fbpx
Кипър, Ларнака

Ларнака – град, основан от потомците на Ной

Светъл и модерен курорт с древна и оригинална история, Ларнака се смята за най-стария град в Кипър, а също така и най-гостоприемния. И как би могло да бъде иначе, ако тук се намира международното летище на острова. Някои туристи се стремят към града от самото начало, а други са толкова очаровани от Ларнака за няколко часа, че сменят плановете си и остават тук за цялата ваканция.

Каква е тайната на този курорт? В красотата на слънчевия бряг, гостоприемството и откритостта на местните жители, в уникална смесица от древност и съвремие. Ларнака е град, където традициите са свещени, но не се страхуват да са в крак с времето, развивайки туристическа инфраструктура.

Съществува легенда, че първото селище, което се появява на територията на съвременна Ларнака, е градът-държава Китим. Основано е от внука на Ной, който му дава името си.

Какво трябва да направи един турист в Ларнака

 • Разходете се по крайбрежната Финикова алея, за да се снимате при известната статуя на крилатия лъв, да се полюбувате на великолепната гледка към водната зона и едно от най-известните яхтени пристанища Larnaca Marina. През високия сезон тук акостират до 450 кораба. Много яхтсмени предлагат на гостите на града да отидат на разходка с лодка или риболов.
 • Направете поклонение до църквата Свети Лазар. Това е не само един от най-значимите паметници на византийската култура, но и място за поклонение на вярващи от цял ​​свят. Храмът е издигнат през 9 век на мястото на упокой на светеца. Гробът му се намира под църквата и е достъпен за туристи. В центъра на храма се намират мощите на св. Лазар в сребърна светиня. В източната част на църквата има дървен резбован иконостас от 18 век със 120 старинни икони. Някои от тях са изгорели при пожар през 1970 г., но основният сред тях – чудотворният лик на св. Лазар – не е пострадал.
 • Насладете се на разходка из уникалното солено езеро на Ларнака. През лятото изсъхва напълно, разкривайки дъното, покрито с дебела кора от сол, а през зимата отново се пълни с вода. От късна есен до средата на пролетта 90 вида птици зимуват в езерото. Най-красивите от тях (розови фламинго) ще имат късмета да видят тези, които решат да посетят Ларнака в края на февруари или началото на март. Пътят на Афродита води край езерото. Почива на акведукта Камарес, състоящ се от 75 арки. Построена е през 1746-1747 г. и работи до 1938 г., снабдявайки жителите на града с вода от река Тримитас. На западния бряг на езерото се намира джамията Хала Султан Теке. Тази сграда вече е необичайна, защото е посветена на жена и е една от трите най-почитани светилища на исляма.
 • Отидете на обиколка на музеите на Ларнака. В града има два археологически обекта. Частен – Музеят на фондация Пиеридис – принадлежи на семейството на археолога Димитриос Пиеридис. От 1839 г. пет поколения са събрали обширна колекция от кипърски антики (2,5 хиляди експоната), която е изложена в семейно имение, прехвърлено през 1974 г. във владение на града. Държавният археологически музей представя ценни образци от критско-микенската култура, находки от неолита и бронзовата епоха. Медицински музей Кириазис е открит през 2011 г. В нея са изложени инструменти и оборудване, ценни книги и документи. Експозицията разказва за развитието на медицината на остров Крит от периода на античността до наши дни. Но най-необичайният музей в града се нарича The Salt & Pepper Museum. В малка стая има експозиция от 20 хиляди солници и пиперки. Повечето от тях не представляват специална културна ценност, но в същото време изглеждат сладки и забавни. Цената на билета включва вкусно кафе и задължителен сувенир, който се раздава на всички посетители след обиколката.
 • Вижте със собствените си очи храма, построен от ангелите. Точно това казват за Панагия Ангелоктисти, една от най-древните църкви в Кипър. Това светилище е издигнато през византийската епоха (XI век) върху руините на раннохристиянски храм. Буквално по чудо е запазена мозайка от 6 век, на която са изобразени Божията майка с бебето Исус на ръце и архангелите Михаил и Гавраил. Легендата за небесния произход на сградата се отнася до първата, раннохристиянска църква. В него се казва, че храмът, необичаен по красота и изящество, е построен за една нощ от ангели, слизащи в голям брой от облаците.
 • Посетете едно от необичайно живописните села на час път с кола от града. Тесните улички и автентични каменни къщи са очарователни сами по себе си, но зеленината на мандариново-оранжевите градини и буйните цветни лехи им придават още повече чар. В село Скарину има ферма за магарета, наречена Дипотамос, а село Като Дрис е известно с Музея на пчелите, частен селски музей. Собствениците му правят безплатна обиколка и говорят за традиционните кипърски занаяти, особено пчеларството. Можете да благодарите на собствениците, като закупите мед, свещи, зехтин и местно произведена дантела в домашен магазин. В село Лефкара на госта ще бъде предложено да гледа как жените правят “лефкаритика” – нежна и елегантна дантела на ръка. Този древен занаят на Кипър е включен в списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството. Мъжете от Лефкара не изостават от своите дами и също така „тъкат дантела“ от сребро, създавайки невероятни филигранни бижута.
 • Направете истински кипърски тен на един от плажовете на Ларнака. Има много от тях на 25 км от бреговата линия. Всички те са безплатни и оборудвани с тоалетни, душове, шезлонги и чадъри под наем. В близост винаги можете да намерите барове, ресторанти и кафенета. Централният плаж на града Финикудес и плажът на Кипърската туристическа организация (известен още като Pyla или CTO Beach) са чудесни за семейства с деца. Макензи (Mackenzie Beach) обича младостта. Недалеч от него има летище, а самолетите, летящи над тях, несъмнено добавят шофиране към дневната плажна почивка. Нощните клубове Mackenzie осигуряват ярки впечатления през нощта. Плажът Kastella Beach и Cessac Beach са идеални за гостите на града, търсещи спокойствие и уединение. Първият се намира близо до риболовния кей на Псаролимано. Вторият е в залива Декелия. Плажът Фарос е на 20 минути с кола от Ларнака близо до село Перволия. Много е чисто и не е претъпкано. На 250 метра от него се издига фар, който е на повече от 130 години. Туристите могат да се изкачат до неговата наблюдателна площадка.
 • Отидете на гмуркане. За щастие в Ларнака са създадени всички условия за това. Има около дузина водолазни центрове, сред тях има и рускоговорящи. Причината за такава популярност на този спорт е в най-важната подводна атракция на курорта, а може би и на цял Кипър – в потъналия океански ферибот “Зенобия“. Той превозвал тежкотоварни камиони. Изминаха почти 40 години от трагедията. През това време фериботът се е превърнал в огромен изкуствен риф, обитаван от голямо разнообразие от морска флора и фауна. Но водолазите не са привлечени от естествената красота, те са привлечени от възможността да разгледат кабината на капитана, товарните трюмове, палубата на кораб. И едно гмуркане не е достатъчно. Фериботът лежи достатъчно дълбоко, така че новодошлите не се допускат на Zenobia. Но ако желаете, по време на вашата ваканция можете да имате време да завършите необходимото обучение в някой от водолазните центрове на Ларнака и все пак да видите този уникален спектакъл със собствените си очи.

Полезни забележки

 • Най-оригиналните снимки за социалните мрежи се получават на улица Stadiou. Тук има много къщи, чиито стени са покрити с красиви, а понякога и забавни рисунки. Разхождайки се по тази улица, можете да отидете до множество художествени галерии и магазини за художници, да посетите Музея на медицината. Освен това образът на снежен човек, любител на музиката, с големи червени слушалки на главата е чудесно ръководство за тези, които искат да намерят градския пазар. За да стигнете до гишетата, трябва да се движите покрай къщата, върху която е нарисуван този весел герой.
 • Придвижването из града с автобус е много удобно. Просто няма да можете да разберете графика им на автобусната спирка. По-добре е да се поинтересувате предварително за маршрутите в интернет портала. Въпреки това шофьорите на градския транспорт в Ларнака са много дружелюбни, с удоволствие предлагат удобни опции за пътуване и правят спирка при поискване близо до желания адрес.
 • Има смисъл да наемете кола, ако искате да пътувате извън града, тъй като улиците на курорта са доста криволичещи и тесни. Най-изгодно е да наемете кола директно на летището. За да направите това, трябва да представите паспорт и международна шофьорска книжка. Важно е да запомните, че движението на острова е ляво и правоприлагащите органи са много стриктни относно нарушаването на закона. За разкопчан колан, неправилно паркиране, говорене по телефона по време на шофиране глобите тук са сериозни.
 • Разхождайки се из града, трябва да внимавате, когато пресичате пътното платно. В центъра на града почти няма зебри, а потокът от автомобили рядко спира, дори пешеходецът ясно да демонстрира, че ще пресече пътя.
 • Най-добрата търговска улица, където се намират много вериги и местни магазини, се намира в старата част на града по пътя за плажа и се нарича Zenonos Kitieos. Особено внимание трябва да се обърне на кожените дрехи, ръчно изработените сребърни и медни бижута. В магазините и магазините на Ларнака късметлиите ще открият много продукти с уникален дизайн.

Източник PlanetOfHotels

Може също да ви хареса...

Последни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

wpChatIcon