fbpx
Къде в Европа може да ползваме безплатен градски транспорт

Къде в Европа може да ползваме безплатен градски транспорт

Къде в Европа може да ползваме безплатен градски транспорт

Вероятно всички вече са чували за безплатния обществен транспорт в Люксембург и Малта. Но в Европа се оказва, че има повече от дузина държави, където на пътниците от време на време е разрешено да се возят в автобуси, трамваи и влакове без билети. Събрахме всичко в един материал – запазете го за себе си, определено ще ви бъде полезно.

Полша

Полша се оказа абсолютен лидер по брой градове, в които градският транспорт стана безплатен за всички. Вярно, малко хора знаят за това, защото повечето от тези места изобщо не са популярни туристически дестинации.

Там обаче тарифите започнаха да се премахват още през 2014 г. До 2023 г. вече има 15 града в списъка на полските градове с безплатен транспорт:

 •  Белхатов (Bełchatów), 
 •  Гловно (Glowno), 
 •  Глухолази (Głuchołazy), 
 •  Голеньов (Goleniów), 
 •  Гостин (Gostyń),
 •  Любин (Lubin),
 •  Мерошов (Mieroszów),
 •  Млава (Mława),
 •  Новогард (Nowogard),
 •  Нови-Томисл (Nowy Tomyśl),
 •  Польковице (Polkowice),
 •  Сцинава (Ścinawa),
 •  Срем (Śrem),
 •  Сверадов-Здрой (Świeradów-Zdrój),
 •  Жори (Żory).
Любин, Полшя
Любин, Полша

​​​Франция

Във Франция безплатният транспорт изобщо не е новина. В големите градове често се практикуват безплатни уикенди. Изглежда, че пенсионерите рядко плащат такси, а за студентите има големи отстъпки. Но туристите трябва да дадат много пари – особено на популярни туристически места.

Добра новина: на някои места безплатно пътуване е достъпно и за чужденци. Поне в тези десет града можете спокойно да се срещнете с контрольори (ако изобщо ги има):

 • ​​​​​​​ Обан (Aubagne),
 • ​​​​​​​ Кастр (Castres),
 • ​​​​​​​ Шатору (Châteauroux),
 • ​​​​​​​ Коломие (Colomiers),
 • ​​​​​​​ Компиен (Compiègne),
 • ​​​​​​​ Дюнкерк (Dunkerque),
 • ​​​​​​​ Гап (Gap),
 • ​​​​​​​ Либурн (Libourne),
 • ​​​​​​​ Нойон (Noyon),
 • ​​​​​​​ Витре (Vitré)
Либурн, Франция
Либурн, Франция
Ница, Франция
983 лв.

Екскурзии до Ница Любителите на бохемския отдих със сигурност ще отидат на Лазурния бряг – в Ница, Франция. Тук почиват най-известните…

Париж Франция
1,221 лв.

Романтиката на Париж За по-голямата част от хората запознанството с Франция започва с Париж. Името на този град само по себе…

​​​Великобритания

В пет града в Обединеното кралство има безплатни автобуси, които туристите също могат да използват. По принцип те свързват жп гарите с основните туристически места и точки.

Има няколко от тях, например в Дюсбъри (Dewsbury), Хъдърсфийлд (Huddersfield), Манчестър (Manchester) и Уейкфилд (Wakefield). В Улвърхамптън (Wolverhampton) има само един – автобус номер 500.

Маннчестър, Великобритания
Маннчестър, Великобритания

Швеция

В Швеция също няма санкции за пътуване без билет: градовете Авеста (Avesta), Халстахамар (Hallstahammar), Окелбо (Ockelbo) и селцето Кьольсилре (Kölsillre) направиха целия обществен транспорт безплатен още през 2010 г. И местните, и туристите вече могат да пътуват там свободно.

Авеста, Швеция
Авеста, Швеция

Швейцария

Един готин проект тече в Швейцария. Между другото, в големите градове – Женева, Лозана, Базел и Берн – където често идват чужденци.

Тези, които отсядат в хотели, хостели, апартаменти и плащат туристическа такса, автоматично получават безплатни карти за пътуване. Можете да използвате обществен транспорт без ограничения през цялото пътуване.

Женева, ШВейцария
Женева, ШВейцария

Дания

И в Дания работят безплатни автобуси за туристи. Вярно, само на три места: на островите Ærø и Læsø и в град Ikast. Да, те най-вероятно няма да бъдат в списъка ви за задължително посещение. Но ако изведнъж се озовете там (дори просто минавайки), определено ще си спомните и ще се зарадвате.

о-в Лаесо, Дания
о-в Лаесо, Дания
Копенхаген
, 4 Дни – 3 Nights
1,063 лв.

Уикенд в Копенхаген Копенхаген е столицата на Дания и градът, откъдето трябва да започнете да се запознавате с тази красива…

Чехия

Въпреки че Чехия не е най-скъпата страна по европейските стандарти, там също можете да спестите пари от транспорт. В градовете Frýdek-Místek, Strakonice и Valašské Meziříčí таксите бяха премахнати от 2018 г. Така властите положиха начало на по-екологичното пътуване.

Страконице, Чехия
Страконице, Чехия
Чехия
, 4 Дни – 3 Nights
786 лв.

Екскурзии до Прага Ако искате да избягате от шума и суетата, да се отпуснете просто и с вкус, тогава Прага…

Люксембург

Люксембург стана първата страна в света, която направи обществения транспорт безплатен за всички. Проектът стартира  през лятото на 2019 г. И изглежда няма да го приключат.

Реформата беше започната, за да се облекчат задръстванията по пътищата и да се спести от услугите по продажба на билети и проверка на наличността им за пътниците. Люксембург винаги е страдал от едни от най-лошите задръствания в света. Според някои данни всеки шофьор в страната прекарва около 33 (!) часа в задръстване всяка година.

Люксембург
Люксембург

Малта

Миналата година подобен проект беше реализиран в Малта – градският транспорт стана безплатен. Но има един нюанс. Само притежателите на персонализирана карта Tallinja не трябва да плащат. Ако последната не е налична, ще трябва да си купите билет.

Можете да кандидатствате за Tallinja карта онлайн – https://www.publictransport.com.mt/en/tallinja-card. За да работи, трябва да добавите известна сума към баланса си. Можете да използвате парите по-късно за велосипеди и фериботи. Е, или да си ги върнете, ако не ги използвате всички.

Малта
995 лв.

Почивка в Малта с включени 3 екскурзии Малта е най-малката страна членка на ЕС. Тя се намира в Средиземно море и…

Малта
898 лв.

Почивка в Малта с включени 4 екскурзии Малта е най-малката страна членка на ЕС. Тя се намира в Средиземно море и…

Къде другаде в Европа можете да се возите безплатно?

Фарьорски острови: Торсхавн (Tórshavn) – с автобуси на Bussleiðin.

Исландия: Акурейри (Akureyri)  – във всички градски автобуси.

Финландия: Мариехамн (Mariehamn) – във всички градски автобуси.

Италия: Ливиньо (Livigno) – с всеки градски транспорт.

Гърция: в 34 общини на регион Атика (Attica) – с всеки обществен транспорт.

Словения: Velenje (Velenje) – във всички автобуси на Lokalc.

Литва: Скуодас (Skuodas) – с всеки обществен транспорт.

България: Самоков – с всеки градски транспорт.

Европа, градски транспорт
Европа, градски транспорт

Защо градовете имат нужда от безплатен транспорт?

По пътищата има все повече коли – всеки иска да пътува комфортно. Но решаването на един проблем води до появата на нови. 

Градовете страдат от натоварен трафик, задръстени пътища, катастрофи и замърсен въздух. Властите се надяват да решат всичко това (поне частично) с помощта на градския транспорт. Ето защо те търсят начини да го направят отново популярен. С какво друго, ако не с безплатни билети?

Източник 34 travel

Може също да ви хареса...

Последни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

wpChatIcon