fbpx
Мадагаскар

Мадагаскар – континент в миниатюра

Мадагаскар е райски остров, който се къпе в топлите води на Индийския океан. Преди сто милиона години Мозамбикският проток го е откъснал от Африка, оставяйки на човечеството уникален природен дар. 

Пейзажите на острова се променят като картини от калейдоскоп: от диви реликтни гори на север до червени пустинни земи на юг. Тук плоските корони на баобаби държат небето – вековни дървета, с височината на девететажна сграда, а острите тръни на каменната гора на Цинджи-де-Бемараха смразяват кръвта. В мътна речна вода се измиват сапфири, изумруди и топази. По върховете на тропическите гори белоопашатите сифаки се крият от фоси, а в гъсталака на джунглата пръстеновидните лемури, далечни роднини на анимационния крал Джулиан, организират партита. 

Днес Мадагаскар не е готов да приеме взискателни туристи. В бившата френска колония няма луксозни хотели и ресторанти със звезди Мишлен. Вместо пътища има прашни пътеки с дупки, интернет не работи добре, а банкомати има само в големите градове. Но, повярвайте ни, всяко неудобство се компенсира от насладата на живописния “осми континент”.

  Мадагаскар
  Мадагаскар – почивки и екскурзии

  Къде да отидем в Мадагаскар

  Антананариво

  Антананариво е необичайна и дълга дума, нали? Мадагаскарците просто наричат ​​своята столица и главен град на държавата – Тану. Сгушен на високите хълмове във вътрешността на острова, градът от зори до здрач бъка от дузина базари, където едни се опитват да свалят цената, а други да продадат на по-висока цена. Ансамбълът от дворци Ruva Ambuhimanga, гробниците на мадагаскарските монарси, червените стени на двореца Andafiavaratra, създадени в бароков стил – всичко това плашещо се откроява на фона на мръсотията и бедността на бедните квартали. И в центъра на тази експлозивна смес е езерото Ануси, проектирано и изкуствено създадено от английския мисионер Джеймс Камерън под формата на сърце.

  Мадагаскар
  Мадагаскар – почивки и екскурзии

  Антананариво е най-колоритният и привлекателен град в Мадагаскар. Той е бил люлка на мадагаскарците и техен дом в продължение на няколко века, поради което тук са се натрупали голям брой исторически и културни забележителности. Приказни дворци и уютни паркове правят града, разположен на три големи хълма, много привлекателен за туристите. Пътуващите са привлечени преди всичко от великолепието на историческите сгради и невероятните кътчета на природата в цветната столица.

  Градът се простира на три хълма, които са свързани със системи от тунели, проходи и стълби. Антананариво хармонично съчетава древни исторически паметници на архитектурата и модерни сгради. Тук няма небостъргачи – преобладават ниските сгради. Най-високо е квартал Рува – със старинната царска резиденция и дворцови сгради. За център на града се счита районът около езерото Ануси – по бреговете му има административни сгради.

  Долните склонове на хълмовете и техните подножия са осеяни с къщите на местните жители. Те стоят толкова плътно, че понякога изглежда, че някои са построени върху покривите на други. Този Антананариво се нарича Долния град.

  Тулеар

  Сред пустинята с бодливи храсти, в уютния залив на Свети Августин, израсна Тулеар – голям пристанищен град на Мадагаскар. 250-километровият риф надеждно защитава крайбрежието на града от опасностите на океана и в същото време е Мека за любителите на дайвинга и гмуркането с шнорхел. С над 200 вида корали, 760 вида риби, делфини, костенурки, тигрови акули и древни целаканти, този подводен свят е достоен за възхищение. И когато видите, че възглавничките на пръстите ви вече се сбръчкват от дългия престой във водата, отидете до природния резерват Рениал, където стотици видове птици ще ви завъртят главата – буквално и преносно.

  Мадагаскар
  Мадагаскар – почивки и екскурзии

  Анциранана

  Анциранана е регион в северната част на страната, където любителите на пешеходния туризъм отиват, за да завладеят рошавите склонове на планините и вулканичната верига Царатанана. Екстремни приключения очакват пътниците в района на Махаджанга: тесните пътеки на каменната гора Цинги с върхове, остри като острие на меч, възбуждат кръвта. Можете да се отпуснете след активни преходи по охладените вулкани и мангрови гори на пясъчните плажове на Морондава, в западната част на острова. А оттук легендарната алея на баобабите и гората Киринди са лесно достъпни, идеални за гледане на лемури, мангусти и ямки.

  Мадагаскар
  Мадагаскар – почивки и екскурзии

  Носи Бураха

  „Йо-хо-хо и бутилка ром“, така са пели пиратите през 17 век, заравяйки откраднатите си съкровища на остров Нуси Бураха (по-известен с предишното си име Ile Sainte-Marie). Вярно или не, не е известно, на острова все още не са открити златни находища. Но това, което наистина е факт, е, че туристите много харесват Ил Сент Мари заради неговите снежнобели плажове, чист океан и палмови дървета, надвесени ниско над брега. Кулата Torre del Ominahe, крепостта Asama, църквите Св. Никола и Св. Франциск, замъкът Alcosart – колониалната архитектура на острова определено ще заинтересува любознателния ум. А черешката на тортата ще бъде наблюдението на гърбати китове: всяка година от юли до септември те се въртят салта над водите на пролива край бреговете на острова. 

  Мадагаскар
  Мадагаскар – почивки и екскурзии

  Носи Бе

  В северозападната част на Мадагаскар има още едно райско място – остров Носи Бе. Какво не е преживял през вековната си история: той е бил рай за пирати и живо въплъщение на сандък със съкровища; затвор и каторга на френските колонизатори; център на търговията с роби; дори флотът на руския генерал Рождественски е бил разположен тук. Днес Nosy Be мирише на кафе и иланг-иланг. В горите на резервата Локобе черни лемури скачат по дърветата. Студени потоци от водопади приспиват охладен вулкан. Световноизвестният ром Dzama се бутилира в град Dzamanzari. А край брега китовете от най-редките видове, наречени „малките китове на Омура“, пускат фонтани. Добавете към това добри хотели, прекрасни плажове, високо качество на обслужване за Мадагаскар и ръката сама ще протегне ръката си, за да резервирате билет до тук.

  Мадагаскар
  Мадагаскар – почивки и екскурзии

  Какво да имате предвид, когато отивате в Мадагаскар

  • Криминалната ситуация в Мадагаскар оставя много да се желае. Лекомисленият турист лесно може да бъде „обработен“ от джебчии и измамен от таксиметрови шофьори. По-добре е да откажете разходките след залез слънце и да не посещавате някои части на острова, без да сте придружени от местен водач.
  • Забранено е да се пие или използва вода от крана: или я преварявайте, или купувайте бутилирана вода в магазините. 
  • Много туристи за спомен от Мадагаскар купуват скъпоценни камъни, които се добиват тук. Не забравяйте да поискате от продавача сертификат за произход на такива стоки, ако не искате проблеми при митническия контрол, когато напускате страната.
  • Преди да се поддадете на изкушението да се потопите във водите на топлия Индийски океан, уверете се, че плуването е разрешено на този участък от брега. Акулите плуват в лагуни, които не са защитени от коралови рифове, и вие очевидно не искате да станете техен десерт. Също така не се препоръчва да се потапяте в сладководни резервоари: тук ви очакват, за да пируват с вас – влечуги, пиявици и патогени на различни заболявания. 
  • Официално не се изискват специални ваксинации, за да посетите Мадагаскар: ако сте се придържали към календара за ваксинации, можете да се чувствате относително сигурни. Туристите, които са останали в Танзания, Нигерия и някои други африкански страни за повече от 12 часа, може да трябва да предоставят сертификат за ваксинация срещу жълта треска. Препоръчва се и профилактика срещу малария преди и след пътуване до острова.
  • Културата и традициите на местното население може да изглеждат нелогични за нас, но трябва да се съобразявате с тях. Така че, не носете каки или военни униформи; не сочете човек с един пръст, само пет наведнъж; не пейте, докато ядете – лоша поличба; не правете снимки на местни жители без разрешение; не влизайте на територията на местните гробища.

  Атракции

  Нито колониалната архитектура, нито автентичната аборигенска култура привличат Мадагаскар толкова, колкото уникалните природни красоти. Къде другаде на нашата малка планета може да намерите лемури и баобаби? Точно така – никъде! Пет природни резервата, повече от четиридесет национални парка и резервати – тук за туристите се отваря “работа” за един месец.

  Мадагаскар
  Мадагаскар – почивки и екскурзии

  Най-доброто време за посещение на Мадагаскар

  Идеалното време за посещение на острова е от май до средата на ноември. През този период настъпва мадагаскарската зима – температурата на водата в океана пада до 23 градуса, практически няма валежи, диша се по-лесно, благодарение на умерената влажност. От януари до март югоизточният пасат удря Мадагаскар с продължителни дъждове. Островът става задушен, мокър и дори опасен поради големия брой насекоми.

  Полезни бележки

  Бижутата остават сред популярните сувенири, закупени от пътниците като спомен от Мадагаскар. Препоръчително е да ги купувате само в специализирани пунктове, където издават сертификати за продукта. Документи за износ трябва да се изискват и при закупуване на кожени изделия и дори аранжировки от сухи цветя.

  Пътуването до основните забележителности на Антананариво често е по-бързо пеша, отколкото с кола – сложното криволичещо оформление на града не го прави удобно за пътуване с транспорт.

  На пазарите в града цената за местните може да се различава рязко (няколко пъти) от цената за туристите, така че се препоръчва да се пазарите.

  В Антананариво не е обичайно да се разхождате по улиците с военни дрехи. Ако искате да се изфукате на публично място във военно облекло, бъдете готови да платите глоба или да бъдете арестувани, докато самоличността ви не бъде разкрита.

  Мадагаскар
  Мадагаскар – почивки и екскурзии

  Какво трябва да направи един турист в Антананариво

  • Да се разходи до дворцовия комплекс Рува. Може би това е основната атракция на Антананариво. В продължение на много векове поколения мадагаскарски монарси са живели в него, техните гробници се намират тук. Дълго време тези сгради са единствените каменни сгради в града – с царски указ е забранено да се строят каменни къщи. Изкачването на хълма, където се намира дворецът, също си струва, защото това е най-високата точка на Антананариво – оттук се открива прекрасна панорама на града.
  • Да види Президентския дворец. Тази историческа сграда е на тридесет минути пеша от Рува. Красивото имение от 19-ти век някога е било официална френска резиденция. По-късно (до 1991 г.) тук се помещава администрацията на мадагаскарския президент.
  • Да се полюбува на езерото Anosi. Това езерце във формата на сърце е създадено в центъра на Антананариво на мястото на блато. Сега то се е превърнало в любимо място за мадагаскарците. Тук е особено красиво през октомври, когато джакарандите, засадени по бреговете, са осеяни с лилави цветя. Почти в средата на езерото има остров, който е свързан с брега с насипен язовир. На него се издига мемориал в памет на загиналите в Първата световна война.
  • Да посети на Музея на фотографията на Мадагаскар – един от десетте музея на Антананариво. Експозицията му е представена за първи път в началото на 2018 г. и е най-добрата в Антананариво. В четири малки стаи се показват слайдове, благодарение на които можете да направите екскурзия в миналото на Мадагаскар. Изложбените галерии са пълни с фотографии, отразяващи историята на столицата и острова – архитектура, мадагаскарски паметници, традиции, ритуали и др.
  • Да се разходи по главната улица на столицата – Авеню Независимост. В петък по нея се разгръща известният пазар Zuma. Разбира се, базарът работи и през останалите дни от седмицата, но обхватът на търговията е много по-малък. В крайна сметка “Зума” всъщност означава “петък”. На този ден на панаира може да се види всичко, с което е богата страната. Плодове, зеленчуци, цветя и, разбира се, занаяти на пазара са представени в невероятни количества. Тук винаги можете да изберете сувенир за спомен от посещението си в Антананариво.
  • Да види лемури. Тези удивителни животни са местните жители на Мадагаскар и негов символ. Можете да разговаряте с тях например в зоологическия парк Цимбабаза, който се отличава с оригиналния си дизайн. Има и терариум и тук живеят редки птици, а в езерото живеят крокодили.
  • Да опита местни ястия. Един от най-добрите ресторанти в града, където можете да се насладите на истинска мадагаскарска кухня, е La Varangue. Той сервира изискана комбинация от френска гастрономия и мадагаскарски вкусове. Можете да вечеряте в уютната трапезария или на терасата с изглед към очарователната градина. Основното ястие в менюто е пъдпъдъци, пълнени с гъби или морски дарове, овкусени с лимонена трева.
  • Да стане зрител на националния театър “Хира-гаши”. Това са импровизирани творчески битки на няколко трупи наведнъж, по време на които актьорите се състезават в своите умения. Сцените са базирани на народни митове и легенди, както и на житейски ситуации. Действието се развива на открито, по площадите и парковете на града.
  Мадагаскар
  Мадагаскар – почивки и екскурзии

  Източник PlanetOfHotels

  Може също да ви хареса...

  Последни статии

  1 коментар

  1. Pulsix

   Интересна публикация! Напълно съм съгласен с автора. Прочетете още по темата на https://novini247.com/

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  wpChatIcon
  wpChatIcon