fbpx
Нова година в Тбилиси, Грузия

Какви пари да приготвим за пътуване до Грузия през 2023 г.

Какви пари да приготвим за пътуване до Грузия през 2023 г.!?

Независимо дали възнамерявате да пътувате из страната от изток на запад или имате предвид уикенд почивка в Тбилиси, формулирането на реалистичен бюджет за пътуване до Грузия е важна част от процеса на планиране на пътуването.

От щедрата безвизова политика до ниската цена на храната, няма две мнения за това: Грузия е бюджетна туристическа дестинация .

Цените са ниски за европейските стандарти (дори и в столицата), но в повечето случаи това, което получавате в замяна, е с доста високо качество. Това със сигурност важи за настаняването и храната.

Вашият личен бюджет за Грузия, разбира се, ще зависи от това къде отивате, вашия стил на пътуване и предпочитания. Туристите с раници могат да изкарат само 80 GEL (30 USD) на ден, но дори луксозните пътници ще намерят Грузия за много достъпна.

Актуализация за 2023 г.: Грузия все още ли е бюджетна дестинация?

Грузия продължава да усеща въздействието на инфлацията. Към края на 2022 г. годишната инфлация е 11,6% – най-високата от почти две десетилетия. (Предвижда се тя да намалее през 2023 г. и отново

Какво означава това за вас? Ако планирате първото си пътуване до Грузия през 2023 г., може да забележите несъответствие между цените, посочени онлайн, и реалните разходи на място. Ако се връщате в Грузия, определено ще видите увеличение на разходите си в сравнение с последното ви пътуване.

Цените в Грузия може да не са толкова ниски, колкото бяха преди 24 или дори 12 месеца. Но независимо от това, не може да се отрече, че Грузия все още е бюджетна дестинация по всяка мярка.

Както ще видите, повечето неща все още са много достъпни в Грузия, особено транспорт, храна и напитки.

Цени в Грузия за 2023 г

Официалната валута на Грузия е лари , съкратено GEL. Грузия използва както банкноти, така и монети, наречени тетри . Обменните курсове се колебаят много, понякога доста драматично. Към момента на писане, 1 BGN = 1.45 GEL . За официални обменни курсове вижте уебсайта на Националната банка на Грузия .

Всички цени по-долу са актуализирани и точни за 2023 г. и се основават на моя личен опит, живяла и пътувала из Грузия.

Тбилиси
Тбилиси – валута

Цена на мобилните данни в Грузия

SIM карта + 1 GB данни

 • 15 GEL / 10 BGN

Невероятно лесно и достъпно за туриста е да се настрои с местна SIM карта в Грузия. Ако можете да се свържете онлайн, когато сте в движение, това ще ви спести много главоболия. Възможността да използвате приложение за резервиране на такси си струва цената на една SIM карта.

Magti е моят предпочитан доставчик по отношение на стойност и покритие. Magti SIM карта или eSIM струва 10 GEL, а пакетът за данни струва от 5 GEL за 1 GB до 30 GEL за 20 GB. Ако сте интензивен потребител на данни, Magti предлага неограничен 4G за 7 дни само за 9 GEL (или 24 часа за 2 GEL).

Избягвайте да купувате туристическа SIM карта на летището – изчакайте, докато можете да посетите клон на Magti в града и вероятно ще получите по-добра стойност за парите си. Изтеглете приложението Magti за безпроблемно допълване и за да се възползвате от специални оферти.

Разходи за храна и напитки в Грузия

Чаша грузинско вино

 • 4 GEL / 2.80 BGN (домашно вино) – 12 GEL / 8.50 BGN (висококачествено вино)

Пътуването до „люлката на виното“ със сигурност има своите предимства: алкохолът в Грузия е много достъпен, особено виното.

Наливно вино (домашно вино) се предлага в повечето местни ресторанти само за 3-5 GEL чаша. Очаквайте да платите между 7-15 GEL за чаша Saperavi или подобно, или до 20 GEL за чаша висококачествено грузинско вино. Във винен бар ще платите малко повече.

Имайте предвид, че наливното вино е стандартна практика и чаша вино често е много повече от една обикновена напитка! В зависимост от ресторанта виното може да се продава и на гарафа, на литър или разбира се на бутилка.

Наливната бира и крафт бира са на приблизително еднаква цена, от 3-12 GEL. Сега в Тбилиси също има много страхотни коктейл барове – коктейлите струват около 15-20 GEL.

Тбилиси
Тбилиси – вино

Чаша кафе

 • 4-9 GEL / 2.806.50 BGN

Броят на специализираните кафенета в Тбилиси нараства. Можете да очаквате да платите около 7-9 GEL за капучино или лате в хубаво кафене като Coffee LAB, Santino или Shavi Coffee Roasters, докато местните кафенета като Coffeesta и Cafes Richard имат по-ниски цени, около 5-6 GEL.

Черното кафе (американо) и турското кафе винаги са значително по-евтини от млечните кафета. Някои ресторанти таксуват странно високи цени за еспресо (виждал съм еспресо от 8 GEL в менюто на ресторант повече от веднъж), така че внимавайте за това.

Една хинкали кнедлa

 • 1.20-2 GEL / 0.80-1.40 BGN

Независимо дали пътувате с бюджетна раница или сте пътешественик от висок клас, хинкали ви обединява. Хинкалите са на цена за парче – една кнедла струва между 0,80 тетри за вегетарианска плънка до 2 GEL за специалитет със сирене или агнешка плънка. В Тбилиси хинкали калакури (свинско/говеждо) обикновено са 1-1,20 GEL на кнедла.

Не забравяйте, че повечето ресторанти изискват минимална поръчка от 5 броя от всеки един пълнеж.

Тбилиси
Тбилиси – Хинкали

Обяд за двама в грузински ресторант от среден клас

 • 50-70 GEL / 35-50 BGN

От град до град, от селище до селище, има по-малки вариации в цената на хранене в ресторант, отколкото бихте очаквали. Ресторантите в стил таверна, предлагащи стандартна грузинска храна, имат доста постоянни цени и в големите и в по-малките градове.

Размерите на порциите също са подобни. Тбилиси е забележително изключение: Цените на ресторантите са по-високи в столицата във всички категории, с изключение на много местни заведения за хранене.

Средно сме харчили по 50-70 GEL за храна за двама. Това включва три ястия (например салата, ястие с месо и 10 хинкали), плюс хляб и напитки.

В бюджетен ресторант можете да се измъкнете, като похарчите само 40 GEL, докато по-луксозен ресторант в Тбилиси може да струва над 100-120 GEL за двама.

Най-общо казано, международните ресторанти (бургери, пица и т.н.) струват около 20-30% повече.

ДДС / такса за обслужване

 • 18% / 10%

Има стандартен 18% ДДС за всички стоки и услуги в Грузия. От ресторантите се изисква да отпечатат всички допълнителни такси в долната част на менюто. В магазините за хранителни и смесени стоки показаната цена е с ДДС.

Някои ресторанти също добавят такса за обслужване към ДДС. Обикновено е 10%, но съм я виждала до 20% в по-луксозни и туристически ресторанти. Не приемайте, че таксата за обслужване отива директно към вашия сервитьор – в повечето случаи не е така.


Транспортни разходи в Грузия

Презареждаема карта MetroMoney

 • 2 GEL / 1.40 BGN

Тбилиси и Батуми имат отлични системи за обществен транспорт. Малко по-трудно е да разберете автобусите в Кутаиси и Гори, но след като го направите, те са също толкова надеждни.

Тъй като автобусите в Тбилиси вече нямат автомати за билети, ще трябва да закупите презареждаема транспортна карта. Презареждаема карта MetroMoney струва 2 GEL и може да се използва както в Тбилиси, така и в Батуми. Новата абонаментна транспортна карта също струва 2 GEL, но може да се използва само в Тбилиси.

Единична цена за метро/градски автобус в Тбилиси

 • 1 GEL / 0.70 BGN

В Тбилиси билетът за автобус или метро струва 1 GEL (70 стотинки) и е валиден за 90 минути. Вече се предлагат неограничени абонаменти за транспорт (Карти за пътуване) за един ден (3 GEL), една седмица (20 GEL), един месец (40 GEL), три месеца (100 GEL), шест месеца (150 GEL) и една година (250 гел).

В Кутаиси билетът за един градски автобус струва 40 тетри. В Гори е 50 тетри, а в Батуми е 30 тетри.

Такси в рамките на града

 • 5-12 GEL / 3.50-8.50 BGN

Такситата в Грузия нямат апарати за отчитане, така че е силно препоръчително да използвате приложение като Bolt (местна алтернатива на Uber), за да поръчате кола.

Никога не ми се е налагало да плащам повече от 12 GEL за Bolt, за да ме закара навсякъде в Тбилиси. Средно цените варират от 5-8 GEL и винаги ще плащате малко повече по време на пиковия час или лошото време.

Цените са сравними в други градове, където Bolt се предлага. В по-малките градове можете да изпробвате приложението Maxim, което работи на повече места в цялата страна.

Ако спирате такси на улицата, винаги първо преговаряйте за тарифата, преди да влезете. Като общо правило трябва да очаквате да платите базова тарифа от 2-3 GEL плюс приблизително 1 GEL за всеки километър.

Не вземайте такси от летището, влака или автогарата – това е моментът, в който е най-вероятно да възникнат туристически измами. 

Билет за междуградски микробус

 • 5-30 GEL / 3,50-20 BGN

Микробусите Маршрутка са най-лесният начин за пътуване из Грузия. В края на 2021 г. тарифите на маршрутките се повишиха навсякъде с около 20-40% и цените продължиха да растат през 2022 г., преди да се стабилизират през 2023 г.

Цените на маршрута варират от 5 GEL за по-кратки пътувания като Тбилиси до Гори, до 15 GEL за пътуване от Тбилиси до Казбеги. Повечето междуградски маршрути струват някъде между 5 и 30 GEL. Най-скъпите маршрутни такси (от Тбилиси) са за Сванетия или Черноморското крайбрежие (30-50 GEL).

GoTrip кола и шофьор за деня

 • 25-125 USD

Ако сте загрижени за пътната безопасност в Грузия или просто предпочитате да пътувате със собствено темпо, може да бъде много достъпно да наемете кола и шофьор за деня. Любимата ми услуга за това е GoTrip, „междуградски Uber“, който можете да използвате, за да резервирате еднопосочни трансфери и еднодневни екскурзии.

Очаквайте да платите около 25 USD за кратко пътуване (напр. Тбилиси до Мцхета и обратно), до 125 USD за пътуване из страната от Тбилиси до Батуми. Пътуване по Военната магистрала до Казбеги, един от най-живописните пътища в Грузия, струва около 75 USD. 

Най-хубавото на GoTrip е, че можете да правите колкото искате спирки, без цената да се увеличава. 

Кола под наем

 • От 20 USD/ден

Наемането на кола в Грузия може да бъде достъпна опция, ако отидете с местен агент, а не с известна компания. Превозните средства обикновено са по-стари (и може би не толкова елегантни, колкото сте свикнали), но от положителна страна, често е включена пълна застраховка и рядко има допълнителни такси. Повечето дори не изискват депозит.

Препоръчвам да използвате Local Rent , за да намерите местни коли под наем в Грузия. Цените започват от най-малко 20 USD/ден, включително доставка и оставяне на място по ваш избор. Еднопосочните такси са разумни, обикновено около 50 USD.

Ако планирате да шофирате в Грузия, добра идея е първо да се запознаете с правилата за движение по пътищата и стила на шофиране. 


Разходи за дейности и развлечения в Грузия

Вход към обект на национално наследство / резерват

 • 7-23 GEL / 1,80-16 BGN

Цените за обектите на националното наследство на Грузия се повишиха през последните години. Например, пещерните градове във Вардзия и Уплисцихе сега струват 15 GEL на възрастен (от 7 GEL през 2020 г.).

Защитени територии като водопад Кинчка, Сатаплия, каньонd Мартвили и каньона Окаце са с по-висока цена от 17,25 GEL на човек. Най-скъпата защитена зона, която съм посещавала, е пещерата Прометей близо до Кутаиси, която струва 23 GEL. Гражданите на Грузия получават отстъпка, а деца под 6 години посещават безплатно.

Входът за националните паркове в Грузия, както и всички църкви и манастири, винаги е безплатен.

Тбилиси
Тбилиси

Билет за музей

 • 3-30 GEL / 2-20 BGN

Има огромен ценови диапазон за музеи и галерии в Грузия. По-малките местни институции и музеи като Археологическия музей в Батуми например струват 3 лари, докато по-популярните музеи като музея на Сталин в Гори струват 15 лари.

В края на 2023 г. повечето музеи и галерии в Тбилиси повишиха значително цените си. Входът за Националния музей на Грузия в Тбилиси (където се намира Залата на съветската окупация) сега струва 30 GEL. Входът за Националната галерия също се увеличи с 50%.

Деца под 6 години обикновено посещават безплатно, а за ученици под 18 години може да има отстъпка.

Билет за опера, балет или театър

 • От 30 GEL / 20 BGN

Една вечер в операта или балета е задължителна в Тбилиси. Държавният балет на Грузия се представя през цялата година в Театъра за опера и балет на булевард Руставели, докато Националният балет Сухишвили (който съчетава класически грузински и съвременен танц) често се представя в Тбилиси и/или Батуми през есенните месеци.

И двете абсолютно си заслужава да се видят – и за тази цена, защо не.

Известният театър Резо Габриадзе в Тбилиси провежда куклени представления само за възрастни през есента и зимата. По-скъпо е (50-70 GEL) и билетите винаги се разпродават, така че трябва да си ги купите по-рано.

Тбилиси
Тбилиси

Използвам TKT.GE, за да намеря представления и да закупя билети онлайн. Те също така продават билети за спортни събития и билети за влак.

Традиционно танцово представление Kartuli по време на вечеря – нещо, което се предлага всяка вечер през високия сезон от много ресторанти – също си заслужава да се види, но в крайна сметка може да ви струва значително повече. 

Билет за кино

 • 10-16 GEL / 7-11 BGN

Има няколко кина в Тбилиси и Батуми, които показват нови филми на английски с грузински субтитри или с английски субтитри. Cavea East Point и Cavea City Mall са популярни театри.

Отново използвам TKT.GE за търсене на часове и предварително закупуване на билети онлайн.


Трябва ли да давате бакшиш в Грузия?

Всеки, който работи в сектора на услугите в Грузия, вероятно получава много ниска заплата. Не е задължително, но е добра практика да давате бакшиш в ресторанти и кафенета, стига обслужването да го изисква. 10% е стандартно.

За такситата обикновено закръглявам до най-близкия GEL. Имате възможност да дадете бакшиш 1, 3 или 5 GEL, когато използвате приложението Bolt. Същото важи и за Wolt и други приложения за доставка на храна.

Даването на бакшиши на екскурзоводи и шофьори също е добра практика. Отново 10-15% е стандарт.


Може ли да плащате с банкова карта в Грузия

Както парите, така и картите са широко приети в Грузия. 90% от фирмите в Тбилиси, Батуми и други градове днес приемат карта – дори малки пекарни и магазини за хранителни стоки ще ви позволят да плащате за покупки под 2 GEL с карта.

Все още е добра идея да носите пари в брой за дребни покупки (напр. на пазара). Всички градове имат много банкомати, които приемат Visa и Mastercard (за AMEX използвайте Bank of Georgia). TBC и Bank of Georgia са най-разпространените.

За спокойствие препоръчвам да използвате банкомати в банкови клонове, където е възможно (ако банкомат изяде картата ви, може да бъде истинско главоболие да си я върнете обратно).

Таксите за теглене варират, но 1-3 GEL е еталонът (проверете за допълнителни такси, начислявани от вашия доставчик). WISE не начислява никакви такси, ако теглите директно от баланса си в GEL.

Предпочитам да използвам банкоматите на Cartu и Basisbank, защото имат по-висок лимит за теглене от 2000 GEL (повечето други имат лимит от 400 GEL).

Повечето къщи за гости и някои ресторанти в малки градове и села приемат само пари в брой, така че бъдете подготвени, когато пътувате в отдалечени райони.


Как да намалите разходите си за пътуване до Грузия

 • Избягвайте да пътувате по време на високия летен сезон (особено по Черноморското крайбрежие) и вместо това пътувайте през нисък сезон – пролетта и есента са с отлично време и добри оферти за настаняване.
 • Избягвайте да пътувате до известни скъпи курортни зони като Гудаури или езерото Лопота.
 • Ако имате студентска карта, не забравяйте да я приготвите – някои музеи и културни обекти предлагат студентска отстъпка.
 • Ако летите, вземете автобуса до града или организирайте предварително трансфер, вместо да се опитвате да преговаряте за такси.
 • Купете местна SIM карта, когато пристигнете, за да можете да използвате приложение за такси като Bolt.
 • Избягвайте да ядете и пиете в Стария град на Тбилиси и в пешеходната част на булевард Агмашенебели – цените тук са завишени.
 • Съсредоточете се върху безплатни атракции като църкви и национални паркове.
 • Използвайте GoTrip, за да организирате междуградски трансфери – цените са до 40% по-евтини от обикновените таксита.
 • Не прекалявайте с поръчките в ресторантите – 3 ястия за 2 души обикновено са достатъчно храна.
 • Прегърнете хлебните закуски – Хачапури, Лобиани или парче пресен хляб е лесна закуска и никога не струва повече от 5 GEL.
Тбилиси
Тбилиси

Един последен съвет: Не пестете от важните неща! Пътната безопасност е особено важна в Грузия; не се изкушавайте да отидете с най-евтината еднодневна обиколка или най-настоятелния шофьор. Винаги избирайте реномирани туристически компании и платформи, които проверяват своите шофьори, дори ако това означава да платите малко повече.

By Emily Lush / Последно обновена информация на 12 Януари 2023 г.

Може също да ви хареса...

Последни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

wpChatIcon