fbpx
Лапландия

Лапландия – резиденцията на Дядо Коледа

Лапландия примамва със своя северен колорит и уникална природа. Хората идват тук, за да се насладят на атмосферното светлинно шоу – северното сияние. Освен това в Лапландия се намира официалното село на Дядо Коледа, където можете да срещнете милия магьосник и неговите верни помощници – елфи и елени. През зимата в района се случва истинска приказка за деца и възрастни, а през лятото, когато снежната покривка се стопи, се разкрива сурова арктическа природа със зелени равнини, гори и хълмове. Лапландия знае как да изненада и най-изискания турист.

Лапландия
Лапландия – почивки и екскурзии

География

Лапландия се намира в северна Финландия. Граничи със Северна Остроботния на юг, Швеция на запад, Норвегия на север и Русия на изток. Регионът е разделен и от три реки – Тана, Муонио и Торне. Най-голямото езеро в Лапландия е Инари. Най-високата точка е хълмът Халти (1324 м). Растителността на региона варира от гъсти иглолистни гори до арктически пустини. По-голямата част от Лапландия е разположена на север от Арктическия кръг.

Градове и курорти на Лапландия

Рованиеми. Главният град на Лапландия, в който се намира селото на Дядо Коледа или Йоулупуки, както го наричат ​​саамите. Тук е неговият офис, поща и дом. В допълнение, Арктическият кръг минава през селото (66 ° 33′44 ″ паралел на северна ширина). Точното му местоположение е отбелязано със стълбове и линия на земята. Освен да се срещнете с Дядо Коледа и неговите елфи, в Рованиеми можете да видите елени и хъскита и може би дори да пояздите техните шейни.

Лапландия
Лапландия – почивки и екскурзии

Сала. Един от най-добрите ски курорти в Лапландия, който се намира отвъд Арктическия кръг. Има всички атрибути на една добра зимна ваканция – каране на ски и сноуборд, сафари с моторни шейни, парк с елени, хъски шейна. Но Salla може да удари не само през зимата. Тук се намира националният парк “Оуланка”, където кипи живот. Тук можете да срещнете редки животни и растения, да карате каяк по реките в дълбоки каньони, да се разходите по висящи мостове и просто да се насладите на северната природа.

Торнио. Градът се намира на границата със Швеция и е обединен със своята община Хапаранда в Евросити. Всяка от частите живее според законите на собствената си страна, но някои аспекти са общи, като голф игрището. През лятото тук се провежда панаир на сьомга, където можете да опитате ястия с тази риба. Също така не подминавайте основната атракция на града – дървена църква от XIX век, с кули, боядисан таван и месингови полилеи.

Утсйоки. Най-доброто място за риболов в Лапландия. В река Тана се срещат сьомга, таймен, щука и пъстърва. Тук можете да видите старата дървена църква, да се разходите между малки къщи и да останете без думи от местните пейзажи.

Палас-Иластунтури. Третият по големина национален парк във Финландия, по-голямата част от който е покрит с блата и гъсти гори. Тук живеят рисове, мечки, вълци, росомахи и повече от 150 вида птици. В парка има пътеки за ски, туризъм и дори велокрос. В Pallas-Yllästunturi можете също да берете горски плодове и гъби, да отидете на риболов и каяк.

Кратка история на Лапландия

Съвременната финландска част на Лапландия от 1634 до 1809 г. е разделена между два региона – шведския Вестерботен и финландския Оулу (бившата Остроботния). През 1809 г. цялата тази територия става част от провинция Оулу, а самата Финландия става част от Руската империя (до 1917 г.). През 1938 г. Лапландия е отделена от провинция Оулу.

През 1940-1941 г. Финландия разрешава на германската армия да бъде разположена в Лапландия като част от операция Барбароса. След сключването на мира през 1944 г. Съветският съюз поиска изгонването на германската армия от съюзната територия. Така започва Лапландската война, която продължава от септември до ноември 1944 г. По време на него беше евакуирано почти цялото население на района. В резултат на използването на тактиката на изгорената земя от германците 47% от къщите, 417 км железопътни линии, 675 моста, 3700 км телефонни линии и 9500 км пътища са разрушени или минирани. Главният град на Лапландия – Рованиеми също е разрушен на 90%.

След Втората световна война община Петсамо и част от Сала са прехвърлени на Съветския съюз. До края на 20 век районът активно се възстановява и развива икономически. Построени са големи водноелектрически централи и мини.

През 2010 г. провинциите на Финландия бяха премахнати и бяха създадени нови региони, един от които беше Лапландия. Туризмът е основният източник на доходи тук през 21 век.

Какво трябва да прави един турист в Лапландия

  • Изпратете картичка с уникален печат (показва Арктическия кръг) от пощата на Дядо Коледа. Ако пуснете пощенска картичка в жълтата кутия, тя ще пристигне в близко бъдеще, ако е в червената кутия, тогава до Коледа.
Лапландия
Лапландия – почивки и екскурзии
  • Настанете се в стъклено иглу, за да гледате Северното сияние, без да напускате топлата си стая. За да не пропуснете това чудо, в стаята има специална “сирена”. Или можете да инсталирате приложението на телефона си.
  • Опитайте национални ястия: kalakukko (пай със сьомга в ръжено тесто), graavilohi (сурова риба в пикантна марината), calakeitto (млечна супа с риба), poronkaristis (еленско месо), poronpaisti (пържено еленско месо със сос от горски плодове), korvapuusti (бухти с канела), типпалеиват (пържено сладко тесто).
  • Посетете ферма за елени, където можете да научите всичко за тези приказни животни. Тук можете да нахраните елените, да ги погалите и да карате шейна. 
Лапландия
Лапландия – почивки и екскурзии
  • Запознайте се с арктическите животни в зоопарка Рануа. Намира се в гората, а повечето пътеки минават по дървени мостове, от които можете да разгледате добре северните обитатели.
  • Разгледайте Experience Village, където можете да се срещнете с елфите, да научите всичко за тяхната култура и митология. Това е уникално място, където природата се почита и обучава деца и възрастни.
  • Посетете на най-северното селище на Финландия и Европейския съюз – Нуоргам. От тук можете да си тръгнете с отличен улов на риба. 
  • Играйте голф на игрище, което се намира едновременно в две държави – Финландия и Швеция. По време на игра или турнир можете да преминете границата няколко пъти, без дори да го забележите.
  • Слезте до Санта Парк – подземен развлекателен комплекс. Тук можете да посетите шоуто на елфите и да учите в тяхното училище, да прекосите Арктическия кръг под земята, да се разходите по Ледената галерия и много други.

Най-доброто време за пътуване до Лапландия

Лапландия има субарктически климат. През зимата тук царува полярна нощ, когато слънцето се появява само за няколко часа на ден, а през лятото – полярен ден, когато дори през нощта не можете да използвате осветление. Пролетта е най-доброто време за ски и снегоходки. А през златната есен можете да разгледате живописните национални паркове. През лятото средната температура е + 11 … + 14ºС, през зимата цифрите падат до -13ºС. През годината тук падат около 527 mm валежи.

През август село Инари е домакин на фестивала “Ijahis idja”, посветен на музиката на коренното северно население – саамите. Концерти, семинари, семинари и панаир се провеждат в саамския културен център Sajos.

Друг летен празник е Фестивалът на клатушката. В продължение на три дни хиляди гости идват в град Рануа, за да опитат това зрънце, набрано в блатата. На фестивала можете да закупите не само пресни боровинки, но и да опитате конфитюри, ликьори и пайове, направени от тях.

Финландия
Открий Финландия с Еуфория травел

Източник PlanetOfHotels

Последни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

wpChatIcon
wpChatIcon