fbpx
Най-щастливите страни в света

Най-щастливите страни в света за 2022

Всяка година, през последните десет години, Фондация World Happiness Report публикува доклад за световното щастие и класация на най-щастливите страни в света. Това проучване е инициирано през 2011 г. от Общото събрание на ООН.

За обективност при изготвянето на доклада са взети данни от световното проучване на Gallup, в което участват 150 държави от планетата (през 2022 г. – 146).

Рейтингът се съставя по 10-точкова скала, базирана на показатели в шест категории:

  • Брутен вътрешен продукт на глава от населението;
  • Социална помощ;
  • Продължителност на здравословен живот;
  • Свобода на гражданите да правят собствен житейски избор;
  • Щедрост на общото население;
  • Нива на вътрешна и външна корупция.

ТОП 10 на най-щастливите страни

Най-щастливите страни в света, независимо от мястото им в топ 10 на класацията, имат сходни характеристики – силни и стабилни икономики, високи доходи на гражданите, най-добрите системи за образование и здравеопазване, строги екологични разпоредби и опазване на природата, баланс между професионалния и личния живот, висока продължителност на живота здравословен живот.

Финландия

През последните пет години Финландия беше най-щастливата страна в света. Тази година тя зае първо място в класацията, като спечели 7,842 точки, което е с 0,033 точки повече от миналата година. Положителният ръст на общото удовлетворение от живота се наблюдава дори въпреки икономическия спад, дължащ се на пандемията от COVID-19. Отбелязва се, че Финландия има една от най-добрите системи за социална защита и образование в света. Ключът към успеха е също така повишеното уважение към учителите, равните възможности и експерименталните форми на обучение с малко тестване на учениците. Смята се, че тези фактори намаляват стреса и тревожността. Освен това финландците показаха минимално подозрение за корупция в правителството и твърдо вярваха, че са свободни да направят своя избор.

finland

Дания

Дания получи 7636 точки и второто място в класацията. В същото време докладът посочва, че в категории като продължителност на живота, социална подкрепа и щедрост тази страна успя да заобиколи Финландия. Следователно той демонстрира, че може да се издигне отново до позицията на лидер в близко бъдеще. Освен това Дания заема една от доминиращите позиции в света сред страните с най-добри условия за живот на жените.

dania

Исландия

Исландия затваря първите три най-щастливи страни – получиха 7,557 точки. Миналата година беше на четвърто място в класацията, но въпреки пандемията и свързаните с нея трудности, успя да покаже растеж. Авторите на доклада отбелязват, че много исландци са уверени в подкрепата на своите сънародници и това ги прави по-щастливи.

iceland

Швейцария

Швейцария е една от най-проспериращите страни, което потвърждава мястото си в топ петте най-щастливи страни в света. Тази година тя отбеляза 7.512 точки, което е малко по-малко от предишната. Хората, живеещи в него, се считат за най-здравите на планетата, а страната има един от най-високите БВП на глава от населението в света. В същото време всички важни (и не толкова) решения за държавата се вземат тук чрез гласуване на референдум. Това дава на гражданите чувство за принадлежност към цялото и собствената им значимост, като по този начин повишава удовлетвореността от живота.

switcerland

Холандия

Холандия закръгли петте най-щастливи страни в света със 7,415 точки, само с 0,03 процента по-малко от предишната цифра. Техните жители са показали значителна степен на доверие към правителството и щедрост. Усещането за щастие на гражданите се влияе и от високото ниво на сигурност в държавата и доброто географско местоположение – холандците често ходят на почивка в чужбина за уикенда. Освен това в Холандия е обичайно да се поддържат близки семейни отношения и да се води премерен начин на живот.

nitherland1

Люксембург

Шестият ред в класацията на най-щастливите страни в света е заета от Люксембург, който набра 7,404 точки. В сравнение с миналата година се покачва с два пункта. Това показва, че трудностите, произтичащи от пандемията, не са в състояние да застанат на пътя на всеобщото щастие. Държавата Люксембург предоставя на своите граждани високи заплати и социални гаранции, безплатно здравеопазване и задължителен годишен отпуск от пет седмици. Тези фактори намаляват тревожността и повишават удовлетвореността от живота.

Швеция

Швеция получи 7384 точки и е на седмо място в класацията на най-щастливите страни. Тя постоянно може да се похвали с едни от най-високите в света нива на липса на корупция, продължителност на здравословен живот и БВП на глава от населението. Освен това политиката на държавата е насочена към социално и полово равенство, баланс между работата и личния живот на нейните граждани. Заедно това дава на хората усещане за стабилност и положителни емоции.

sweden

Норвегия

Норвегия в класацията на щастливите страни отбеляза 7,365 точки и зае осмо място. Китовете, върху които се крепи щастието на неговите граждани, са стабилна и успешна икономика, отговорно управление на природните ресурси, социална подкрепа, високо доверие в правителството и най-красивата природа, която е благоприятна за получаване на положителни емоции.

norway

Израел

Израел заема деветия ред в рейтинга (7,364 точки). Този щат от Близкия изток за първи път влезе в десетте най-щастливи страни в света, изкачвайки се от дванадесето място. Основният показател, който нарасна значително тук от миналата година, е доверието на гражданите в правителството. По време на пандемията в Израел основната част от населението беше ваксинирано, което спря разпространението на COVID-19. Значителна степен на удовлетвореност от живота им сред израелците се свързва и със социалното осигуряване, високите стандарти на образование и качеството на медицинските грижи.

israel

Нова Зеландия

Закръгляването на десетте държави с късмет е Нова Зеландия с резултат от 7200. Имаше една от най-ниските нива на смъртност от COVID-19 в света по време на пандемията. Благодарение на това гражданите му изпитват по-малко негативни емоции и безпокойство. В процеса на анкетиране на жителите, държавата успя да получи високи резултати във всички категории. Известно е, че годишно от бюджета тук се отделят милиарди долари за инициативи като укрепване на психичното здраве, намаляване на детската бедност и подкрепа на коренното население. Освен това жителите на Нова Зеландия получават положителни емоции от мекия климат и красивата природа. Струва си да се отбележи, че това е и най-чистата страна в Азиатско-тихоокеанския регион.

newzealand

Държави, които не сe включиха в ТОП-10

Австрия слага начало на втората десетка от най-щастливите страни в света, представяйки лидерите на континента Евразия. Австралия е първият страна представяща Южното полукълбо и заема 12-о място в рейтинга. Следват Ирландия и Германия. След тях е Канада (15-та), която е най-щастливата страна в Америка. А зад него са САЩ (спрямо 19-то място миналата година). Европейските държави – Великобритания и Чехия, заемат съответно 17 и 18 места. След тях се нарежда Белгия и първите двадесет завършват с Франция.

Сред държавите от Югоизточна Азия Сингапур зае първо място като най-щастлива страна (в общото класиране е на 27-а линия). Следват Филипините (60-о място), Тайланд (61-во), Виетнам (77-о), Индонезия (87-о), Лаос (95-о), Камбоджа (114-то) и Мианмар (126-о).

Три източноевропейски страни показаха най-голям ръст през 2022 г.:

Румъния успя значително да подобри представянето си и да се издигне от 46-то място на 28-о;
Сърбия също показа ръст на щастието в страната – издигна се от 48-о място на 43-то;
България показа ръст, премествайки се от 88-о място на 85-о.

Източник PlanetOfHotels

Може също да ви хареса...

Последни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

wpChatIcon