fbpx
Израел

Израел – страна на три религии и четири морета

Малко места на земята разпалват страстта по начина, по койтого прави Израел: спиращата дъха красота на неговите хълмове и долини, зловещата тишина на Мъртво море, многоцветният каньон на Махтеш Рамон и древните стени и пътеки на Назарет и Йерусалим. Призивът на мюезина и тихите молитви на ортодоксалните евреи на Западната стена отразяват как религиозната преданост на мюсюлманите, християните и евреите, които живеят тук, преминава през всеки аспект на живота.

Както, разбира се, и политическата – и посетителите рядко ще си тръгнат, без да се сблъскат със сложната политика на страната. Но има и много начини да се отпуснете: баровете и плажовете на Тел Авив и Хайфа, винарните на Галилея и масите, отрупани с мезе. За любознателния посетител Израел винаги предизвиква и обърква, вълнува и изненада, оставяйки отпечатък, който остава дълго след обратния полет у дома.

География

Израел е държава в Близкия изток, разположена в югозападна Азия. Бреговете и се мият от три морета – Средиземно, Червено и Мъртво, както и езерото Кинерет (Галилейско море). Тук тече една от най-големите реки в Близкия изток – Йордан. Южната част на Израел е заета от пустинята Негев, на север – от планинската верига Хермон. Държавата, поради различни фактори, се въздържа от официално определяне на границите си, но географски Израел граничи с Ливан, Сирия, Йордания и Египет.

Израел
Израел – Мъртво море

Западно крайбрежие

Тази област включва класически библейски пейзажи и е претърпяла много по-малко промени от тези в континентален  Израел . Главните градове на Западното крайбрежие са оживени, но благодарение на древните квартали и старата архитектура, те имат специална привлекателна атмосфера. Витлеем, известният библейски град, се намира на 8 км от Йерусалим. По на юг е Хеврон, място с историческо значение както за евреите, така и за мюсюлманите. Наблус е главният палестински град в северната част на региона, заобиколен от драматичен планински терен. За съжаление, след Втората интифада пътуванията до Западния бряг са или ограничени, или забранени от съображения за сигурност.

Негев

Южната част на Израел е 60% пустиня или полупустиня и съдържа природни резервати, чудесни за пешеходен туризъм и екотуризъм. Този регион е най-малко посещаван от пътници, но въпреки това е един от най-загадъчните и духовни региони на страната. Ейлат, в най-южната част на Негев, е отделен свят – многоетажни хотели и модерни ресторанти, издигащи се от пясъците като миражи, заемат няколко километра от брега на Червено море. Кораловите рифове на Ейлат са популярни сред любителите на гмуркането и гмуркането с шнорхел. Крайбрежието на Синай, по на юг, предлага по-живописна природа, както на сушата, така и под водата. Хотелите тук са по-евтини от тези в Ейлат.

Галилея

Северният исторически регион на Израел е приятен селски пейзаж. Гористи планини и маслинови горички са осеяни с арабски градове, кибуци и руини на древни селища, синагоги и църкви. В сърцето на Галилея се намира Кинерет – лирично красиво сладководно езеро, което е основният резервоар на страната. Галилея е страхотна дестинация за пешеходен туризъм, но също така е страхотна за свободно, спокойно шофиране.

Мъртво море

Това известно място може да се посети както като част от еднодневно посещение от Йерусалим, така и за по-дълго време, като междинна спирка преди да тръгнете за пустинята Негев. Почти непревземаемата крепост на цар Ирод (Масада) е най-впечатляващата древна забележителност на страната, издига се на плато над Мъртво море. Друга значима гледка е красивият оазис Ейн Геди. Южното крайбрежие на Мъртво море е осеяно със световноизвестни спа центрове и хотели.

Средиземноморско крайбрежие

Място идеално за релаксираща плажна почивка. Ашкелон, в южната част на крайбрежието, се характеризира със своите хотели, хубаво време и бурни води; този град тепърва набира скорост като туристическа дестинация. Натаня, разположена в средата на региона, е любима дестинация за англоговорящите и френскоговорящите туристи. Има много хотели и апартаменти под наем за всяко ниво на доходи. Кесария, разрушен римски град от времето на кръстоносните походи, е един от най-впечатляващите археологически обекти по крайбрежието. По на север е Старият град на Акко, включващ екзотични ориенталски базари, кафенета и минарета.

Израел

Земя на контрасти и компромиси

Хората, които идват в Израел, могат условно да бъдат разделени на няколко категории: първата – поклонници; вторият – хора, които идват за лечение; третият – и най-многоброен – туристи, които искат да се отпуснат на великолепните плажове и да се откъснат в нощни клубове и барове на средиземноморското крайбрежие.

Тел Авив

Най-голямото летище в Израел се намира в Тел Авив. Следователно, с голяма степен на вероятност вашето запознанство със страната ще започне от този град. Тел Авив („могила на прераждането” или „хълм на пролетта” – в превод от иврит) е град, който никога не спи. Всеки ден тук се случва нещо интересно: изложби, вернисажи, модни ревюта, представления, концерти. Има страхотни тематични барове, ексклузивни нощни клубове и партита, където можете да срещнете всички знаменитости на Израел и не само. Основната атракция на Тел Авив са неговите плажове. Всички те са широки, чисти, добре поддържани и оборудвани. Тел Авив съчетава модерната архитектура на небостъргача Азриели и Дома на армията с душевността на старите квартали Неве Цедек и Яфа. Градът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под името „Белият град“. Точно тук, в центъра на Тел Авив, има най-много бели сгради (над 4 хиляди), построени в международния стил Баухаус. В града има и музей Баухаус.

Израел
Израел – Тел Авив

Йерусалим

Йерусалим е един от най-старите градове в света, столица и сърце на Израел, негов духовен и културен център. Улици от бял йерусалимски камък, магазини със сладкиши и пресни плодове на всяка крачка, хора в строги черни дрехи, момичета с оръжия – така изглежда Йерусалим днес, град с невероятна история. Той видя как извървява трудния си път към Голгота по Via Dolorosa Исус, тамплиерите и цар Давид. Тук се намират Църквата на Божи гроб, Стената на плача (Котел), Омаровата джамия, Маслиновият хълм, Гетсиманската градина и много други емблематични исторически обекти. Всяка година милиони хора от всички възрасти и религии идват тук, за да се поклонят на светите места, да помолят за здраве или просто да си пожелаят нещо. Също така в Йерусалим си струва да видите мелницата Монтефиори, да се разходите по улиците на Стария град, да посетите града на Давид, Музей на Израел и Яд Вашем (Музей на домакинството). Израел е страна, която не само почита и пази паметта на загиналите, но и знае как да се забавлява и да живее светло. Ерусалимският пазар се превръща в улица с барове през нощта. Това място колоритно предава характера на хората и страната – не пропускайте възможността да го посетите.

Израел
Израел – Йерусалим

Назарет

В центъра на долна Галилея, в северната част на страната, се намира Назарет, градът, в който Исус Христос прекарва детството и младостта си. Той е важен център за поклонение на християни и католици. Всяка година хиляди православни вярващи се стремят да стигнат до тук, за да посетят църквата Благовещение на Пресвета Богородица, а тези, които изповядват католицизма – базиликата Благовещение. Всеки от храмовете твърди, че именно в него Мария е научила за благословията, която се е спуснала върху нея.

Израел
Израел – Назарет, пещерата с непресъхващ извор

Хайфа

Хайфа, третият по големина град в Израел, се издига над брега на Средиземно море на планината Кармел. Красиво, зелено, с най-чистия планински въздух, гори и бели пясъчни плажове – това е чудесно място за почивка. Тук има много активен живот, изобилие от нощни клубове, отлични ресторанти, кафенета, търговски центрове, луксозни хотели, музеи и художествени галерии. Най-известната и с право най-красива забележителност на Хайфа е Бахайският храм и неговите градини, състоящи се от 19 тераси. В центъра на градините е гробът на един от основателите на бахайската религия. Също така тук си струва да посетите пещерата на пророка Илия, манастира Стела Марис или манастира Дева Мария на планината Кармел, до който води фуникулярът и предлага красива гледка към града.

Израел
Израел – Хайфа

Нетаня

Нетаня е курортен град с живописна алея и много рибни ресторанти за всеки вкус. Има мек климат, красиви зелени паркове, добре поддържани плажове и хотели, пълни с туристи почти през цялата година. Нетаня има всичко за дейности на открито: уиндсърфинг, ветроходство, риболов, делтапланеризъм, конна езда и др. Любителите на изкуството ще се интересуват от многобройните художествени галерии на града, а тези, които обичат цветята – Utopia Park, който се намира близо до Нетаня. Известен е със своята колекция от орхидеи и хищни растения, на които можете не само да се любувате, но и да закупите. Тук можете да посетите и вътрешен парк от тропически растения, пещера и мини зоопарк.

Израел
Израел – Нетаня
Израел

Херцлия

Херцлия е модерен град с луксозни вили, модерни небостъргачи и дизайнерски бутици. Любимо място за пребиваване на известни и богати хора. Тук има елегантен кей (яхтено пристанище), в който има яхти с флагове на всички страни по света. Шикозни ресторанти, паркове, великолепна алея привличат тук както туристи, така и местни жители. Градът е разположен сред добре поддържани портокалови и лимонови плантации. В допълнение към шика на модерността, Херцлия пази следи от древна история – в северната част на града има останките от пристанището и укрепленията на кръстоносците.

Израел
Израел – Херцлия

Ейлат

Ейлат е курортен град на Червено море, който съществува от времето на цар Соломон. Тук можете да се отпуснете и да плувате през цялата година – температурата на водата никога не пада под + 22 ° C. Ейлат е чудесно място за почивка с цялото семейство. Всеки ще намери забавление по свой вкус: уиндсърф, яхтинг, гмуркане. Гмуркането във водите на Червено море е особено интересно – солената му вода е благоприятна среда за коралите. Тук се намира най-големият аквариум в страната Coral World, тематичният парк “Градът на кралете” и делфинариумът. На половин час път с кола от Ейлат се намира природният резерват Timna Valley, където можете да видите Mines of King Solomon – естествени медни мини.

Израел
Израел – Мините на Цар Соломон

Тиберия

Друго място, където можете не само да се отпуснете, но и да подобрите здравето си, е курортът Тиберия. Намира се на западния бряг на езерото Кинерет, известно с лековитите си горещи извори. Всяка година милиони туристи идват тук, за да получат лечение и да подобрят здравето си. Посещенията на открити и вътрешни басейни с топла минерална вода, кални бани и различни козметични процедури, традиционен „сух” масаж, воден масаж Виши ще направят престоя ви в Тиберия много приятен и полезен. След лечението се разходете по крайбрежната алея и опитайте тилапия или, както я наричат ​​още, рибата на Свети Петър в местните ресторанти.

Израел
Израел – Тилапия, рибата на Свети Петър

Ейн Геди

В Юдейската пустиня, на западния бряг на Мъртво море, се намира природният резерват Ейн Геди и едноименният кибуц (селскостопанска община в Израел). В тази област преди много векове е имало древен град, чиито руини са интересна археологическа находка. Кибуц Ейн Геди е известен със своя минерален извор, който е на повече от 3000 години. Докато сте тук, можете да посетите музея и кактусовата градина, да се изкачите на една от панорамните платформи, откъдето ще имате красива гледка към брега на Мъртво море и Юдейските планини.

Израел
Израел – Ейн Геди, Ботаническа градина

Витлеем

Витлеем  е един от най-старите градове на земята. Основан е около 16-ти и 17-ти век. пр.н.е. в ханаанската земя. Витлеем е споменат в писанието като “домът на Давид”. Цар Давид е роден тук. Тук той е помазан за цар от пророк Самуил. Книгата на Рут се развива във и около Витлеем. Витлеем обаче е по-известен като родното място на Исус Христос.

Израел
Израел – Витлеем

Какво да имате предвид, когато пътувате до Израел

Това е прекрасна гостоприемна страна със собствен начин на живот, дължащ се на религиозни традиции. Когато планирате пътуване, е полезно да знаете някои специфики, така че пътуването да остави най-приятните впечатления.

  • От залез слънце в петък до залез слънце в събота повечето магазини, молове, музеи и обществен транспорт са затворени, тъй като настъпва Шабат. Изключение правят някои автобусни линии в Тел Авив и таксита. От летището по време на Шабат можете да стигнете само с такси, опитайте се да планирате времето на пристигане и заминаване през делничните дни.
  • Израел има горещ и влажен климат, така че е важно да пиете много вода, дори и да не ви е горещо.
  • Йерусалим е най-религиозният град в Израел; запомнете това, изберете дрехи, които покриват краката ви над коленете и раменете.
  • Когато посещавате курортите на Мъртво море, няма да е излишно да знаете, че водата, попадайки върху лигавиците и отворените рани, поради високата концентрация на сол, може да създаде усещане за парене; в този случай е необходимо мястото, където е попаднала солена вода, да се измие с голямо количество прясна вода.
  • Израелците са отворени и гостоприемни хора, винаги можете да се обърнете към минувачите за помощ и те с радост ще ви я предоставят.

Да дойдеш в Израел означава да изкачиш древната крепост на цар Ирод – Масада; да посетиш бедуините, живеещи в Негев; да се поскиташ из старата Яфа; да отидеш в Кесария или Сафед. На такава малка територия ще намерите невероятен брой исторически и религиозни обекти.

Източник PlanetOfHotels

Последни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

wpChatIcon