fbpx
Луксор, Египет

Луксор – грандиозен музей под пустинното слънце

Луксор

Древният град Луксор се намира почти в центъра на Египет – на брега на Нил – на 500 км от Кайро и на 200 км от Хургада. Тази държава с дълга история има много уникални паметници от различни епохи, но тяхната концентрация в Луксор и непосредствените му околности е просто невероятна. Дворци, храмове, гробници на фараони, техните съпруги и сановници, великолепни стенописи и величествени паметници… Всичко това е тук и всичко това е на хиляди години! За хората, интересуващи се от историята на човечеството, Луксор е истинско съкровище.

Луксор, Египет
Екскурзия до Луксор, Египет

История на Луксор

Името “Луксор” е дадено на града от арабите. Идва от „Ел Уксур“, което означава „дворци“ (точно така – в множествено число). Самите египтяни в древността наричат ​​този град Уасет, а гърците – Тива. Датата на произхода на Waset се губи в мрака на хилядолетията, но е известно, че провинциалния град е съществувал тук още през 3 век пр. н. е., когато столицата на Египет се е намирала в Инбу-Хедж (в Мемфис, като Гърците са го наричали).

Приблизително през 21 век пр. н. е., по време на XI династия, териториите на Горен и Долен Египет са обединени под управлението на фараони, произхождащи от Васет. Оттогава градът се превръща в столица на държава, която се простира от Нубия (на юг) до самото устие на Нил (на север). Изключение са два не много дълги периода, когато столицата се премества в други градове. Един – при фараоните от XII династия и много кратък – при Ехнатон.

Градът запазва статута си на столица в продължение на много векове, преминавайки през периоди на упадък и възраждане заедно с цял Египет. Около 1700 г. пр.н.е. племената на хиксосите нахлуват в Долен Египет (в делтата на Нил). Те успяват да се установят там за почти 100 години. Но в крайна сметка египтяните изчистват земите си от тях. След това натискат Нубия на юг, а на север присъединяват Синай и средиземноморското крайбрежие на Мала Азия. Това е разцветът както на Египет, така и на неговата столица, в която всеки фараон строи свои собствени дворци и храмове. Някои твърдят, че в периода на най-голям просперитет населението на Уасет е достигнало немислим брой за онези времена – милион души.

Но през 525 г. пр.н.е. Египет е заловен от персите, които плячкосват Уасет, а след това и от Александър Велики. По времето на Птолемеите, наследниците на Македонски, Тива вече не е столица (такава става Александрия) и градът започва да запада, което се ускорява след завладяването на Египет, през VI век сл. н. е., от арабите.

След египетската експедиция на Наполеон, в Европа възниква интерес към древен Египет, по-специално към Луксор.

През XIX-XX век градът се превръща в място за поклонение. Първо – египтолози, а след това – любознателни пътешественици.

Сега стотици хиляди туристи идват всяка година във Waset-Thebes-Luxor, за да се докоснат до древната култура, наброяваща хилядолетия.

Луксор, Египет
Екскурзия до Луксор, Египет

Най-доброто време за пътуване до Луксор

Климатът в Луксор е тропически, сух, пустинен. Освен това дневните температурни колебания тук са по-високи, отколкото например в Кайро. Разликата между дневните и нощните температури обикновено е 17-18 °C, независимо от времето на годината.

Дневната температура от април до октомври надвишава +35 °C, през юни-август – често над 40 °C. Най-доброто време за посещение на тези места е от ноември до март, когато дневните температури са в диапазона +23-28 °C. Но имайте предвид, че през нощта този сезон е студено – + 6-12 ° C. В някои години през януари и февруари има дори малки студове. Като компромис между горещи дни и хладни нощи може да се препоръча края на март и април.

На 4 ноември Луксор празнува Деня на града. В същото време концерти и други празнични събития се простират почти седмица.

Две до четири седмици преди Рамадан Луксор е домакин на религиозен фестивал Маулид в чест на покровителя на града Юсеф Абу ел-Хаджадж. Събитието е много колоритно и е съпроводено с шествия, конни надбягвания, битки с тояги.

Луксор, Египет
Екскурзия до Луксор, Египет
Луксор, Египет
Екскурзия до Луксор, Египет

Полезни бележки

Местното население може да ви се стори много натрапчиво. На всяка крачка те ще говорят с вас, предлагайки някаква „услуга“ (със сигурност изисквайки пари за това) или махайки към гишето. Опитайте се да запазите спокойствие и да приемете случващото се като правило на играта. В същото време всички опити за започване на разговор трябва да се игнорират. Запомнете думите: “Laa Shukran” – на арабски означава “Не, благодаря.”

Когато отивате в Луксор, препоръчително е предварително да решите какво ще видите и да планирате пътуванията си. В противен случай може да се окаже, че просто нямате достатъчно време за някакъв интересен обект.

На юг от Луксорския храм се намира египетската туристическа служба, където можете да получите полезна информация. Срещу нея е щабът на специалната туристическа полиция.

В Луксор не само е възможно, но и необходимо да се пазарите – с таксиметрови шофьори, таксита, на пазара. При упорит пазарлък първоначалната цена винаги може да бъде намалена с 30-40%, а понякога и няколко пъти.

Отивайки на разходка из Луксор и околностите, трябва да носите нещо леко, но покриващо ръцете и краката. Можете да се изгорите в тази зона дори при +25 ° C. Шапките са задължителни. Слънцезащитният крем също ще бъде полезен. Определено трябва да вземете вода със себе си. От друга страна, вечерта може да бъде доста хладно, така че за дълга разходка ще трябва да носите пуловер или яке със себе си.

Когато излизате в града, не трябва да носите много бижута и пари в брой. Луксор по принцип не е криминогенен град, но тук има улични кражби, както и в повечето други градове.

Луксор, Египет
Екскурзия до Луксор, Египет
Луксор, Египет
Екскурзия до Луксор, Египет

Какво трябва да направи един турист в Луксор

  • Разходете се из двата главни храма на Луксор – Карнак и Луксор. Те се намират на източния бряг на Нил и някога са били свързани с алея от сфинксове (частично запазена до днес). Храмът Карнак е уникален по своите размери. Това е най-големият архитектурен комплекс на древния свят. Той включва сгради, издигнати от няколко фараона през вековете и прилича повече на град, отколкото на светилище. Всички сгради са поразителни в своя мащаб – пилони с височина 40 м, колони, които могат да бъдат захванати само от пет … Храмът в Луксор е построен в чест на божествената триада – бог Амон, неговата съпруга и син. Започнат е от Аменхотеп III и завършен от Рамзес II. Храмът се простира по крайбрежието на Нил на 260 метра. Дори за бегъл оглед на тези фантастични комплекси ще трябва да отделите цял ден.
  • Запознайте се с най-богатата колекция от антики на Историческия музей на Луксор (източното крайбрежие). Включва колекция от статуи и религиозни предмети от различни храмове и некрополи в Египет. Сред тях са статуи на много фараони, високи релефи, погребални съдове, древни сечива… Много впечатляваща експозиция!
  • Отидете до Долината на царете, разположена на западния бряг на Нил. Той съдържа гробниците на повече от 60 фараона. Сред най-интересните са гробниците на Сети I, Рамзес VI, Рамзес IX и Тутанкамон. Недалеч от погребенията на фараоните е Долината на кралиците – мястото, където са погребвани съпругите на фараоните, техните деца и най-високопоставените сановници. Има и с какво да се изненадате.
  • Полюбувайте се на реконструирания “стъпаловиден” храм на кралица Хатшепсут – един от петте независими владетели на Египет в цялата му история. Може да се види по пътя към Долината на царете. Освен всичко друго, тук ще намерите стенописи с удивителна красота.
  • Посетете храма на Рамзес III. Намира се на западния бряг, малко встрани от пътя за Долината на царете. Може би затова не е толкова често посещаван от туристи. Междувременно храмът е добре запазен – стените му са украсени с огромни релефни изображения.
  • Купете сувенири. В Луксор има два основни пазара и те са напълно различни. Единият е модерен, доста удобен търговски център с много магазини. Другият е ориенталският базар, разположен непосредствено до храма Луксор. Там няма комфорт, но има достатъчно екзотика. От това, което е разумно да се донесе от Луксор, може да се отбележат керамика, дървени съдове, фигурки от алабастър, ръчно изработени тъкани, дантели и килими.
  • Отплавайте с фелука (малка платноходка) по Нил. Можете например да стигнете до остров Банан. Много е сенчесто, красиво, можете да се скитате в бананови горички, почивайки си от палещото слънце.
Луксор, Египет
Екскурзия до Луксор, Египет
Луксор, Египет
Екскурзия до Луксор, Египет

Източник Planetofhotels

Може също да ви хареса...

Последни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

wpChatIcon