

Туризмът е ключов за икономиката на Хърватия.

За други предлага огромен тласък на бизнеса. Производителят на стриди Марио Радибратович например каза, че мостът ще му донесе „неизмеримо облекчение“.

Радибратович, който отглежда стриди и миди в село Мали Стон и е бил принуден да чака дълги, горещи часове, транспортирайки нетрайни продукти, казва: „Ние най-накрая ставаме част от Хърватия; досега се чувствахме като граждани втора класа.“

Премиерът Андрей Пленкович говори за мнозина, докато стоеше на моста във вторник: „Това е голям ден за Хърватия“, каза той, „Нека му се насладим“.

Източник Deutsche Welle

Последни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

wpChatIcon