fbpx
Петра, Йордания

Петра – червеният град

Петра (на арабски البتراء се чете „Ал-Батра“‎) е древен град, разположен в югозападната част на Йордания, бившата столица на Идумея, а по-късно и на Набатейското кралство. Намира се на надморска височина от над 900 м над морското равнище в тесния каньон на Сик. Столицата на Йордания, Аман, е на 236 км.

Древният град Петра принадлежи към новите чудеса на света, а също така е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Милиони туристи идват тук, за да видят скалния град със собствените си очи. Спектакълът е наистина впечатляващ, тъй като е невъзможно да се повярва, че е създаден преди няколко хилядолетия.

Петра – история на града

Историята на град Петра в Йордания започва през 18 век. пр. н. е., когато едомците са собственици тук (XVIII – II в. пр. н. е.), те полагат основите на много сгради. Следват набатеите (II в. пр. н. е. – 106 г. сл. н. е.), след това римляните, византийците, арабите. И през XII век. АД Градът е принадлежал на кръстоносците.

Кой е построил Петра и защо
Името на град Петра се превежда от гръцки като “скала” и не е изненадващо – в края на краищата целият древен град се състои изцяло от камък. И го наричат ​​още „розовия“ град, тъй като при изгрев и залез слънцето скалите наистина хвърлят ален и розов оттенък.

Петра, Йордания

Скалният град Петра възниква поради факта, че набатеите – номадските араби – успяват да контролират водния поток, който е важен за района. Когато имаше поройни наводнения, хората използваха цистерни и акведукти – това позволи не само да преживее сушата, но и осигури доходи от продажбата на вода на пътниците.

По това време големият град Петра е имал благоприятно местоположение, намирайки се на кръстопътя на стратегически важни търговски пътища. Единият от тях свързва Персийския залив и Газа, а другият – Червено море и Дамаск. Каравани, натоварени с подправки, издържаха на сушата в Арабската пустиня в продължение на седмици. И тогава те чакаха уединения каньон на Сик, който водеше към Петра.

В продължение на няколкостотин години търговията с подправки носи на града огромен доход. Но след откриването от римляните на морски пътища към Изтока, сухопътните кервани постепенно губят смисъла си в съществуването си и Петра се превръща в изгубен град, обвит в пясъци.

Не е известно дали щяхме да знаем за съществуването на мъртвия град, ако през 1812 г. пътешественикът от Швейцария Йохан Лудвиг Буркхард не го беше открил и описал.

Забележителности на град Петра

Храмове, гробници, бани, колонади – каменният град може да се похвали с над 800 древни паметника, които са доказателство, че тук са живели трудолюбиви и талантливи хора.

За да видите това чудо на света, трябва да преодолеете няколко километра през дефилето Siq. И трябва да го направите пеша. Вече тук ще бъдете впечатлени от отвесните скали, които образуват стените на тъмния коридор. Излизайки оттук, първото нещо, което туристът вижда, е дворецът Ал-Хазне.

Петра, Йордания

Дворецът Ал Хазне е една от основните забележителности на Петра, той е гробницата на един от царете на Набатейското кралство. Сградата е изсечена в огромна скала, има елегантен фронтон и извисяващи се колони. И до днес остава загадка как строителите в онези дни са успели да създадат такава конструкция – без скеле (в този район няма дървета) и специална техника. Има версия, че дворецът на Ел-Хазне е бил храмът на богинята Изида.

Петра, Йордания

Обикаляйки скалата, в която е изсечен дворецът, се открива гледка към множество сгради, издълбани в камък – това са бивши жилищни сгради, стълби, арки и дори римски амфитеатър, който някога е побирал около 4000 зрители.

Петра, Йордания

В града има два археологически музея, множество паметници на библейските хроники – планината Аарон, на която, според легендата, е починал първосвещеникът; Долината на Вади Муса източник на Айн Муса (Моисей). Също така тук можете да видите Казр ал-Бинт – главният храм на Набатейското царство.

Друга атракция, която удивлява с красотата си, е манастирът Ад-Дейр, който се намира на върха на скала. Височината на сградата е около 45 метра, а ширината е 50 метра. Манастирът разполага само с една стая и стълбище, което води до ниша. Някога на площада пред Ед Дейр имаше колони, тук се провеждаха различни религиозни церемонии. Срещу манастира е организирано кафене за туристи, за да се скрият на сянка и да се насладят на красотата на древността с хладно питие.

Петра, Йордания

Екскурзии до град Петра

Можете да посетите Петра сами или да направите обиколка с екскурзовод. За да разгледате задълбочено всички забележителности, един ден може да не е достатъчен, затова препоръчваме да останете в хотел в близкия град Вади Муса.

Петра, Йордания

Какво да донесете за спомен от пътуването:

  • сувенири с цветен пясък;
  • фигури със забележителности;
  • украшения – бижута.
Петра, Йордания

Може също да ви хареса...

Последни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

wpChatIcon