fbpx
Пирамидите в Гиза

Пирамидите в Гиза, Египет

Пирамидите в Гиза са последното останало от Седемте чудеса на древния свят. Те са на повече от 4000 години, а тяхната необичайна форма, перфектна геометрия и огромна маса все още предизвикват много възхищение и въпроси. Тези масивни гробници са били построени по заповед на фараоните и са били необходими десетки хиляди работници, за да бъдат завършени. Днес пирамидите в Гиза вдъхват благоговение пред силата, организацията и постиженията на древен Египет.

Колко пирамиди има в Гиза?

Големите пирамиди в Гиза в Египет са комплекс от сгради, разположени в предградията на Кайро на западния бряг на Нил. Древните египтяни превърнали платото Гиза в истински некропол с гробници, храмове и система от пътища и тротоари.

Комплексът включва:

 • Три основни пирамиди: Хуфу (Хеопс), Хефрен (Хефрен) и Менкаур (Микерин). Имената на основните пирамиди в Гиза съответстват на имената на царете, за които са построени тези пирамиди. 
 • Храмове, които водят до главните пирамиди. В един от тези храмове египтолозите откриват статуя на фараон Микерин и две богини, които го придружават.
 • Малките пирамиди в Гиза, понякога наричани сателитни пирамиди. Там са погребвали съпругите на фараоните.
 • Статуята на Сфинкса е един от последните оцелели паметници на древния свят. 
 • Четири гробища за близки роднини и придворни фараони: западно, източно, южно и централно.
Пирамидите в Гиза
Пирамидите в Гиза – екскурзия

Тайните на строежа на големите пирамиди в Гиза

Всяка пирамида се състои от множество твърди блокове с тегло около 2,5 тона всеки. Работниците са изрязвали тези блокове от доста мек варовик в кариери и са ги влачили до строителната площадка.

Блоковете са свързани помежду си с тънък слой хоросан. Най-трудно за учените е да разберат как древните египтяни са успявали да вдигат тежките плочи на голяма височина. Най-правдоподобната хипотеза е, че египтяните са използвали наклонена могила от тухли, пръст и пясък, която се е увеличавала на височина и дължина с издигането на пирамидата.

Каменните блокове са повдигани с помощта на шейни, ролки и лостове. Няма обаче окончателна версия как точно са проектирани и построени пирамидите, така че въпросът остава открит.

Друг интересен детайл е, че разположението на трите основни пирамиди една спрямо друга не е хаотично.

Всеки фараон, който е построил пирамида в Гиза, е направил това според правилата, които хармонично подреждат трите гробни комплекса на платото: фасадата на високия храм на Хефрен е подравнена със западната страна на пирамидата на Хуфу. А фасадата на високия храм на Менкауре е подравнена със западната страна на пирамидата на Хефрен. А въображаемата линия, която грубо свързва югоизточните ъгли на трите пирамиди, сочи към храма на Ра в Хелиополис.

Пирамидата на Хеопс

Най-голямата пирамида в Гиза е построена от фараона Хуфу, но всички го познаваме с гръцката транслитерация на името – Хеопс. Архитектите и инженерите на Хуфу започват проект, който надминава всички структури от бронзовата епоха. Хуфу избрал платото, за да се дистанцира от пирамидите, построени от баща му Снефру в Дахшур, друг некропол близо до Мемфис. Херодот смята, че са необходими 100 000 души и 20 години, за да се построи пирамидата на Хеопс, но според съвременните данни само 20 000 работници са построили пирамидата.

Вътре в пирамидата има коридори, водещи нагоре и надолу към различни стаи, и уникална система от вентилационни канали. В Хеопсовата пирамида има цели три крипти вместо една, като две от тях изглеждат недовършени. Според някои версии най-голямата пирамида в Гиза не е била използвана по предназначение и фараонът Хуфу никога не е бил погребан там.

Пирамидите в Гиза
Пирамидите в Гиза – екскурзия

Пирамидата на Хефрен

Пирамидата на Хефрен се намира на 160 метра югозападно от Голямата пирамида. На пръв поглед изглежда по-голяма от по-ранната пирамида на Хеопс, тъй като стои на по-висок участък земя.

На върха на пирамидата е запазена значителна част от оригиналния варовик, която ни дава представа за първоначалния й вид. Височината на пирамидата е 135,5 метра, а вътре на практика няма свободно пространство. Ако поставите тази пирамида на везните, теглото ще бъде необичайно голямо поради плътността на каменната зидария, така че се смята за най-компактната сграда в света.

Пирамида на Менкаура

Най-малката от трите основни пирамиди в Гиза, тя е направена от необичайно големи блокове варовик. Пирамидата на Менкауре е висока само 62 метра – доста скромно в сравнение с другите две пирамиди в Гиза.

Вътрешното оформление на тази пирамида е много необичайно – изглежда, че е преустройвана няколко пъти, няма хармония в разположението на коридорите.

Големият сфинкс

На юг от Голямата пирамида близо до храма на Хефрен се намира Големият сфинкс. Сфинксът е издълбан от варовик и има човешки черти и тяло на легнал лъв. Съществува хипотеза, че чертите на лицето на Сфинкса са подобни на тези на фараона Хефрен.

Статуята на Сфинкса е дълга приблизително 73 метра и висока 20 метра. Лъвовете се смятат за пазители на входа към света на мъртвите, така че Големият сфинкс в подножието на платото Гиза пази некропола, така да се каже, скулптурата е обърната на изток, така че след смъртта фараоните да могат да се слеят с изгряващо слънце – бог Ра.

Пирамидите в Гиза
Пирамидите в Гиза – екскурзия
Пирамидите в Гиза
Пирамидите в Гиза – екскурзия

Интересни факти за пирамидите в Гиза

Некрополът на платото Гиза е много известен в цял свят, но ние не знаем много за самите пирамиди. Все още се откриват изненадващи съвпадения, които може би не са случайни.

 • Местоположението на трите големи пирамиди в Гиза съвпада с разположението на звездите в съзвездието Орион.
 • И трите Велики пирамиди са разположени на линия, която съвпада почти перфектно със спиралата на Фибоначи.
 • Преди това пирамидите са били покрити с гладък бял варовик, но през Средновековието гробниците са били ограбени, както отвътре, така и отвън. Следователно височината и на трите пирамиди е по-малка от първоначалната.
 • Доскоро се е смятало, че пирамидите са построени от роби и селяни, но в процеса на разкопките са открити нови подробности. Анализът на останките на работниците показва, че диетата им е по-скоро като тази на привилегирована класа, отколкото на роби. Костите на древните египтяни показват признаци на множество наранявания и фрактури, но много от тях са били излекувани на много високо ниво за древния свят. Затова се появи версия, че пирамидите са построени от доста квалифицирани хора, като за тях са наети специално лекари и е донесена добра храна.

Съвети за пътуване:

 • Територията на комплекса от пирамиди в Гиза е доста голяма, обикалянето й пеша под палещото египетско слънце е доста уморителна задача, така че дори да дойдете без водач, наемете кола или се замислете за обиколка на коне.
 • Колкото по-рано стигнете до пирамидите, толкова по-добре. Идеалният вариант би бил да пристигнете до пирамидите след свечеряване, за да избегнете тълпите и да купите билети без да се редите на опашка.
 • Можете да стигнете до пирамидите и с обществен транспорт – вземете метрото до гара Гиза и се прехвърлете на микробус.
 • Ако сте дошли до пирамидите с такси, най-добре е да потърсите кола за връщане близо до Сфинкса.
 • Най-добрата панорамна гледка към целия комплекс се намира на скалист склон на четири километра южно от пирамидата на Менкауре.

Английската писателка и египтолог Амелия Едуардс описва първата среща с пирамидите в Гиза по следния начин: „Ефектът е внезапен и поразителен. Те затъмняват небето и хоризонта. Те засенчват всичко, освен страха и изненадата.” Можете да се съгласите или да не се съгласите с думите на писателя, но определено си струва да видите пирамидите в Гиза, за да направите собствено впечатление!

Кайро, Египет
Кайро, Египет – почивки и екскурзии

Източник PlanetOfHotels

Може също да ви хареса...

Последни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

wpChatIcon