fbpx
Родос, Гърция

Пътешествие по Средиземноморието — какво да видим в Родос

Мистериозният и легендарен остров Родос се простира на границата на Средиземно и Егейско море. В неговото невероятно минало са тясно преплетени древните митове за Елада, спиращи дъха истории за рицарите на Малтийския орден и легенди за християнски чудеса. В Родос има много интересни места, където можете да отидете сами или да отидете на екскурзия, както и много забавления за деца. Богатата история на острова, неговите древни руини, храмове, оригинална архитектура и великолепни плажове няма да оставят никого безразличен.

Акрополът на Родос

Акрополът на Родос е останки от древна цитадела, построена през 3-2 век пр.н.е. Намира се на хълма Свети Стефан, близо до град Родос. Сега тази област е заета от обширния парк Монте Смит.

По-голямата част от комплекса от укрепления и културни структури все още не е разкопана, но вече намерените сгради заслужават внимание. На първо място, това са живописните руини на храма на Питийския Аполон, руините на театър Одеон и останките от стадион, построен през римската епоха. Отделна част от комплекса заемат открити при разкопки части от антична архитектура – камъни, покрити с шарки, фрагменти от зидани стени и храмови колони. Гробниците се намират в югозападната част на акропола. Някои от тях са направени по доста необичаен начин – има изсечена в скалата пещера, сгради със сводести и куполни тавани.

Родос, Гърция

Руините на град Камирос (Ancient Kamiros)

Руините на Камирос, най-старият от гръцките градове, се намират на северозападния бряг на острова. Първото селище тук е основано от дорийците, те са заменени от ахейците, а през 5 век пр.н.е. става най-мощният град на Родос чрез сливане с Ялисос и Линдос.

Камирос достига своя връх на икономически просперитет през 6 век пр. н. е., но след това центърът на търговията постепенно се измества към развиващия се Родос, а разрушенията от земетресенията през 226 и 142 г. пр. н. е. принуди населението да го напусне напълно.

Докато се разхождате из руините на Камирос, можете да разгледате трите нива, на които се е намирал градът. Горната част е заета от акропола и останките от храма на Атина от Камейра (VIII в. пр. н. е.). Има и резервоар за вода с покрита колонада, който е бил пълен с водопровод. На средната тераса се намират руините на основната част на селището, а долната е заета от дорийския храм на Аполон, пазарния площад и други обществени сгради.

Родос, Гърция

Плаж Хараки (Haraki Beach)

Сред голямото разнообразие от плажове на Родос, Хараки се откроява със своето уединение и спокойна природа. Намира се в малък залив с форма на полумесец. Една част от него е покрита с фин ярко жълт пясък, а другата част е покрита с едри сивкави камъчета. Заливът е заобиколен от високи хълмове, което гарантира пълната липса на вятър и вълни.

Сутрин тук почти винаги е тихо и не е претъпкано, дори през сезона, но следобед може да има доста туристи. Ята морски патици често летят до плажа, а понякога идват и костенурки. Във водата има много пъстри риби и други същества – децата обичат да ги гледат как се суетят.

Наблизо, на хълм, се намират руините на древния замък Фераклос. Това е бивша крепост на пирати, превърната по-късно в крепост на рицарите от Ордена на хоспиталиерите. Струва си да се качите тук вечер, за да се полюбувате на прекрасната гледка към морето и селото Хараки, наводнено от светлини.

Родос, Гърция

Археологически музей на Родос (Archaeological Museum of Rhodes)

Колекцията на Археологическия музей на Родос се помещава в стара двуетажна сграда. Построен е от рицарите-монаси от Ордена на хоспиталиерите в средата на 15 век. Днес тук са изложени артефакти, открити при разкопки на древни градове, включително Родос, Ялисос и Линдос.

Експозицията на музея започва във вътрешния двор, където се намират оцелелите фрагменти от колони, статуи и барелефи. Част от първия етаж е посветен на историята на Ордена – тук са изложени рицарски оръжия и доспехи, географски карти, надгробни паметници на рицари, погребани на острова. Останалата част от пространството и вторият етаж са изцяло посветени на древната история на Родос. Най-интересните експонати са малко копие на Колос от Родос с лика на Александър Велики, мраморна статуя на Афродита Родоска и скулптура на Зевс.

Родос, Гърция

Долината на пеперудите (The Valley of the Butterflies)

Невероятният природен резерват Долината на пеперудите се намира в югозападна посока от град Родос, близо до село Парадизи. Тук от юни до септември живеят безброй мечи пеперуди, привлечени от уханието на смолата на кехлибарените дървета. Своеобразният модел на горните им крила образува причудлива и постоянно променяща се мозайка върху камъни и стволове на дървета, докато яркочервените долни пламват под лъчите на слънцето, когато излитат.

В резервата има и какво друго да се види освен пеперуди. Тук, сред буйна зеленина на дървета и храсти, живеят огромни бавно движещи се раци и пъргави гущери, а любопитни костенурки се стрелят в потоците. За удобство на посетителите са прокарани маршрути в Долината на пеперудите – стълби, дървени и издълбани в скалите на дефилето, гледки и места за почивка. И ако не искате да се притеснявате с 40-минутно изкачване, можете да се разходите в подножието му, близо до малко езеро в Долния парк.

Родос, Гърция

Плаж Прасониси (Prasonisi Beach)

Приливният плаж на Прасониси е малка пясъчна зона, разположена на кръстопътя на Средиземно и Егейско море. Това е най-южната точка на Родос, достъпна само през лятото – през останалото време е скрита под вода, отделяйки остров Прасониси от сушата.

Този плаж е любимо място за любителите на водните спортове, скоростта и адреналина. Поривистият вятър от Егейско море е толкова силен, че издига пясък във въздуха, а вълните достигат до два метра височина. Това създава идеални условия за уиндсърф и кайтборд.

Родос, Гърция

Термалните източници Калифея (Kalithea Springs)

Горещите извори на Калитея се намират на източното крайбрежие на Средиземно море, на 7 км от град Родос. Лечебните свойства на тази вода са били известни още в древни времена – легендите разказват, че боговете на Олимп обичали да се отпускат в термалните бани на Калитея.

В живописен залив туристите са посрещнати от добре оборудван плаж на хидропатичен курорт, който функционира от 1929 г. В близост се намира най-известният символ на курорта – просторна снежнобяла ротонда с куполообразен покрив. В него има фотоизложба, която разказва за историята на Калитея, и често е домакин на изложби на съвременно изкуство.

Родос, Гърция

Замъкът Монолитос (Castle of Monolithos)

Средновековният замък Монолитос е построен през 1480 г. от рицарите на ордена на Свети Йоан на върха на скала, заобиколена от гъста борова гора, а в самото подножие има малко селце. Стигането до този исторически паметник е доста проблематично, но можете да го видите, ако пътувате из Родос с кола. Факт е, че се намира на 77 км от столицата, а автобусът ходи тук веднъж на ден, връщайки се само на следващата сутрин.

Замъкът е получил името си заради необичайната конструкция – стените му минават точно по ръба на скалата и отдалеч изглежда, че образуват единен монолит с него. Вътре се виждат порутени кули, останки от сгради, колонади от стълби, а от оцелелия по чудо прозорец върху руините на параклиса се открива прекрасна гледка към Егейско море и остров Халки.

Родос, Гърция

Плаж Свети Павел (St. Paul’s Beach)

Плажът Свети Павел се намира близо до град Линдос, в едноименния залив. Той е толкова красив, че е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Според една от християнските легенди именно на това място слезнал апостол Павел по време на пътуването си до Йерусалим – скалите се разделили пред него, образувайки формата на сърце. В чест на това събитие в южната част на залива е построен снежнобял параклис, също носещ името на светеца.

Плажът с пясък и камъче е доста лошо оборудван, има само шезлонги и чадъри, но това не пречи на туристите, които идват масово тук, за да се любуват на удивителната природна красота. Тук никога няма силни ветрове и бури, а лекият наклон прави плажа абсолютно безопасен за децата.

Родос, Гърция

Монастирът Филеримос (Monastery of Filerimos)

Първите сгради на планината Филеримос са издигнати от ахейците преди повече от три хилядолетия. Това място е виждало много народи, оставили своята културна следа и руините от храмове, но името на планината е в чест на йерусалимския монах, който построил тук църква и поставил в нея чудотворна икона. През византийската епоха на негово място е построен храм на Дева Мария, който става манастир едва в началото на 20 век. В същото време италианските строители се опитват да пресъздадат максимално облика на раннохристиянската църква. В резултат на това той придобива облика, който е имал при Малтийските рицари.

Вътрешното оформление остава необичайно, както преди. Храмът се състои от две части – католическа и православна, като между тях е разположен олтарът. От входа на манастира можете да се изкачите до наблюдателната площадка с огромен кръст, инсталиран там. До него води път, символизиращ пътя на Исус Христос към Голгота. До него има красив сенчест парк с разхождащи се по пътеките пауни.

Недалеч от манастира се намират останките на древния град Ялисос, древната църква „Свети Георги“, построена през XIV век, и руините на баптистерия, които имат формата на кръст.

Родос, Гърция

Акрополът на Линдос (Lindos Acropolis)

По времето на Омир Линдос е бил известен със своята сила, но постепенно тя избледнява. Сега само оцелелият Акропол, вторият по историческа стойност след атинския, напомня за някогашното величие на този град. Една от многото легенди, които споменават Акропола на Линдос, казва, че Александър Велики е посетил това място, преди да отиде на изток.

Изкачването на хълма, където се намират руините на акропола, е доста трудно – височината му е 116 метра, а през лятото е много горещо и на практика няма сянка. Не забравяйте да вземете вода със себе си и да носите удобни обувки. Но на върха, освен да разгледате оцелелите фрагменти от двореца на Учителя на хоспиталиерите и други исторически паметници, ще имате възможност да се полюбувате на шеметната красота на острова. Това място не е от онези, които е по-добре да видите на Родос сами – обиколка с екскурзовод ще ви позволи да научите много интересни факти за акропола.

Родос, Гърция

Село Коскину (Koskinou village)

Живописното селце Коскину се намира на източното крайбрежие, на около 6 км от град Родос. Археолозите смятат, че е основана през 15 век – това се потвърждава от монетите и керамиката, намерени тук.

Струва си да дойдете тук, за да се разходите по калдъръмените улички, потопени в цветя, да се полюбувате на малки къщи с многоцветни фасади и необичайни порти към двора. На централния площад на Коскину се издига изумително красива снежнобяла църква от 19 век, а в уютните таверни, които тук са многобройни, се сервират класически гръцки ястия и изискано вино.

Родос, Гърция

Порт Мандраки (Mandraki Port)

Древното пристанище Мандраки е главното морско пристанище на Родос. Някога там е имало гигантска статуя на древногръцкия бог на Слънцето – Хелиос, известен като Колос от Родос. Разрушен е от земетресение около 226 г. пр. н. е. и сега корабите, влизащи в пристанището, приветстват статуите на два бронзови елена на пиедестали – впечатляваща гледка, но все още по-ниска от известната статуя, включена в списъка на Седемте чудеса на света .

Най-интересните обекти тук са катедралата Благовещение на Пресвета Богородица, крепостта Свети Никола до пристанището и заобиколена от масивни стени, три древни вятърни мелници и рибен пазар.

Дългият насип на пристанището е чудесно място за романтични вечерни разходки и красиви снимки, освен това има много цветни кафенета и добри рибни ресторанти.

Родос, Гърция

Резерват “Седемте извора”(Epta Piges)

Националният резерват Седемте извора е получил името си от 7 извора с прясна вода. Сливайки се, те образуват река и се вливат в живописно езеро, протичащо през подземен 186-метров тунел. Можете да се разхождате по него, но си струва да се има предвид, че там цари непрогледен мрак – той лежи на дълбочина до 15 метра.

Природен резерват Epta Piges се намира в близост до манастира Свети Нектарий, до село Архиполи. Това е едно от онези места, където можете да отидете на Родос в екстремни горещини – територията му е пълна с вековни чинари, в сянката на които винаги е прохладно. Освежаващата вода на изворите е толкова чиста, че става за пиене, а можете да хапнете в механата, разположена точно в средата на весело мърморещите потоци.

Родос, Гърция

Дегустация на вино в Родос

Отличните вина на остров Родос са добре познати в цял свят. Тук от древни времена се отглежда бяло грозде Атири – гордостта на местните винопроизводители. Но други сортове не му отстъпват много – в това можете да се убедите, като се отбиете в малкото селце Ембона, където във винарната Аймери се произвежда една от най-известните марки на Родос.

Освен това на острова има доста дегустационни центрове, сред които се открояват няколко винарни – Alexandris Winery Family, Kounaki Wines и Triantafyllou. И ако не искате да губите време за пътуване, тогава можете да отидете до всяко кафене на Родос – почти сигурно ще има голям избор от местни вина

Родос, Гърция

Замъкът Критиния (Kritinia Castle)

Пътуването до венецианския замък Критиния е чудесна възможност да видите може би най-живописното място на острова. Кастело, както понякога наричат ​​тази крепост, е построен от рицарите на Ордена на хоспиталиерите през 15 век. Доброто местоположение на скала с височина 131 метра осигурява отлична видимост, което дава възможност за откриване на противника навреме.

Замъкът никога не е бил реконструиран, така че малко от предишния му блясък е оцеляло до наши дни. Масивните крепостни стени с два фамилни герба на Великите майстори над входа почти не са пострадали от времето, но от вътрешните сгради са останали само руините на параклиса. Можете да отидете до крепостта с кола или да се качите по пешеходната пътека – пътят е твърде тесен за автобуси за разглеждане на забележителности.

Родос, Гърция

Историческият център на Родос (The medieval centre of Rhodes City)

Историческият център на Родос е хаотично преплитане на тесни калдъръмени улички със сводести проходи и стърчащи части от стените на стари къщи. Тук можете да се изгубите много бързо, напълно потопени в омайната атмосфера на Средновековието.

Много култури и епохи са се смесили в Стария град. Строгите архитектурни форми на рицарските ханове са заменени от сгради в характерния стил на Османската империя, а класическите черти на малките християнски църкви са заоблените очертания на джамии и хамами. Най-интересният исторически паметник на района е Кварталът на рицарите. Този квартал бил обитаван от рицарите хоспиталиери, които превърнали това място в добре укрепена военна база.

Родос, Гърция

Родоската крепост (Palace of the Grand Master of the Knights of Rhodes)

Крепостта Родос (Дворецът на Великите майстори) първоначално е принадлежала на Византия. Цитаделата е построена през 7 век на мястото на бивш езически храм в Стария град на Родос. През XIV век Великият магистър на Малтийския орден се заселва в крепостта, превръщайки я в своя луксозна резиденция и символ на силата на хоспиталиерите в Средиземно море. През 20-ти век дворецът е реставриран и Бенито Мусолини многократно е почивал там.

След края на Втората световна война в цитаделата е открит музей, който се превръща в основна атракция на Родос. Експозицията обхваща два исторически периода – античен и средновековен. В залите и галериите на двореца са разположени предмети на изкуството, украсени с невероятно фини резби, невероятни мозайки и фрески, огледала и гоблени.

За да се избегне объркване, трябва да се помни, че местните жители често наричат ​​тази цитадела Кастелос – същото неофициално име е крепостта Критиния.

Родос, Гърция

Източник PlanetOfHotels

Може също да ви хареса...

Последни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

wpChatIcon