fbpx
Почивки в Тайланд

Остров Пукет – плажове с бял пясък, спираща дъха природа и щури забавления

В продължение на много години тайландският остров Пукет е избиран от туристи от цял свят. Островът е топъл през цялата година, а цените за настаняване, храна, транспорт и развлечения радват с ниското си ниво. Това е мястото, където фрийлансерите обичат да работят с изглед към океана, вместо да седят в мрачни офиси, и където европейците чакат студената зима. Тази посока е особено популярна сред жителите на страните от ОНД, така че можете да чуете руската реч на всяка стъпка. На острова има по нещо за всеки: тихи вили за семейства с деца, клубове и барове за любителите на шумните забавления или екзотични заведения за търсачите на силни усещания.

Къде да отидете и какво да видите

Пукет Сити е главният град на провинцията, откъдето можете да стигнете до всяка точка на острова, както и до други части на Тайланд чрез моста Sarasin. Дълго време градът е бил голямо пристанище, където спираха кораби по пътя от Китай за Индия и обратно. Сградите на Стария град на град Пукет са направени в специален архитектурен стил, който съчетава португалски и китайски мотиви. Характеризира се с едноетажни или двуетажни сгради с резбовани фасади. Старият град се състои от десет улици и образува уникален квартал, включен в списъка на ЮНЕСКО за наследство. В град Пукет можете да пазарувате в молове Big C и Central Festival, да посетите храмове и национални паркове или да разгледате острова от наблюдателната площадка на Monkey Hill, където живеят голям брой маймуни. Въпреки статута на столица, градът разполага с много бюджетни възможности за настаняване и ресторанти на достъпни цени.
Патонг е малък град, състоящ се от три улици. В него обаче се побират стотици хотели, масажни салони, ресторанти, мотопеди под наем, супермаркети и т.н. Плажът Патонг е най-големият и популярен в Пукет, където животът е в разгара си денонощно. Успоредно с него се простира Beach Road с кафенета, заведения за бързо хранене и скъпи ресторанти. В центъра на Патонг се намира известното кабаре Simon, което удивлява туристите с екстравагантната си шоу програма. На Бангла Роуд, местният квартал на червените фенери, вечер се случва истинска лудост, която вълнува въображението на европейците.

Карон е вторият по популярност плаж на острова, дълъг три километра. Смята се за най-красивия и най-чист в цял Пукет, благодарение на скъпите хотели, разположени около него. Не е ограден от открито море със заливи, така че тук често има силни вълни. Пясъкът на Карон е направен от кварц и хрупка като сняг под краката. В северната част на плажа можете да се полюбувате на ярките коралови рифове.

Ката е третият най-посещаван плаж на острова, който се намира южно от Карон. Водата край бреговете му е най-чистата в цял Пукет. Условно той е разделен на две части: Ката-Яй – меката на сърфистите и Ката-Ной – кътче на спокойствие и комфорт, идеално за меден месец или семейна почивка.

Какво да имате предвид, когато отидете на Пукет

 • Местната валута в Пукет е тайландския бат. Можете да обменяте долари за бати във всяко обменно бюро, курсовете в тях практически не се различават.
 • За да посетите будистки храмове, имате нужда от дрехи, които покриват раменете и коленете ви. В манастирите можете да вземете безплатно специални пелерини, но те далеч не са налични навсякъде.
 • Когато посещавате Monkey Hill, трябва да внимавате с маймуните. Лесно могат да отнемат телефони, фотоапарати и дори чанти или да проявят агресия.
 • При наемане на мотопед или кола е препоръчително да снимате всички дребни повреди и драскотини. Това ще ви помогне по-късно да избегнете претенции от наемодателя по време на връщането на автомобила.
 • Можете да закупите бюджетни местни, и не само, продукти в международната верига супермаркети 7/11, които са разпръснати из целия остров.
 • Опитването на автентична тайландска кухня е най-добре в малки заведения и местни пазари. Трябва да се съсредоточите върху броя на тайландците, които се хранят в заведенията. Това е показател за това колко вкусна и правилно приготвена е храната.
 • За да получите пълна картина на живота в Пукет, трябва да пътувате „на сляпо“, без конкретен маршрут, за да можете да откриете невероятни места, където туристите обикновено не стигат.Най-доброто време за посещение на Пукет

Когато планирате пътуване, трябва да имате предвид, че от май до октомври в Пукет продължава дъждовният сезон, когато почти всеки ден има тропически валежи, които внезапно започват и завършват също толкова внезапно. В същото време температурата на въздуха остава приблизително на същото ниво през цялата година – около + 30 ° C през деня и + 24 ° C през нощта. Температурата на водата през цялата година е +28°C. Най-доброто време за пътуване до Пукет е от ноември до февруари.

Полезни забележки

 • Общественият транспорт в Пукет е различен по цвят. Градските автобуси, които обслужват маршрути от 6 до 19 ч., изглеждат като розови камиони. Спират при поискване. Микробусите, които се движат между града и плажовете, са боядисани в светло синьо. Тук-туките са подходящи за преместване на голяма компания. Цветовете им са червено, жълто и зелено. А за пътуващите, склонни към риск, мотоциклетните таксита са добър избор. Шофьорите с ярки жилетки ще карат с бриза до всяка точка на града.
 • В Пукет можете да плащате само с валутата на страната – тайландски бат. По-добре е да направите обмен не в банки (те ще ви принудят да попълвате документи), а в специални точки. След това процедурата ще отнеме 2-3 минути.
 • Когато обменяте американска валута, е по-добре да имате големи банкноти със себе си. Ниските купюри се обменят при много неблагоприятни курсове.
 • Банкови карти тук се приемат само от големите хотели, ресторанти и търговски и развлекателни комплекси.
 • Търговските центрове се подреждат в западните покрайнини на столицата. Но кралят сред тях е Централен Пукет. В три отделни сгради, свързани с надлези, има повече от сто бутика, четири дузини кафенета и ресторанти, кино, океанариум и 3D лабиринт.

Може също да ви хареса...

Последни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

wpChatIcon