fbpx
Туристически капани: за какво да не губите време

Туристически капани: за какво да не губите време

Туристически капани: за какво да не губите време

Има много интересни места за посещение, докато пътувате до определена страна. Невъзможно е да отидете в Рим и да не видите Колизеума или да летите до Барселона и да не посетите парка Гюел. Въпреки това добре познатите забележителности често се превръщат в истински туристически капан. Хората там ги чакат само тълпи от туристи, завишени цени, мръсотия, разпад и най-важното – несъответствие между очакванията и реалността.

Холивудската алея на славата (Лос Анджелис, САЩ)

Холивуд се свързва с много хора с луксозен живот, прожектори и филмови звезди, които лесно могат да бъдат намерени на улицата. Тук обаче е основното разочарование за туристите, които идват в Лос Анджелис – Алеята на славата, която заема 15 пресечки от булевард Холивуд и три от улица Вайн. Въпреки завесата на успеха и блясъка, която се усеща на грандиозните церемонии по откриването на именувани звезди, това е много мръсна улица с неприятна миризма, избрана от бездомни и аниматори в съмнителни костюми.

Какво да посетите вместо това:

Вместо да лавирате между маргинални личности, по-добре отидете в Грифит Парк. Тук можете да се разходите по добре поддържаната зелена площ, да посетите известната обсерватория Грифит, гръцкия театър, градската зоологическа градина и да се насладите на панорамата на Лос Анджелис от палубата за наблюдение с изглед към надписа Холивуд.

Walk of Fame, Hollywood
Холивудската алея на славата (Лос Анджелис, САЩ)

Стоунхендж (Уилтшир, Англия)

За това мистично каменно образувание се говори в училище в часовете по английски език. Визитата му е представена като разходка между монолитите. Тук се крие основната уловка – никой няма да ви позволи да се доближите до тези структури. За много голяма сума туристите могат да гледат камъните само отдалеч. Същата картина може да се види, като просто се движите по най-близкия път.

Какво да посетите вместо това:

Във Великобритания има много подобни паметници, които също изглеждат впечатляващо, имат свободен достъп и малко посетители. Например, на 40-50 минути с кола от Стоунхендж има камъни Avebury, инсталирани почти през същия период.

Stonehenge, Wiltshire, England / Стоунхендж, Уилтшир, Англия
Стоунхендж (Уилтшир, Англия)

Наклонената кула в Пиза (Пиза, Италия)

Малко хора знаят за град Пиза, но почти всеки е чувал за Наклонената кула в Пиза, която се намира в него. За да направите стандартна снимка и да се изкачите до върха й, трябва да преодолеете огромна тълпа туристи. В допълнение, входът на кулата ще ви струва цената на един обяд, а за да стигнете до самия връх, трябва да изкачите триста стъпала по вита стълба.

Какво да посетите вместо това:

Можете да отидете до Ботаническата градина на Пиза – една от най-старите в света. Основан е в средата на 16 век, по време на управлението на семейство Медичи. Ако душата ви изисква архитектурни забележителности, струва си да карате 20 км до град Лука с красив исторически център и с неговата кула, макар и не наклонена.

Наклонената кула в Пиза, Италия
Наклонената кула в Пиза, Италия

Камъкът на красноречието (Корк, Ирландия)

Камъкът Бларни (Eloquence) е една от най-противоречивите и надценени забележителности в света. Намира се в едноименния замък в ирландското графство Корк. Според легендата това е част от Скун камъка, на който се е състояла коронацията на владетелите на Англия и Шотландия. За да придобиете красноречие, трябва да сте в добра физическа форма, за да можете да извиете гръб и да целунете камъка. Във времената на ковид тази традиция изглежда особено неприятна, ако се замислим за нейните санитарни аспекти.

Какво да посетите вместо това:

Първо, трябва да видите самия замък Бларни – един от най-красивите и известни в Ирландия. Построен е през 15 век и е добре запазен, с изключение на интериора. В градината му можете да видите колекция от отровни растения и древни езически артефакти. Историческият град Корк със своите красиви катедрали и оживен нощен живот е на 10 километра.

Камъкът на красноречието Бларни, Корк, Ирландия
Камъкът на красноречието Бларни, Корк, Ирландия

Таймс Скуеър (Ню Йорк, САЩ)

Най-известният площад в Ню Йорк е проблясвал стотици пъти във филми, телевизионни сериали и анимация. Хората идват тук, за да гледат неоновите надписи и да празнуват Нова година. От тук идват и корените на основния проблем – тук винаги има твърде много хора. За тяхното забавление на Таймс Скуеър работят съмнителни аниматори, продавачите се опитват да продадат евтини сувенири, а ресторантите могат да разочароват с качеството на ястията си.

Какво да посетите вместо това:

В такъв светъл и голям град като Ню Йорк не е проблем да намерите места, които да впечатлят и да оставят само положителни емоции. Например, можете да посетите района на Гринуич Вилидж, където се намира отличният обществен парк Вашингтон Скуеър, има отлични ресторанти, барове, джаз клубове и театри.

Таймс Скуеър, Ню Йорк, САЩ
Таймс Скуеър, Ню Йорк, САЩ

Кварталът на червените фенери (Амстердам, Холандия)

Въпреки факта, че това е исторически район, туристите изобщо не идват тук, за да се възхищават на архитектурните забележителности. Това е може би основният център на секс туризма в Европа. Известните витрини, осветени с червена светлина, привличат много любители на приятното забавление. Но в същото време трафикът на наркотици и организираната престъпност процъфтяват тук, което може да породи опасения за безопасността на престоя ви на това място. От 2006 г. се говори за затваряне на „квартала на червените фенери“.

Какво да посетите вместо това:

Разгледайте квартал Йордан за емблематичните канали на Амстердам, известните джинджифилови къщи, бутици, пъбове и ресторанти. Освен това непременно трябва да отидете в музея на Ван Гог, където можете да видите много произведения на гения и неговите съвременници. Също така, не лишавайте вниманието на красивия Vondelpark.

Кварталът на червените фенери, Амстердам, Холандия
Кварталът на червените фенери, Амстердам, Холандия

Ръшмор (Южна Дакота, САЩ)

Планината Ръшмор е забележителна с лицата на американските президенти Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Теодор Рузвелт и Ейбрахам Линкълн, изсечени направо в скалата в началото на миналия век. Първоначално държавните глави трябвало да бъдат изобразени от кръста нагоре, но нямало достатъчно финансиране. Основното оплакване от това място е разстоянието. За да видите добре чертите на каменните лица, трябва да се постараете много. Освен това паметникът е много по-малък, отколкото може да изглежда на снимката. Височината му е 18 метра.

Какво да посетите вместо това:

На половин час от планината Ръшмор има мемориал на Лудия кон. Това е най-голямата скулптура в света, изсечена от една скала, и се строи повече от 75 години. Лицето на ездача е с размери 27 метра и може да се доближи почти отблизо.

Планината Ръшмор, Южна Дакота, САЩ
Планината Ръшмор, Южна Дакота, САЩ

Мона Лиза (Париж, Франция)

Едно от най-популярните произведения на изкуството в света, създадено от Леонардо да Винчи, е неочакван туристически капан. Тази картина се намира в Лувъра в Париж и всяка година привлича милиони хора, които искат да видят лично шедьовъра. Именно това е основният подводен камък – заради тълпата е трудно да се види Мона Лиза. Размерът и е само 77 х 53 см.

Какво да посетите вместо това:

Самият Лувър има още хиляди предмети, които си струва да се видят – древногръцки статуи (включително Венера Милоска), египетски мумии, скулптури на Микеланджело, картини на Рубенс, Рембранд, Караваджо, Тициан и други велики произведения на изкуството.

Ниагарският водопад (Ню Йорк, САЩ)

Идвайки да видите един от най-величествените водопади в света, разбира се, искате да получите добро обслужване и комфорт. Но всичко това не е за градчето Ниагарски водопад, в американския щат Ню Йорк. Големият поток от туристи доведе до високи цени за настаняване, храна и сувенири, както и до мръсни улици. За някои обаче наличието на казино тук може да е плюс.

Какво да посетите вместо това:

Алтернатива би бил едноименния град близо до Ниагарския водопад от канадска страна. Има голям брой висококласни казина и отлични хотели. В този Ниагарски водопад обикновено има по-малко хора, а гледките са по-впечатляващи.

Ниагарски водопад, Ню Йорк, САЩ
Ниагарският водопад, Ню Йорк, САЩ

Temple Bar (Дъблин, Ирландия)

Една от първите асоциации с Ирландия и по-специално с Дъблин е кръчма с тежки мебели от тъмно дърво, където местната бира се сервира на халби. Разхождайки се из квартал Temple Bar, можете да видите питейно заведение почти зад всяка врата. Дъблинчани обаче заобикалят това място отдалече, защото отдавна няма автентичност, цените са твърде високи и броят на туристите е извън мащаба.

Какво да посетите вместо това:

Дъблин има много автентични пъбове с история, страхотна храна и страхотна атмосфера, заради които туристите идват в този град. Малък лайфхак – определено трябва да обърнете внимание дали самите ирландци посещават заведението. Това е показател за качествено, добре подбрано място.

Temple Bar, Дъблин, Ирландия
Temple Bar, Дъблин, Ирландия

Мулен Руж (Париж, Франция)

Най-известното кабаре в света, открито през 19-ти век, е известно със своите оживени канкан шоута. Зад стените на Мулен Руж с концерти са се представяли Шарл Азнавур, Далида, Франк Синатра, Ела Фицджералд, Рей Чарлз и Едит Пиаф, а Михаил Баришников също постави балет. Има обаче няколко неща, които могат да засенчат посещението на това емблематично място. Първо, цената на билета е много висока, второ, шоуто се състои не толкова от танци, колкото от акробатични изпълнения, изпълнения на магьосници, комедианти и пеене на саундтрак, и трето, има голям шанс да бъдете на една маса с напълно непознати хора.

Какво да посетите вместо това:

Недалеч от Триумфалната арка се намира кабаре Лидо, където представленията изглеждат зрелищно и по-професионално, отколкото в Мулен Руж, а цената на билета е много по-ниска. Освен това по време на шоу програмата сцената се трансформира няколко пъти.

Мулен Руж, Париж, Франция
Мулен Руж, Париж, Франция

Лондонското око (Лондон, Англия)

Едно от най-известните виенски колела в света впечатлява не само с външния си вид, но и с цената си. За една обиколка трябва да платите около $34 и да стоите на опашка известно време. За да преодолеете тълпите, ще трябва да отделите $48 – тези цени важат, когато купувате онлайн. В противен случай посещението ще струва още повече.

Какво да посетите вместо това:

Можете да се насладите на преглед на историческата част на Лондон от откритото пространство на покрива на търговски център One New Change. От тук можете ясно да видите купола на катедралата Свети Павел. Има и ресторант с бар Madison’s на терасата.

Лондонското око, Лондон, Англия
Лондонското око, Лондон, Англия

Малката русалка (Копенхаген, Дания)

Един от символите на Дания и нейната столица и, за съжаление, надценена атракция се намира на половин час пеша от центъра. Първото нещо, на което туристите обръщат внимание, е размерът на статуята. На снимката Малката русалка изглежда по-впечатляващо, но в действителност височината й е само 1,25 метра. Трудно е да се доближите до него, тъй като скулптурата е разположена върху камъни в студена вода. Освен това ще трябва да минавате през стотици хора, които искат да направят снимка.

Какво да посетите вместо това:

Разходете се из района Nyhavn, известен със своите цветни къщи, стари кораби, акостирали покрай канала, и заведения за хранене. След залез слънце светлините тук се включват, създавайки специално романтично настроение. Приказната атмосфера може да се усети и в увеселителния парк Тиволи.

Малката русалка, Копенхаген, Дания
Малката русалка, Копенхаген, Дания

Mall of America (Блумингтън, САЩ)

Минесота е дом на най-големия търговски център в Западното полукълбо. Построен е през 1992 г. и всяка година около 40 милиона души идват тук да пазаруват, повечето от тях американци и канадци. Основният недостатък на този мол е, че в него няма уникални магазини. Всички марки можете да намерите и на други подобни места.

Какво да посетите вместо това:

В Mall of America се помещава аквариумът Sea Life, където можете да видите скатове, акули, пирани, костенурки и няколкостотин други морски обитатели, както и да се разходите през подводен тунел. Освен това тук се намира увеселителният парк Nickelodeon Universe с тематични атракциони.

Mall of America, Блумингтън, САЩ
Mall of America, Блумингтън, САЩ

Харбър Бридж (Сидни, Австралия)

Един от най-големите сводести мостове в света пресича залива Порт Джаксън, без да пречи на преминаването на кораби, включително грандиозни круизни кораби. Общата му дължина е 1150 м, а височината му е 134 м. Можете да се изкачите до върха на Harbour Bridge за красива панорама на града. Тази точка обаче е най-критикувана. За катерене се нуждаете от специално облекло и система за безопасност. Те се предоставят при закупуване на билет, чиято цена започва от доста впечатляваща сума – 200 долара.

Какво да посетите вместо това:

Можете да видите моста и от другата страна – отдолу. За да направите това, трябва да си купите билет за ферибот през залива, който ще бъде много по-евтин.

Харбър Бридж, Сидни, Австралия
Харбър Бридж, Сидни, Австралия

Лас Вегас Стрип (Лас Вегас, САЩ)

Главната улица на световната столица на хазарта е позната на милиони хора благодарение на множество филми и сериали. Лас Вегас Стрип наистина е също толкова колоритен и грандиозен в реалния живот, особено след залез слънце. Има тематични хотели с казина и ресторанти, за които идват туристи от цял ​​свят. Много хора, които искат просто да погледнат това атмосферно място, но не и да харчат пари в автомати, се уморяват от шума и неона след няколко часа, осъзнавайки, че са попаднали в туристически капан.

Какво да посетите вместо това:

Противно на общоприетото схващане, има живот извън Лас Вегас Стрип. Например на 10 минути пеша е едно от най-големите виенски колела в света – High Roller Observation Wheel. Също така си струва да разгледате Неоновия музей, където се съхраняват табели от различни години и площадката Dig This Las Vegas, където можете да контролирате строителната техника.

Лас Вегас Стрип, Лас Вегас, САЩ
Лас Вегас Стрип, Лас Вегас, САЩ

Atlantis Paradise Island (Paradise Island, Бахамски острови)

Луксозният курорт на Бахамите се състои от две жилищни кули, водни атракции, казино, голф клуб и дузина лагуни с богат подводен свят. Именно в Atlantis Paradise Island се намира известната водна пързалка с почти отвесен наклон и прозрачен тунел, около който плуват акули. Основните оплаквания на гостите, живеещи тук, са високите цени, неподходящото обслужване, посредствената храна и лошото състояние на стаите. Не забравяйте, че това все пак е хотел от верига, но в него изобщо не се усеща бахамската атмосфера.

Какво да посетите вместо това:

За пълноценно изживяване на Бахамите трябва да изберете настаняване на по-малко популярен и застроен остров, каквито има много. Например, не е проблем да наемете бунгало, за да се насладите на Атлантическия океан далеч от шумните градове.

Atlantis Paradise Island, Бахамски острови
Atlantis Paradise Island, Бахамски острови

Лох Нес (Хайленд, Шотландия)

Всяка година Лох Нес привлича хиляди туристи, които вярват в легендите. Те идват тук, мечтаейки да видят известното чудовище Неси. Това е най-голямото дълбоководно езеро в Шотландия. На бреговете му се намират древният замък Уркхарт и музей, посветен на чудовището с дълъг врат. Но ако около това езеро нямаше мистичен воал, то нямаше да представлява особен туристически интерес, тъй като местните пейзажи не са особено впечатляващи.

Какво да посетите вместо това:

Има много страхотни места, които си струва да посетите в района на Хайленд. Това са замъците Eilean Donan и Dunvegan, планината Бен Невис, каскадата от водопади Fairy Pools, виадуктът Glenfinnan и много други.

Лох Нес, Хайленд, Шотландия
Лох Нес, Хайленд, Шотландия

Four Corners (Колорадо, Ню Мексико, Юта, Аризона, САЩ)

Името на това място звучи много по-добре, отколкото изглежда. Това е географска точка, където граничат едновременно четири американски щата – Колорадо, Ню Мексико, Юта и Аризона. Всъщност паметникът е платформа на територията на индианските резервати, където са монтирани пейки, стълбове за знамена и плоча, маркираща кръстовището. В близост има павилиони с бързо хранене и сувенири.

Какво да посетите вместо това:

Monument Valley е на два часа път с кола от Four Corners. Намира се в щатите Аризона и Юта, на територията на индианския резерват Навахо и изненадва с характерните си образувания от червен пясъчник. Такъв пейзаж изглежда особено впечатляващ при зазоряване и залез.

Манекен Пис (Брюксел, Белгия)

Брюксел е красив град с богата история и интересни забележителности. Един от тях, който спокойно може да се нарече надценен, е Манекен Пис. Първото, с което се сблъскват туристите е, че статуята е много по-малка, отколкото изглежда на снимките. Височината му е 60 см и ако не знаете къде точно се намира, можете да го подминете. Но най-вероятно броят на хората, които искат да видят това произведение на изкуството, няма да ви оставят да го пропуснете. Такава популярност затруднява правенето на добри снимки – за това трябва да изчакате, докато тълпата се раздели.

Какво да посетите вместо това:

Трудно е да скучаете в Брюксел поради липсата на интересни локации – тук има много от тях. Пазарният площад, Атомиумът, Кралският дворец, Брюкселската катедрала, Кралските галерии на Св. Хуберт, паркът Sankantönair – за да видите всички тях, трябва да отделите повече от един ден.

Манекен Пис, Брюксел, Белгия
Манекен Пис, Брюксел, Белгия

Golden Gai (Токио, Япония)

Малкият квартал Golden Gai или Golden Street в токийския квартал Shinjuku се състои от шест тесни улички, в които има няколкостотин бара, клубове и заведения за хранене. Тяхната отличителна черта е, че могат да поберат максимум десет посетители. Цените тук са доста високи, особено на фона на долнопробните интериори. Трябва да се има предвид, че заведенията отварят късно – в 21:00-22:00 часа. Дотогава тук няма какво да се прави. Много барове работят за редовни посетители, включително много местни знаменитости – просто е невъзможно туристите да стигнат до там.

Какво да посетите вместо това:

За гастрономическо изживяване се отправете към Yurakucho Gado-shita в Ginza. Намира се под железопътните релси, близо до едноименната гара Юракучо. Има много якитории, кръчми и ресторанти исакая, където можете да опитате японската кухня и културата на пиене.

Golden Gai, Токио, Япония
Golden Gai, Токио, Япония

Space Needle (Сиатъл, САЩ)

Най-забележителният символ на американския град Сиатъл, построен през 1961 г., е кула с височина 184 метра. На върха и има наблюдателна площадка, от която можете да видите градските пейзажи, и въртящ се ресторант SkyCity. Първото разочарование очаква туристите, когато си купят входен билет за определено време, но въпреки това трябва да чакат около час на опашка. Тези, които искат да се насладят на гледката от ресторанта, се сблъскват с високи цени, безвкусна храна и много хора, които са се качили на върха само за да гледат и да се разхождат едновременно.

Какво да посетите вместо това:

Smith Tower е стар небостъргач, в който автентичният асансьор Otis ви отвежда до 34-ия етаж до бара и ресторанта Observatory. Докато се наслаждавате на страхотна храна и крафт коктейли, можете лесно да разгледате целия град. През топлия сезон тук е отворена открита тераса.

Space Needle, Сиатъл, САЩ
Space Needle, Сиатъл, САЩ

Bourbon Street (Ню Орлиънс, САЩ)

Една от най-известните улици за пиене в света се намира в Ню Орлиънс. Барове, ресторанти и магазини за сувенири са разположени тук на 13 пресечки. Нищо чудно, че Bourbon Street е изпълнена с хора, търсещи луизианска атмосфера с твърд алкохол, каджунска кухня и звуците на джаз. Парадоксално, но именно поради големия поток от посетители тук вече я няма автентичността и това място се е превърнало в типичен туристически капан.

Какво да посетите вместо това:

Има няколко улици в Ню Орлиънс, които съперничат на Bourbon Street. На първо място, това са Shop Street с еклектични магазини, ресторанти, кафенета и барове, Royal Street с уютни дворове, исторически сгради и художествени галерии и Frenchman Street, където музиката на Ню Орлиънс звучи от всички врати.

Bourbon Street, Ню Орлиънс, САЩ)
Bourbon Street, Ню Орлиънс, САЩ)

Плаващият пазар Damnoen Saduak (Рачабури, Тайланд)

Един от основните туристически капани в Тайланд е плаващият пазар Damnoen Saduak, който се намира на 100 км от Банкок. Това е типично място, фокусирано изключително върху чуждестранни пътници. Сувенирите тук са изключително скъпи, а условията за готвене оставят много да се желае. Друго разочарование е, че единствените плаващи обекти на пазара са туристи на лодки, които са платили внушителна сума пари за подобна атракция.

Какво да посетите вместо това:

За да посетите плаващ пазар, не е необходимо да пътувате на 100 км от Банкок, достатъчно е да карате 15 минути с кола до Талинг Чан. За разлика от Damnoen Saduak, този пазар се посещава не само от туристи, но и от местни жители, което е важен показател. Освен това наистина има продавачи, които продават стоките си от лодки.

Плаващият пазар Damnoen Saduak, Рачабури, Тайланд)
Плаващият пазар Damnoen Saduak, Рачабури, Тайланд)

Балконът на Жулиета (Верона, Италия)

Верона е един от най-романтичните градове в света, станал такъв благодарение на Уилям Шекспир, който пренася действието на пиесата си Ромео и Жулиета тук. Хиляди влюбени идват да се снимат на балкона на къщата на Жулиета. Само че той не е построен по времето на Шекспир, а през 1936 г., след излизането на филма, базиран на тази любовна история. В същото време фасадата е украсена с декоративни елементи, а вътрешният двор е преустроен. За да направите оригинална снимка, трябва да чакате на опашка и да платите, за да влезете в къщата.

Какво да посетите вместо това:

В града има много други забележителности, на които си струва да отделите времето си – амфитеатърът Arena di Verona, Piazza delle Erbe, древните мостове Scaliger и Ponte Pietra.

maksym harbar 1cb5hO RH7A unsplash

Източник PlanetOfHotels

Може също да ви хареса...

Последни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

wpChatIcon