fbpx
Преследване на Аврора

Преследване на Аврора – 15-те най-добри места за наблюдение на Северното сияние

Преследване на Аврора – най-добрите места за наблюдение на Северното сияние

Северното сияние е естествено атмосферно оптично явление, известно още като Aurora Borealis. Възниква около северния полюс в горните слоеве на атмосферата в резултат на магнитосферни смущения, причинени от слънчевия вятър. В допълнение към северното сияние има и южно сияние (Aurora Australis), видимо в южното полукълбо. Най-често тези явления се случват едновременно или почти едновременно поради мощна слънчева буря.

Можете да видите северното и южното сияние в авроралната зона. Това е ивица, която се простира от 3–6 до 10–20 градуса от геомагнитните полюси на Земята. Включва Финландия, САЩ, Канада, Норвегия, Швеция, Исландия, Гренландия, Шотландия в северното полукълбо, както и Нова Зеландия и Австралия в южното. Областта, в която може да се види северното сияние в определен момент от времето, се нарича аврорален овал. Най-благоприятните условия за наблюдение на северното сияние са дълбока, безоблачна нощ, липса на светлинно замърсяване и чист въздух. Най-доброто време да видите северното сияние е от есента до пролетта. Южното сияние, от друга страна, се вижда по-добре през лятото.

Струва си да проверите прогнозата, когато планирате пътуването си до Северното сияние. В интернет има няколко специализирани сайта, където се следи слънчевата активност, която влияе на мястото, където се появява северното сияние и неговия интензитет.

Абиско, Лапландия (Швеция)

Абиско е село в северна Швеция в историческата провинция Лапландия. В близост до него се намира националният парк Абиско, който е едно от най-добрите места в света за улавяне на северното сияние. За това ще помогне станцията Aurora Sky Station, разположена на надморска височина от 900 метра. Това място работи от 2007 г., за да помогне на туристите, които мечтаят за полярното сияние. До гарата има лифт, който работи до късните часове. Има открита тераса и наблюдателна кула, разположени далеч от градските светлини, които пречат на възприемането на сиянието. Опитни гидове ще ви отведат на обиколка на Северното сияние и ще ви разкажат всичко, което трябва да знаете за този феномен. Уникалното изживяване ще бъде допълнено от полярна вечеря със скандинавска и лапска кухня, придружена от вкусни напитки.

Има няколко други места в северните части на Швеция, където можете да видите северното сияние. Сред тях Кируна е най-големият град в този регион, където можете да видите светлините дори от централната му част. Но за по-добро изживяване си струва да се разходите 15–30 минути до неосветени места. На 20 минути път с кола от Кируна е малкото селце Jukkasjärvi. Северното сияние е основната му природна атракция, но освен това има леден хотел, който се строи на това място всяка зима от 1989 г. насам. През пролетта всички структури се стопяват, за да се появят с нов уникален дизайн за следващия студен сезон.

Най-добрият шанс да видите северното сияние в шведска Лапландия е от средата на ноември до средата на март.

Преследване на Аврора
Преследване на Аврора – Абиско, Швеция

Тромсьо (Норвегия)

Тромсьо е град в Северна Норвегия, разположен на остров Тромсьо. Това е най-големият европейски населен център на север от Арктическия кръг и е наречен „Париж на Севера“ през 19 век. Предполага се, че това се дължи на неочаквано високото ниво на политическо, търговско и културно развитие на това място, разположено в толкова сурови природни условия. Тромсьо е едно от най-добрите места в света за наблюдение на Северното сияние. Дългата полярна нощ само увеличава вероятността от появата на северното сияние. Това може да стане в самия град, но е по-добре да карате колата си извън града или да вземете круиз по пролива, за да се насладите на този феномен без светлинно замърсяване.

Северното сияние в Норвегия може да се наблюдава не само в Тромсьо. Сред топ местата за разглеждане на този феномен са островите Шпицберген и Сенджа, островите Лофонтен, както и градовете Алта, Нордкап, Киркенес.

Най-доброто време да видите танца на северното сияние в небето е от края на септември до края на март.

Преследване на Аврора
Преследване на Аврора – Тромсьо, Норвегия

Феърбанкс (Аляска, САЩ)

Феърбанкс е град в Северна Аляска. Намира се в авроралния овал – област, която минава през всички северни страни, където можете да уловите полярното сияние. Тук има международно летище, което прави пътуването възможно най-удобно. Градът има разработена собствена система за прогнозиране, която в съчетание с географското му положение и развитата инфраструктура го прави едно от най-добрите места за наблюдение на северното сияние в САЩ.

Освен във Феърбанкс, небесните светлини можете да видите и в най-големия град в щата Аляска – Анкоридж. Той служи за база, а самите наблюдателни точки са разположени в непосредствена близост до него, далеч от светлините на града.

Можете да видите Северното сияние в Аляска от август до април. Най-добрият шанс да направите това е от около полунощ до четири сутринта. Смята се, че през сезона възможността да се види северното сияние е четири от пет нощи.

Преследване на Аврора
Преследване на Аврора – Феърбанкс, Аляска

Рейкявик (Исландия)

Рейкявик е столицата на Исландия, която се намира в авроралния пояс. Това е страна, уникална по своя пейзаж, с обширни открити пространства, вечна замръзналост и неземни вулканични плажове. Интересното е, че тук дори можете да видите северното сияние през прозореца на самолета по време на нощен полет. Всичко това прави Исландия най-доброто място за изучаване и снимане на северното сияние. Рейкявик служи като основна дестинация за многобройни екскурзии за наблюдение на северното сияние до места с минимално изкуствено осветление, за да се запази чистото нощно небе. Изживяването да наблюдавате танцуващите светлини от брега на Атлантическия океан ще бъде уникално – така Aurora Borealis ще се вижда в небето и като отражение във водата.

Периодът от август до април е най-доброто време за най-вероятно да видите Северното сияние в Исландия.

Преследване на Аврора
Преследване на Аврора – Рейкявик, Исландия

Йелоунайф (Канада)

Йелоунайф е малък град и административен център на канадските северозападни територии. На 20 километра се намира село Аврора, собственост на аборигени. Всичко тук говори за любов към корените – формата на стаите под формата на вигвами, интериорните елементи и менюто в ресторанта. Това е едно от най-добрите места за наблюдение на Северното сияние в Канада, като всичко е настроено да стане свидетел на космическия феномен и разнообразие от дневни дейности, предлагани на посетителите. За да направите престоя си в студа възможно най-удобен, тук бяха монтирани изключителни отопляеми седалки с възможност за въртене на 360 градуса. Началото на април е най-доброто време да видите полярното сияние преди края на сезона.

В допълнение към Йелоунайф, полярното сияние в Северна Канада може да се наблюдава на териториите Юкон, Нунавут, в град Чърчил, провинциите Нюфаундленд и Лабрадор, Саскачеван, Алберта.

В Йелоунайф северното сияние се вижда от средата на август до края на април. Средно се смята, че това явление е видимо в тази област 240 дни в годината.

Преследване на Аврора
Преследване на Аврора – Йелоунайф (Канада)

Илулисат (Гренландия)

Илулисат е най-големият град в западна Гренландия и третият по големина на острова. Намира се на 350 километра северно от Арктическия кръг. Това е едно от най-добрите места в света за наблюдение на Северното сияние. Илулисат не е голям метрополис, а малко селище във вечната замръзналост, където светлинното замърсяване е сведено до минимум, а чистият въздух гарантира отлична видимост. Регионът предлага уникална възможност за пренощуване в хотел, разположен на фиорда Илулисат, обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Някои от стаите му разполагат с открити тераси, предоставящи възможност за гледане на небесните светлини, огряващи огромните айсберги и водите на залива Диско.

В допълнение към Илулисат, можете да видите северното сияние в Гренландия в град Кангерлусуак. Тук има бивша американска военна база, а броят на ясните нощи в годината надхвърля триста. В допълнение, най-голямото летище на острова се намира в Кангерлусуак. Също така си струва да се обърне внимание на гренландската столица Нуук и град Сисимиут.

Възможността да видите танцуващите небесни светлини в Гренландия започва през август и продължава до април. През останалото време те ще бъдат много по-трудни за виждане.

Преследване на Аврора
Преследване на Аврора – Илулисат (Гренландия)

Рованиеми, Лапландия (Финландия)

Рованиеми е най-големият северен град във Финландия, разположен в географския регион Лапландия. Намира се на 8 километра от Северния полярен кръг и северното сияние е често явление тук. На първо място, това място е известно като резиденцията на Дядо Коледа или както финландците го наричат ​​Joulupukki. Освен това тук има тематичен увеселителен парк. Но Рованиеми също е едно от най-добрите места в света за пътуване до Северното сияние. Може да се види приблизително 200 дни в годината. Най-добрите места за наблюдение могат да бъдат намерени извън населеното място, където няма излишни източници на светлина.

Освен Рованиеми, популярни места във Финландия, където можете да видите северното сияние, са ски курортът Леви, както и селищата Какслаутанен, Саариселка и Ивало.

Най-доброто време за търсене на северното сияние в Рованиеми е от август до април.

Преследване на Аврора
Преследване на Аврора – Рованиеми, Лапландия (Финландия)

Шетландски острови (Шотландия)

Шетландските острови са архипелаг в североизточната част на Шотландия. Това е едно от най-добрите места за наблюдение на северното сияние в Европа. Местните хора наричат ​​това явление “танцьори на мири”. Това може да се преведе от шотландски като “танцуващо трептене”. Най-добрият избор на място за гледане на светлините е място далеч от населени места. При хубаво време това явление може да се наблюдава от главния град на Шетландските острови – Леруик.

Можете да видите това неземно чудо и в Шотландия на Оркнейските острови, Северношотландските планини, историческата област Кейтнес, островите Харис, Луис, Скай и други места в северната част на страната. Има моменти, когато по време на силни бури можете да видите полярното сияние дори в Единбург, който се намира в южната част на Шотландия.

Можете да видите полярното сияние на Шетландските острови от средата на август до края на април, в зависимост от метеорологичните условия.

Преследване на Аврора
Преследване на Аврора – Шетландски острови (Шотландия)

Маунт Вашингтон (Ню Хемпшир, САЩ)

Връх Вашингтон е най-високата точка в веригата Бели планини, която е част от Апалачите. Намира се в Ню Хемпшир. Разстоянието му от основните населени центрове и липсата на светлинно замърсяване правят това място едно от най-добрите места за гледане на северното сияние в Съединените щати. На върха на планината Вашингтон, на ниво 1917 метра, има обсерватория. Можете да пътувате, за да видите Аврора отгоре, с кола или с железопътна линия.

Този удивителен феномен на Северното полукълбо може да се наблюдава и в Ню Хемпшир в района на езерото Уинипесоки и язовир Мур.

Aurora Borealis може да се види в Ню Хемпшир от края на август до април.

Преследване на Аврора
Преследване на Аврора – Маунт Вашингтон (Ню Хемпшир, САЩ)

Хобарт, Тасмания (Австралия)

Хобарт е столицата на австралийския щат Тасмания, разположена на отделен остров. Това е едно от най-добрите места на Земята за наблюдение на южното сияние или, както го наричат ​​учените, Aurora Australis, което се различава от северния си събрат по геолокация. Често само бяло трептене може да се види с невъоръжено око, но ярките цветове се появяват при правилно заснети снимки и видеоклипове. Като цяло Хобарт е чудесна отправна точка. Има летище и няколко хотела, където можете да отседнете. Предлага лесен достъп до най-южните точки на Тасмания, полуостров Саут Арм, ферибота Доджс и най-южната дестинация в Австралия, Кокъл Крийк.

Друго чудесно място, където можете да видите светлините, е планината Уелингтън. На надморска височина от 1270 метра няма източници на изкуствена светлина и нищо не пречи на гледката.

Периодът, когато е най-вероятно да видите светлините в Тасмания, е от май до септември.

Преследване на Аврора
Преследване на Аврора – Хобарт, Тасмания (Австралия)

Нелим, Лапландия (Финландия)

Нелим е село в Северна Финландия, на 350 километра северно от Арктическия кръг. Намира се на брега на езерото Инари. Това е едно от най-добрите места в света за наблюдение на Северното сияние поради липсата на светлинно замърсяване. Тук хармонично се съчетават три култури – финландска, инари-саами и сколт-саами. Някои от забележителностите на селото включват православна дървена църква и улей за транспортиране на трупи.

Тук се намира Wilderness Hotel Nellim & Igloos , който предлага на гостите си всички условия за комфортно гледане на полярното сияние. За уникално изживяване можете да резервирате вила с прозрачен покрив, който ви позволява да наблюдавате танцуващите светлини от комфорта на леглото си.

Най-доброто време за посещение на Нелим е от декември до март.

Преследване на Аврора
Преследване на Аврора – Нелим, Лапландия (Финландия)

Свалбард (Норвегия)

Шпицберген е архипелаг в Северния ледовит океан. Това е най-северната част на Норвегия, разположена над Арктическия кръг и едно от най-добрите места в света за наблюдение на Северното сияние. Най-големият град в Шпицберген е Лонгиърбиен, където живеят хиляда души. Въпреки такова малко население и отдалеченост от континента, има модерни хотели, пивоварна, дузина ресторанти и дори една от най-големите винарски изби в скандинавските страни. В близост до Longyearbyen има ледници, които могат да се видят не само отвън, но и отвътре. Въпреки цялата инфраструктура, не забравяйте, че Свалбард се намира в далечния север. Тук живее голяма популация от полярни мечки. Забранено е напускането на града без въоръжен водач. Ето защо трябва много внимателно да планирате пътуването си до северното сияние в тази област.

Въпреки че северното сияние може да се види от ранна есен до ранна пролет, светлините са особено видими от октомври до февруари. Това се дължи на продължителната полярна нощ.

Най-доброто време да видите северното сияние в Свалбард е от края на септември до края на март.

Преследване на Аврора
Свалбард (Норвегия)

Национален парк Денали (Аляска, САЩ)

Денали е голям национален парк в щата Аляска. Той разполага с 25 хиляди квадратни километра дива природа с най-високата планина в Съединените щати, наричана още Динали. Липсата на светлинно замърсяване прави това едно от най-добрите места за пътуване, за да видите Северното сияние. Националният парк и резерват Denali е доста лесен за достигане дори през зимата. Докато чакате небесните светлини, можете да отидете на кучешка шейна, да отидете до Центъра за посетители с прекрасна площадка за наблюдение, да отидете на туризъм, колоездене и да се опитате да видите голямата петорка на Аляска – мечка гризли, лос, карибу, вълк и овца Дал.

Най-доброто време да видите Северното сияние в Национален парк Денали е от август до април.

Преследване на Аврора
Преследване на Аврора – Национален парк Денали (Аляска, САЩ)

Остров Стюарт (Нова Зеландия)

Стюарт е остров, разположен на 30 километра южно от Южния остров на Нова Зеландия. На него има само едно населено място – село Обан, където живеят около 300 души. По-голямата част от територията, около 85 процента, е заета от Национален парк Ракиура. Всички тези фактори правят остров Стюарт едно от най-добрите места за разглеждане на Аврора. Също така в Нова Зеландия можете да хванете светлините в районите на езерото Текапо, региона Катлинс, градовете Инверкаргил и Дънидин.

Най-добрият шанс да видите южното сияние на остров Стюарт е от юни до август. Но при благоприятни метеорологични условия и слънчева активност това явление може да се случи и в други месеци.

Преследване на Аврора
Преследване на Аврора – Остров Стюарт (Нова Зеландия)

Чърчил (Канада)

Чърчил е град на брега на залива Хъдсън в канадската провинция Манитоба. Разположен е в аврорален овал, което ви позволява да видите полярното сияние тук повече от 300 нощи в годината. Наблюдението на северното сияние е възможно от оперативна изследователска станция, от специално оборудван ван Aurora Pod, както и от хотелски стаи, изградени под формата на юрти с открита тераса или куполи с прозрачен таван. Един от най-уникалните начини в света да видите Северното сияние е да резервирате вечеря в Dan’s Diner. Намира се в арктически роувър, който е паркиран извън Чърчил. Гостите могат да се насладят на местна и регионална кухня от канадския готвач Джаред Фосен, докато наблюдават полярното сияние навсякъде около тях. След хранене всички се канят навън, за да завършат вечерта край огъня, пиейки топли напитки.

В Чърчил не трябва да пропускате възможността да наблюдавате дивата природа и нейните обитатели – китове белуга, лосове, карибу, арктически лисици, вълци, леминги, морски тюлени. Тази област се смята за едно от най-добрите места в света за гледане на полярни мечки.

Най-доброто време да видите полярното сияние е август и септември и от края на януари до април.

Преследване на Аврора
Преследване на Аврора – Чърчил (Канада)

Източник PlanetOfHotels

Може също да ви хареса...

Последни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

wpChatIcon