fbpx
Малта

Малта – повече, отколкото предполагате

Малта – повече, отколкото предполагате

Богато историческо наследство, вълнуващи възможности за екскурзионен и образователен туризъм, плажни почивки и гмуркане, гастрономия и MICE. Всичко това и много повече можете да намерите на островите от Малтийския архипелаг (Малта, Гозо и Комино).

ИДЕАЛЕН КУРОРТ

Малта може да се нарече почти идеален курорт. Има много слънчеви дни, мек средиземноморски климат – средната годишна температура е 25 градуса. Малта е известна и с чистотата на своите води: нейното средиземноморско крайбрежие е идеално за почивка на плажа, гмуркане или романтични разходки с лодка.

В Малта няма студени ветрове, мъгли или продължителни обилни дъждове. През зимните месеци температурата на въздуха тук е около 15 градуса по Целзий, а в най-горещия период, от юни до септември, термометърът показва от 25 до 30 градуса. Благодарение на свежия бриз и широката близост на морето, жегата тук се понася лесно.

Поради почти пълната липса на силни приливи и отливи, водите на Малтийския архипелаг са богати на подводна флора и фауна, което прави Малта една от най-популярните дестинации за гмуркане в света. Тук можете да се гмуркате през цялата година: температурата на морската вода не пада под +14 дори през зимните месеци.

Великден в Малта
Малта – повече отколкото предполагате

ЕКСКУРЗИОНЕН ТУРИЗЪМ – ЦЕЛОГОДИШЕН

Богатата, вековна история на Малта е причина да посетите островите от Малтийския архипелаг (Малта, Гозо и Комино) по всяко време на годината. Столицата на страната Валета е истински музей на открито, където има всичко, което ще се хареса на любителите на историята и образователния туризъм. Средновековни дворци и крепости, величествени храмове и старинни кметства – тези обекти са по-добре запазени във Валета, отколкото в други европейски градове. 

Компактността на островната държава (площта на главния остров е само 246 кв. Км, Гозо – 67 кв. Км, Комино – около 3 кв. Км) и развитата транспортна инфраструктура правят екскурзиите из Малта удобни и кратки на време. Древните градове и крепости на Малта, природата и историята на островите Гозо и Комино, круизи около архипелага – пътуванията по тези маршрути ще отнемат от 4-5 часа до максимум 1 ден. Цените за екскурзии са много достъпни, така че можете да отидете на екскурзии до Малта с цялото семейство.

Малта
Малта – повече отколкото предполагате

Ето няколко от най-популярните екскурзии, които може да посетите в Малта:

Валета

Обиколката започва с разходка от централната порта на Валета до градините Upper Barrakka, предлагащи спираща дъха панорамна гледка към Голямото пристанище. Следва посещение на катедралата Свети Йоан, известна с богатия си интериор. В ораторията на тази катедрала можете да видите картини на великия италиански художник Караваджо.

Туристите посещават музея на катедралата, който съхранява рядка колекция от фламандски гоблени, дарени на катедралата в началото на 18 век. Следва спирка в Двореца на великия магистър и в края на екскурзията – филма „Историческият път на Малта“, който разказва за най-значимите събития в историята на острова.

Мдина

Мдина, „Градът на мълчанието“ – бившата столица на Малта, включва разходка из средновековния град, посещение на укрепленията, чиято височина ви позволява да видите по-голямата част от острова. Обиколката завършва с посещение на скалите Дингли и градината на Свети Антоний.

Трите града (Vittoriosa, Senglia и Cospiscua)

Тази екскурзия ще открие три града: Виториоза, Сенглеа и Коспискуа. След като шофирате през Коспискуа, можете да стигнете до град Виториоза, да се разходите по тесните му улички, да видите много исторически сгради и църкви. От насипа маршрутът е с лодка през живописните заливи на Гранд Харбър. След това туристите продължават до известната „Ведета“ – наблюдателна кула в град Сенглеа, откъдето се открива красива гледка към Голямото пристанище.

Остров Гозо

Пътуването започва с 20-минутно пътуване с ферибот до съседния остров Гозо. Екскурзията включва посещение на Dweira, Цитаделата в столицата Виктория и залива Xlendi. Туристите ще могат да научат за културните забележителности на острова по време на завладяващо шоу. След което ще бъде дадено време за избор на сувенири, защото Гозо е известен със своите плетива и ръчно изработени дантели.

Синята пещера

Екскурзията започва от Синята пещера, където можете да направите разходка с лодка и да видите красиви пещери (цената на пътуването не е включена в цената на екскурзията, тъй като зависи от метеорологичните условия). След това завладяващото шоу „Историята на варовика“ ще бъде изнесено в град Sijivwi, разположен на дъното на бивша кариера. Последната спирка е рибарското селище Марсашлок.

ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ПЛАЖ

Малта е една от редките дестинации, където можете наистина органично да комбинирате почивка на плажа с обиколки на забележителности. Не трябва да разглеждате Малтийския архипелаг като дестинация изключително за плажна почивка и да търсите тук хотели с ол инклузив. Хората идват в Малта за нещо друго: историческо наследство, разходки и екскурзии, гастрономия, спокойствие и релакс.

Разбира се, в Малта всички плуват през лятото – плувният сезон тук продължава от май до октомври. Визитната картичка на Малта са нейните скалисти плажове, които между другото са предпочитани от мнозина. Според рецензии на туристи, в Малта наистина са оценили скалистите плажове, защото техните предимства са видими веднага: липсата на пясъчен прах, възможността незабавно да стигнете до необходимата дълбочина, а гладките камъни са доста удобни за слънчеви бани.

Можете и трябва да се отпуснете на плажовете в Малта, защото има кристално чисто море, най-прозрачното в цялото Средиземно море, дълъг плувен сезон, редки бури, отлична селекция от водни спортове, включително гмуркане, и високо ниво на безопасност. Важно е също така, че общинските плажове в Малта, за разлика от други европейски курорти, са безплатни.

Нека да отбележим и екологична точка, която е важна за ваканции с деца: крайбрежните води на Малтийския архипелаг са сред най-чистите в Средиземно море. По този начин островите Гозо и Комино бяха отличени със златна награда за качество на крайбрежните морски води, заемайки трето място в класацията на 100-те най-добри европейски крайбрежни зони.

Малта има красиви заливи и заливи, има много оборудвани и диви плажове – пясъчни, каменисти и скалисти. Всеки залив, всеки плаж има свой собствен характер, свой собствен чар.

В Малтийския архипелаг има петнадесет пясъчни плажа: 11 в Малта, 2 в Гозо и 2 в Комино. Най-популярните пясъчни плажове в Малта са Golden Bay, Ghajn Tuffieha, Gnejna Bay, Paradise Bay и Mellieha Bay, наричан още Ghadira.

Малта
Малта – повече отколкото предполагате
Екскурзии до Малта

ОСТРОВИТЕ ГОЗО И КОМИНО

Хората също отиват на малтийските острови Гозо и Комино за плажове, история и гмуркане.

На Гозо, за който Омир споменава, има мегалитни храмове, които са по-стари от египетските пирамиди. Цитаделата тук ни напомня за рицарите на Малтийския орден. Гозо привлича и любителите на гмуркането: легендарният Жак Кусто смята заливите около Гозо за едни от най-добрите места за гмуркане. Има красиви рифове, пещери и скални образувания с абсолютно фантастични форми. Има няколко хотела в Гозо, където можете да отседнете, ако желаете.

Най-малкият от трите малтийски острова Комино също радва туристите. Хората идват тук главно заради малтийското чудо – залива на Синята лагуна, който е известен със своите тюркоазени води. На Комино има само един хотел 4*, така че оставането или нощувката тук, макар и трудно, е възможно.

Гозо, Малта
Малта – повече отколкото предполагате

ГАСТРОНОМИЯ, АКТИВНО ВРЕМЕ И ШОПИНГ

Помните ли идеалния курорт? Както подобава на популярна туристическа дестинация, Малта неизменно радва туристите с разнообразието на своята кухня. Малтийската кухня отразява богатата история на островите и силното италианско и английско влияние. Всъщност това е един вид „коктейл“ от ястия от испанската, френската, магребската, провансалската и средиземноморската кухня. Тук можете да намерите месо, морски дарове, зеленчуци и плодове, паста и пица с различни сосове. Така че няма да има проблеми с храненето както за тези. които се придържат към вегетарианството и така и за тези, които обичат месни или рибни ястия.

Не мислете, че почивките в Малта са ограничени само до екскурзионни програми или плажни почивки. Вече споменахме гмуркането, което благодарение на разнообразието от морски живот и големия избор от места за изследване на потопени и потънали кораби е едно от най-добрите в света. В Малта можете също да наемете велосипед, да играете голф, да отидете на скално катерене или на истински поход. В тази статия ще намерите ТОП 9 идеи какво да правите по време на почивка в Малта.

Любителите на шопинга също ще намерят свое забавление в Малта. Големите магазини и местните пазари ще предоставят възможност за закупуване както на модни марки, така и на местно произведени продукти.

Малта е обичана и от пътуващите по работа. Само в Малта е възможно да проведете тиймбилдинг на брега сутрин, да организирате конференция в средновековна крепост следобед и да се съберете на бизнес вечеря в рицарската зала вечер. В Малта, благодарение на разнообразието от места за корпоративни и конгресни събития, е възможно да се провеждат всякакви MICE събития и събития по всяко време на годината.

Малта
Малта – повече отколкото предполагате

ИЗУЧАВАНЕ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Разбира се, нашият разказ за Малта няма да е пълен, ако не споменем езиковите училища и други образователни курсове и лагери, които привличат желаещите да учат английски. В Малта има повече от 50 езикови школи. Образователните програми в Малта са предназначени за всяко ниво и са много разнообразни по отношение на разходите и възможностите за настаняване.

В същото време, наред с високото качество и курортната атмосфера, почти всички езикови школи предлагат конкурентни цени. През лятото се отварят и езикови лагери, където се провеждат през първата половина на деня, а останалото свободно време е посветено на плаж и екскурзии. Важно е да се подчертае, че тъй като английският е вторият език на ежедневната комуникация в Малта, учениците са органично потопени в езиковата среда извън училищата.

БЕЗОПАСНОСТ И КРАТЪК ПОЛЕТ

Малта е една от най-безопасните туристически дестинации. На островите практически няма престъпност, няма бежанци и мигранти. Самите малтийци са дружелюбни и гостоприемни и не бързат за никъде.

Има директни полети между България и Малта. Полетът от София отнема само 2 часа. Защо не планирате пътуването си до Малта за есента или Нова година или не хванете слънчевото време в Малта точно сега?

Нова година в Малта

Може също да ви хареса...

Последни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

wpChatIcon
wpChatIcon