fbpx
Как ще пътуваме след 50 години?

Как ще пътуваме след 50 години?

Как ще пътуваме след 50 години?

През 70-те години хората дори не можеха да си представят, че ще използват карти на телефоните си, ще получават поръчки в ресторанти от роботи, ще изготвят планове за пътуване чрез ChatGPT и ще спестяват пари за полет до стратосферата. Но това е нашата реалност. Представете си какво ни очаква след петдесет години?

EasyJet не само представи, но подготви цял доклад с прогноза за бъдещето. В създаването му са участвали учени, технолози и футуристи.

„Винаги търсим начини да направим пътуването още по-лесно за хората в цяла Европа – както днес, така и за бъдещите поколения. Възложихме група от експерти да направят прогнози за това как може да изглежда пътуването след петдесет години. Едно е сигурно – бъдещето им е светло. Почивките през 2070 г. вероятно ще бъдат много различни – и много вълнуващи“, казва изпълнителният директор на easyJet Йохан Лундгрен.

Съдържание

Преди вашето пътуване: насоки и тенденции

Най-популярната дестинация ще бъде пътуване “извън света”

До 2070 г. пътуването в космоса изглежда ще стане обичайно. За да излязат от рутината, да сменят картината и да се отпуснат, хората по-често ще излизат „извън този свят“. Кратките пътувания до стратосферата и до Луната могат да се превърнат в реалност, а пътуванията с луноходи и екскурзиите в скафандри ще заменят пътуването с автобус и безплатните пешеходни обиколки.

Ще бъде възможно да „почувствате“ пътуването преди пътуването

След петдесет години туристическите агенции все пак ще трябва да се откажат от брошури и каталози в полза на VR очила, AR стаи и метавселени. Те ще говорят за предстоящи пътувания през чувствата. Така че можете да изпитате пътуването дори преди да отидете там (справедлив въпрос: струва ли си изобщо да отидете тогава?).

Нова стара тенденция – здравословна почивка

Учените твърдят, че здравният туризъм е модерен още от времето на Римската империя. Но през 2070 г. ще достигне ново ниво: изглежда, че дори лекарите ще го предписват в реда „за лечение“. Плуване в естествени басейни, гмуркане в замръзнали езера – природата ще се превърне в нашия „балсам за душата и лекарство за тялото“.

Как ще пътуваме след 50 години?

На пътя: как ще се променят транспортът, контролът и пътуването

Карането ще бъде бързо, лесно и невероятно гладко

Експертите са уверени, че след петдесет години най-накрая ще можем да видим летящи таксита и аеродинамични тунели не само във филмите. Освен това ще бъде обичаен начин за придвижване от градове до летища и обратно. Около 250 компании вече работят по такива технологии. Да видим какво ще измислят!

Проверките ще бъдат автоматични, а вие сами ще станете паспорт.

До 2070 г. всички документи определено ще бъдат преобразувани в цифрови данни. И достъпът до тях ще бъде възможен не само чрез пръстови отпечатъци и Face ID, но и чрез сърдечен ритъм – той също е уникален за всеки човек.

Вече няма да има опашки и проверки – всички процеси ще се извършват автоматично. Представете си: когато влезете на летището, програмите ще разпознаят лицето ви, ще отбележат пристигането ви и ще изпратят информация на вашия смартфон къде да се качите на борда; по пътя колите ще сканират багажа ви; регистрираните чанти с интелигентни етикети ще бъдат незабавно изпратени за товарене от влака или таксито, когато пристигнете.

Зоните за сигурност и паспортният контрол ще се превърнат в спомени от миналото. Вие няма да сте наясно с проверките – те ще се извършват без вашето пряко участие.

Всички (или поне повечето) ще станат минималисти

Големите куфари най-вероятно ще бъдат премахнати от продажба. Малка чанта или раница ще са достатъчни за пътуването. Как така? Вместо цял гардероб с неща, ще ви трябват само вашите мерки. При пристигане на вашата дестинация, 3D принтери ще отпечатат всичко необходимо: тениски, дънки, якета, обувки. Когато пътуването приключи, всички неща могат да бъдат рециклирани – ресурсите ще бъдат използвани за печат за нови туристи.

Летищата няма да бъдат места за чакане, а места за почивка

Летищата ще станат места, където искате да прекарвате времето си: отчасти търговски центрове, отчасти развлекателни с паркове за деца и спа центрове за възрастни. Така че след петдесет години пътниците ще искат да отидат по-рано на летище. И това е съвсем разумно.

Ще бъде възможно да плащате за всичко в една валута – крипто. Изобщо няма да имате нужда от приложения с най-добрите курсове и цени.

Можете да се насладите на полетите си

Времето на неудобните седалки и закопчаните колани изглежда скоро ще свърши. И летенето най-накрая ще стане различно.

Вече няма да е нужно да прибирате краката си и да държите главата си далеч от рамото на съседа – седалките ще се надграждат, за да отговарят на различни типове тяло, височина и тен. Интелигентните материали ще вземат под внимание температурните предпочитания, ще охлаждат или затоплят обитателите, ако е необходимо, и ще включват антимикробни елементи.

До 2070 г. самолетите (искам да вярвам!) ще излязат от върха на най-неблагоприятните за околната среда видове транспорт – с водороден самолетен двигател те ще могат да постигнат нулеви емисии на CO2. Край на „срама от полет“ – най-накрая!

На борда ще има забавления

Полетите ще станат новите круизи. Самолетите няма да се ограничават само до редове седалки. Ще има бар и места за сядане, където можете да се срещнете с други пътници. Там ще има филми – не на екрани на облегалките на седалките, а през холограми и VR очила. Интернет най-после ще има навсякъде.

„Самото пътуване ще бъде също толкова част от ваканцията, колкото и пристигането до вашата дестинация“, казват експертите.

Как ще пътуваме след 50 години?

Хотели на бъдещето: най-удобни и супер лични

Нова тенденция – отдих под земята и под водата

Вие ще искате да отидете не само „отвъд света“, но и извън границите на познатата реалност. И туристическата индустрия, разбира се, ще бъде готова за това.

Експерти твърдят, че нова тенденция за почивка през 2070 г. ще бъдат подземните и подводните хотели – места, където хората могат да се усамотят и да се откъснат от обичайния живот. Посоките ще останат същите: морета, пустини, планини. Но впечатленията и преживяването ще са различни.

Хотелите ще станат адаптивни

Хотелските почивки ще станат персонализирани. И 100% автоматизирани.

Когато пътниците напуснат летището, самоуправляващите се автомобили ще предупредят персонала на хотела, че са на път. Настаняването ще се извършва дистанционно. А при пристигането си всеки ще бъде посрещнат от личен дигитален портиер.

Вратите на стаите ще се отварят въз основа на сканиране на лица. Стаите ще бъдат направени адаптивни – можете да изберете всякакъв дизайн и дори да преместите стените. Там също ще бъдат инсталирани смарт системи и виртуални асистенти, за да можете да пускате парното и да правите кафе предварително от телефона си, а Alexa ще ви помогне да поръчате нова кърпа или да резервирате място в ресторант.

Фокусиране върху екологични решения и чиста енергия

Зависимостта на хотелите от традиционните въглеродни енергийни източници ще намалее. Все по-често компаниите ще започват да избират по-екологични решения – слънчеви панели, вятърни турбини и дори придвижване на гости.

Не само имената ще бъдат зелени. Хотелите ще се доближат до природата – физически и чрез технологии. Стаите най-вероятно ще започнат да създават пространства с най-добрите практики на открито. Така че можете да видите облаци и море, гори и планини, джунгли и водопади – каквото искате.

Как ще пътуваме след 50 години?

Как ще се отпуснем: ново ниво на впечатления

Изкуственият интелект ще може да избере „правилната почивка“ за вас

Животът е твърде кратък, за да ходите на места, които не са подходящи за вас. С помощта на AI технологиите туристическите агенции ще могат да изберат точно това, от което се нуждаете (дори когато самите вие ​​не знаете какво е то).

Изкуственият интелект ще препоръча дестинации и дейности, които е вероятно да ви харесат, спътници, с които ще бъдете съчетани, и събития, които ще отговарят на вашето настроение.

Пътуването във времето ще стане реалност

Но не съвсем по начина, по който си го представяте. Физически все още ще бъдете в настоящето. И ще бъде възможно да се върнете назад във времето с помощта на технологии за смесена реалност. Само си представете: ще стигнете до първите олимпийски игри, ще се изгубите на средновековен пазар, ще видите легендарното зимно слънцестоене от каменната ера в Стоунхендж и ще се озовете в центъра на други важни исторически събития.

Тактилните костюми ще засилят емоциите. Така че можете да почувствате с всяка клетка на тялото си, че сте точно в този момент.

Време за нови дейности: подводни сафарита, флайборд и други

Хората винаги ще се опитват да копаят по-дълбоко, по-нататък, да изследват повече и да опитат нещо по-готино. Следователно новите дейности ще достигнат върха: подводно сафари, ховър и флайборд, електронно фолиране и други (можете да прочетете повече за тях в пълния доклад ).

Най-вероятно и класиката ще остане. Но в живота трябва да опиташ всичко, нали?

Пътуването ще стане достъпно за всеки

Технологията обещава да достигне ниво, при което всички са равни. Леките екзоскелети и други носими бионични устройства ще позволят дори на хората с ограничена подвижност да забравят за ограниченията.

Пътуването ще бъде за всички. И границите най-накрая ще изчезнат.

По материали на 34Travel

Може също да ви хареса...

Последни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

wpChatIcon