fbpx
Йордания

Йордания – 11 полезни съвета за пътешественика

Йордания е малка и много красива страна с древна история и култура. Известна е с многото си атракции, някои от които са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Йордания е страна, в която можете да се отпуснете комфортно в хотел, да се отпуснете на плажа, да се запознаете с живота на номадите и да опитате екстремни спортове в планината. Тази страна може спокойно да се нарече туристически рай поради множеството исторически и културни паметници за всеки вкус. Посетете места за поклонение за поклонници, направете снимки на червените пясъци на Вади Рум и скалите на Петра, подобрете здравето си в горещите извори на Маан.

Въпреки малкия си размер, Йордания предлага изобилие от възможности за вълнуващи пътувания – до слънчевите плажове на Акаба, древни паметници около Аман или до покритите със сол брегове на Мъртво море. Не бива да се забравя, че културата на тази страна е сплав от древни бедуински традиции и каноните на исляма. Ето защо, за да премине пътуването без усложнения, е необходимо да се запознаете с информация за някои закони, правила на поведение и манталитет на местните жители. Най-важните от тези факти ще прочетете в това ръководство за пътуващи до Йордания.

Йордански визи и изисквания за влизане в страната

Гражданите на повечето страни, които пристигат в Йордания, се нуждаят от виза. Пътуващите, които идват в Акаба или резервират пътуване чрез лицензирани йордански туроператори, могат да я получат безплатно. За всички останали услугата ще струва 40 JD. Струва си да се има предвид, че ще трябва да плащате в брой и строго в йордански динари.

Единственото ограничение за пътуване до Йордания е свързано с епидемията от COVID-19. В момента трябва да имате застраховка със себе си за сумата, която покрива лечението.
коронавирус и PCR тест.

Йордания

Митница и мита

Пристигащите в Йордания могат да закупят безмитно един литър спиртни напитки, два литра вино и двеста цигари. Тези и други стоки се продават в безмитни магазини на летищата и на всички други гранично-пропускателни пунктове. В Аман има и безмитен магазин – достъпен е до 14 дни след влизане в страната при представяне на паспорт.

Около Акаба има отделна икономическа зона със специални митнически разпоредби. Данъкът върху стоките в магазините на града е по-нисък, но при излизане от него ще трябва да преминете през проверка. Литър алкохол и до 200 цигари могат да бъдат пренесени безплатно, за други покупки ще трябва да платите данък.

Йордания

Закони и обичаи на Йордания

Според бедуинските традиции тук се почитат свещено законите на гостоприемството. Местните са известни с намръщените си вежди, но се отличават с удивителното си дружелюбие. Търговци и дори минувачи могат да ви поканят на чаша чай или да се отбият, за да разберат откъде сте дошли и да ви пожелаят добра почивка.

Основната религия в Йордания е ислямът. Свързаните правила тук не са много строги, но някои от тях е по-добре да се спазват. Например жените не трябва да носят къси поли, шорти, дълбоки деколтета или голи рамене. Когато посещават джамии и други места, свързани с мюсюлманската религия, мъжете трябва да покриват раменете и коленете си, а жените освен това косата и шията. По време на Рамадан е по-добре да се въздържате от ядене, пиене и пушене на обществени места.

Не трябва да се опитвате да се ръкувате, особено с хора от противоположния пол – ислямът забранява това. При среща е най-добре просто да поздравите някого, да се усмихнете и да изчакате отговор.

Йордания

Лична безопасност в Йордания

Насилствените престъпления са рядкост в Йордания. Тази страна е на 9-то място в света по сигурност. Препоръчително е обаче да вземете обичайните предпазни мерки по време на пътуване – не носете много пари в брой, съхранявайте ценности в сейф и не излизайте сами през нощта. В популярните туристически места трябва да бъдете особено внимателни – тук се извършват повечето дребни кражби. Също така има смисъл да се изгради маршрутът на пътуването по такъв начин, че да не се доближава твърде много до границите със Сирия и Ирак. Всички останали региони на страната могат да бъдат посетени абсолютно безопасно.

Йордания

Колко пари да вземем в Йордания

Йордания е доста скъпа страна. Но имайте предвид, че високите цени в луксозните хотели и модерните бутикови ресторанти се компенсират от доста достъпни разходи далеч от туристически места. Също така трябва да се очаква, че по време на пътувания из страната средно ще трябва да харчите от 90 до 320 щатски долара за двама на ден. Тази сума включва възможност за нощувка в хотела, хранене, пътуване и разглеждане на забележителности.

Когато пътувате из страната, си струва да вземете предвид няколко важни точки:

  • Ще ви трябват пари, за да видите историческите паметници в пустинята, тъй като тук няма банкомати.
  • Цените на повечето магазини не включват държавния данък върху продажбите. Той може да достигне 16% и крайната сума ще бъде обявена в момента на плащането.
  • В скъпите хотели и ресторанти е прието да се включва бакшиш в сметката. Той съставлява 10% от сумата. По правило това е посочено в самия край на менюто с много малък шрифт.
Йордания

Най-доброто време за посещение на Йордания

Между май и септември тук винаги е слънчево, горещо и сухо. От средата на октомври до март идва зимата – често вали и дори сняг, а през нощта температурата може да падне до 0 ° C. През този период трябва да бъдете внимателни при пътуване – чести са случаите на тежки наводнения. По време на лошо време някои атракции, като известния древен град Петра, са затворени за обществеността.

Най-доброто време за посещение на Йордания е април-май и септември-октомври, когато температурите са комфортни, дивите цветя цъфтят навсякъде, а горите радват с буйната си зеленина.

Йордания

Пушене и алкохол

Въпреки факта, че Йордания е мюсюлманска страна, тук алкохолът не е забранен. Вярно е, че не е евтино заради високия данък. Алкохол може да се поръча в много ресторанти и кафенета, а в големите градове има магазини за алкохол. Изключение е свещеният празник Рамадан – през цялото му времетраене е строго забранено да се продават алкохолни напитки навсякъде, освен в няколко луксозни хотела.

Пушенето на цигари и наргиле е често срещано явление в Йордания. Разрешено е в повечето хотели, ресторанти, кафенета, магазини и някои фризьорски салони. Пушенето е разрешено дори в такситата – такова лоялно отношение към този лош навик може да създаде неудобства за непушачи и хора с лошо здраве. Ето защо трябва да се погрижите за това на етапите на резервиране на обиколки, хотелски стаи и маси в ресторанти – за да разберете дали има опции за непушачи.

Йордания

Обмяна на пари и валута

В Йордания основната валута е динарът (JD). Всички банкноти са надписани на арабски от едната страна и на английски от другата. Същото важи и за монети от всякакъв номинал.

Повечето хотели и ресторанти, с изключение на най-бюджетните заведения, приемат банкови карти за плащане. Но местните предпочитат предимно пари в брой. Плаща се само в динари – не се приема друга валута в страната. Можете да обменяте пари в някоя от банките, в обменните бюра или на банкомати – курсът е един и същ навсякъде.

За да си спестите неудобството при плащате виза и транспортни разходи веднага след пристигане в страната, се препоръчва да закупите около 80 динара от вашата банка предварително.

Йордания

Работно време, официални празници и почивни дни

Почивните дни в Йордания са петък и събота – държавни учреждения, банки и много фирми са затворени. Магазините и пазарите в градовете обикновено са отворени през цялата седмица, от 09:00 до 21:00 часа. Почти всички заведения са затворени за няколко часа в петък следобед, когато на обяд идва времето за молитва. Градският транспорт е на разположение всеки ден, но в петък броят на полетите е намален.

През свещения месец Рамадан магазините са отворени от 09:00 до 14:00 часа, въпреки че някои отварят след тъмно за няколко часа. Пазарите затварят час преди залез слънце.

Най-доброто време за посещение на Йордания

Поради горещия климат, туристите могат да посещават страната през цялата година. Ако искате да посетите забележителностите и да правите екскурзии, тогава най-доброто време е пролетта и късната есен. Що се отнася до плажния сезон, плуването е най-добро от април до май и от септември до ноември. Любителите на гмуркането могат да се гмуркат по всяко време на годината, но най-добрата видимост е от май до октомври. Ниският ваканционен сезон пада през декември-март и юни-август, тъй като въздухът през тези месеци не се затопля достатъчно и след плуване е доста хладно. Освен това вечер става много студено.

Къде и какво да видим

В Йордания можете да се насладите на ваканция в курортен град, както и да я комбинирате с активно пътуване до най-значимите забележителности. 

Аман

В столицата на Йордания, Аман, можете да видите две различни страни на живота в една арабска страна. Градът е разделен на Изток и Запад. Първият е обитаван предимно от консервативни мюсюлмани и бедни, а вторият кипи от модни заведения и светли магазини. Столицата е известна с Кралския автомобилен музей. Дори и да не сте страстен автомобилен ентусиаст, външният вид и историята на тези луксозни автомобили определено ще ви изненадат. Също така препоръчваме да се разходите в кралската градина и да научите повече за историята на Йордания в Археологическия музей. Ако искате да опознаете по-добре арабската култура и изкуство, отидете в музеите на народните традиции и фолклор. Емблематичното място на Аман също е огромен амфитеатър, а от хълм, близо до останките на стария град, се открива прекрасна панорама.

Петра

Най-известната забележителност в Йордания е Петра, едно от седемте нови чудеса на света, включено в наследството на ЮНЕСКО. Този древен град, издълбан в скалите, се състои от голям комплекс от храмове. Най-известните са дворецът Ал-Хазне, храмът Ад-Даир, Улицата на фасадите, Планината на жертвоприношенията, Византийската църква. Тук можете да се потопите в друга епоха, да правите страхотни снимки на скалите, да купувате бутилки, пълни с цветен пясък под формата на рисунки, а също и да се опитате да ги направите сами. Ако ви предложат да се изкачите в планините, за да посетите други храмове, не отказвайте магаре или кон, в противен случай ще трябва да ходите с часове в жегата по стъпалата и пътеките покрай скалите.

Вади Рум

Национален парк Кралство, пустинята Червени пясъци, Уади Рум е друг обект на световното наследство. Тук ще ходите по твърда, сякаш вкаменена земя и ще правите снимки, наподобяващи марсиански пейзажи. Тук са заснети много известни филми в жанра фентъзи.Сред забележителностите на Вади Рум си струва да се подчертае скалният мост Бурда Рок, каньонът Хазади със скални надписи, Изворът на Лорънс и планината Седемте стълба на мъдростта. Бедуините предлагат разходки с камили, вариращи от обикновена разходка до дълги екскурзии през целия ден. Можете да яздите камила до набатейския храм и източника на Айн-Шелала. Също така в Вади Рум можете да резервирате сафари обиколка с джип, да отидете на скално катерене и да пренощувате на палатки, но това изисква специално разрешение.

Акаба

Единственият пристанищен град на Йордания – Акаба, е известен в целия свят като център за гмуркане с най-красивия подводен свят на Червено море. Най-популярното място за тези, които обичат да изследват дълбините на морето, е потънал кораб недалеч от брега, на дълбочина 25 метра. В допълнение към гмуркането, тук можете да правите и други дейности на открито: да карате водни ски, гмуркане с шнорхел и уиндсърф или просто да отидете на риболов в тихо кътче на залива. Любителите на забележителностите могат да посетят крепостта Mamluk, Стария град (римско селище) и археологическия музей. В Акаба се намира и най-голямото знаме в света, вписано в Книгата на рекордите на Гинес. Тук има много бутици и целият град е солидно безмитен, тъй като в Акаба няма търговски мита.

Маан

Ако искате да се заредите не само с нови впечатления, но и да подобрите благосъстоянието си, посетете лечебните извори в град Маан. Те са познати още от библейските времена и се отличават с високо съдържание на минерали, които са полезни за човешкия организъм. Температурата на водата в тях е около +40 °C, а приличат на 30-метрови водопади.

Може също да ви хареса...

Последни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

wpChatIcon