fbpx
Занзибар, Танзания

Занзибар – островът, на който забравяте за суетата

Занзибар (на суахили Unguja) е най-големият остров от едноименния архипелаг в Индийския океан, родно място на Фреди Меркюри, известно с плажове с бял пясък, лазурни океани и живот в стил “хакуна матата”. 

Заедно с Пемба и група по-малки острови, той представлява автономен регион на Танзания. Размерът на Занзибар е около 90 км дълъг и 30 км широк, площта е 1660 км². Разделен е на 3 района: Централен-Южен, Северен и Западен, всеки от които има по 2 района. Град Занзибар е административен център и най-голямото селище на архипелага.

Островът се намира на 35 км от континенталната част на Танзания, те са разделени от пролива Занзибар. Друг близък съсед е Пемба, разположен на 48 км на север. В югоизточната част на Занзибар има национален парк – гората Джозани.

Къде и какво да видим

Столицата Занзибар се намира на западния бряг на острова. Историческата и част заема 1 km² и се нарича Stone Town (Каменен град). От 2000 г. е под закрилата на ЮНЕСКО. Векове наред тук са били построени каменни къщи без никакъв план, така че сега историческата част на Занзибар е лабиринт от тесни криволичещи улички. Тук традиционната суахили архитектура е органично преплетена с елементи от арабски, персийски, индийски и европейски стилове. Визитната картичка на Stone Town са резбованите входни врати. Арабските са украсени със сложни шарки, занзибарските – с метални шипове за защита от слонове. Повечето от забележителностите са съсредоточени в историческата част на града: 6 индуистки храма, повече от 50 джамии, 2 католически църкви, старата крепост и султанският дворец – Къщата на чудесата (първата сграда на острова с асансьор, течаща вода и електричество). Преди век и половина островът е наричан столица на световната търговия с роби. Можете да научите повече за този мрачен период, ако посетите Музея на робството – ужасните катакомби, в които нещастниците са държани с месеци, преди да бъдат продадени. Сега над тях се издига англиканска катедрала, а до нея е скулптурна композиция, изобразяваща седем роби с вериги на врата. Именно в Стоун Таун на 5 септември 1946 г. се ражда Фарук Булсара, който след 2 десетилетия под псевдонима Фреди Меркюри се превръща в идол на милиони. Къщата, в която е живял до 7-годишна възраст, се намира на Kenyatta Road. Сега в него се помещават минимузей и хотел Mercury House. Можете да го познаете благодарение на няколко снимки на певеца, които украсяват стените на сградата. До Mercury House се намира най-добрият магазин за сувенири в града – Memories of Zanzibar. Можете да се запознаете с традиционната островна кухня и да се насладите на прекрасните гледки към залеза на града в ресторант Terrace на Maru Maru, разположен на покрива на хотела.

Занзибар, Танзания
Занзибар, Танзания – почивки и екскурзии

Нунгви е рибарско селище в северната част на острова с всички традиционни атрибути: работещ фар, базар с пресен улов и корабостроителница. Но най-важното е, че има красив плаж с бял пясък, чиста тюркоазена вода и нежни вълни. Опитни пътници го наричат ​​един от най-добрите не само на острова, но и в света! Участъкът от бреговата линия на DoubleTree by Hilton е особено популярен сред туристите, тъй като можете да плувате тук дори при отлив. Инфраструктурата на селото е добре развита. Има много хотели на различни ценови нива. На плажовете има шезлонги и чадъри под наем, магазини за сувенири, кафенета и ресторанти. Можете да наемете дъска и гребло за SUP или катамаран, да отидете на риболов, да се гмуркате или да отидете на екскурзия до малкия резерват за костенурки Mnarani Marine Turtles.

Занзибар, Танзания
Занзибар, Танзания – почивки и екскурзии

Село Джамбиани се намира в югоизточната част на острова и е известно с необичайния си плаж. Първата му характеристика са много активни приливи и отливи. По време на последното океанът може да премине няколко километра, разкривайки дъното. Туристите с удоволствие изследват неговите тайни, обикновено скрити от водния стълб. Важно е да носите обувки, докато правите това, за да не се нараните на коралите. Втората особеност е, че водата тук е с няколко градуса по-топла, отколкото на другите плажове на острова. В горещите дни може да се затопли до +30 °C. Инфраструктурата на курорта едва започва да се развива: има няколко хотела по крайбрежието, кафенета и ресторанти, магазини за сувенири и палатки за плодове. На плажа могат да се наемат шезлонги, хамаци и чадъри, тук на туриста ще бъде предложено да отиде на екскурзия с шнорхел. Самото село е много живописно и разходката из него ще ви достави удоволствие.

Занзибар, Танзания
Занзибар, Танзания – почивки и екскурзии

Плажът Kiwengwa се намира до едноименното село в североизточната част на острова. Изключително подходящ е за семейства с деца, тъй като има много чист пясък, плавно влизане във водата и практически няма вълни. Палмите се издигат по цялото крайбрежие, радват окото със зеленина и дават лека сянка в най-горещите часове. Инфраструктурата на курорта е доста добре развита. На входа на селото туристът е посрещнат от малък, но модерен търговски център. В близост има бензиностанция. На брега близо до палмови горички са построени хотели, кафенета и ресторанти, магазини със сувенири. Има отлични условия за гмуркане и гмуркане с шнорхел, дори има магазин със стоки за гмуркане One Ocean Dive Center.

Занзибар, Танзания
Занзибар, Танзания – почивки и екскурзии

Kendwa се счита за един от най-добрите и най-скъпите плажове в северозападната част на Занзибар. На брега има няколко петзвездни хотела с голф игрища и популярни ресторанти, където на гостите се предлага да опитат омар и други гурме ястия. Плажът Кендва радва с най-фин бял пясък. Във водата няма морски таралежи, които не са безопасни за среща, но има много красиви морски звезди. Рифът близо до плажа е много популярен сред гмуркачите. При гмуркане можете да видите костенурки, раци, калмари, скатове, риби пеперуди и дори китови акули.

Занзибар, Танзания
Занзибар, Танзания – почивки и екскурзии

Село Кизимкази, в южната част на острова, се счита за първото селище на Занзибар. Недалеч от нея се намира най-старата джамия в Източна Африка Димбани. Куфическият надпис, направен в него, датира от 1107 г. Плажът тук е красив и пуст. Повечето туристи идват в селото не за да се наслаждават на океана. Те са привлечени от възможността да отидат на обиколка с делфини, или просто казано, да плуват с делфини. Заливът Кизимкази е единственото място в Занзибар, където живеят голям брой от тези красиви животни. Те са щастливи да общуват с хората, да вземат лакомства от ръцете си и да се оставят да бъдат погалени. Известната еднодневна екскурзия Blue Safari също започва от Kizimkazi.

Занзибар, Танзания
Занзибар, Танзания – почивки и екскурзии

Плажът Уроа, до едноименното село, е само на 40 км от столицата на острова. Може да се нарече автентичен, тъй като самите местни жители често се отпускат тук и събират даровете на океана след отлив. Има малко плажни дейности, хотели и ресторанти на Уроа, но има красиви гледки и специална атмосфера на пълно откъсване от всички проблеми. Хората идват тук, за да забравят за суматохата, легнали на най-фин бял пясък под навеса на кокосови палми.

Занзибар, Танзания
Занзибар, Танзания – почивки и екскурзии

Какво да имате предвид, когато отивате в Занзибар

 • Не е необходимо да се ваксинирате преди пътуване. От епидемиологична гледна точка островът се счита за доста безопасен. Но ако се планира транзитен полет през някоя от африканските страни, по-добре е този момент да се изясни предварително.
 • С покупката на улична храна и продукти на местните пазари все още трябва да внимавате. Най-добрият вариант е да купувате само плодове и да ги измивате старателно.
 • За пиене, готвене и хигиенни процедури водата трябва да се преварява, а още по-добре – да се купува в бутилки.
 • Местните жители говорят добре английски, но родният език за повечето от тях е суахили. Островитяните ще бъдат особено щастливи и приятелски настроени към госта, ако той им каже поне няколко думи на този език. Например, благодаря ще звучи като „асанте“, моля – „тафадхали“. Думите, използвани за поздрав са “shikamu” (здравей) и “jumbo” (здравей).
Занзибар, Танзания
Занзибар, Танзания – почивки и екскурзии
 • Правилата за движение на острова не работят. Транспортният поток е доста хаотичен и може да бъде опасен за турист, който не е свикнал с подобни екстремни спортове.
 • През нощта е по-разумно да се разхождате по улиците с компания, а не сами. В малките курортни градове светлините рядко работят. В туристическите зони има много джебчии, така че е по-добре да не показвате големи суми пари и скъпо оборудване на другите.
 • Маймуните в Занзибар също са много крадливи. Те могат да грабнат храна от ръцете им, да откраднат малки лъскави предмети.
Занзибар, Танзания
Занзибар, Танзания – почивки и екскурзии
 • През дъждовния сезон и извън сезона (април, май и ноември) рискът от ухапване от малариен комар се увеличава. Много е важно да прилагате качествен репелент през деня и да използвате мрежи против комари по време на сън и почивка.
 • В океана винаги има опасност да настъпите морски таралеж. Най-добрата превенция на такъв лош късмет са специалните аква обувки, подобни на меки леки маратонки. Но що се отнася до отровните змии и други влечуги, те живеят в джунглата и рядко се срещат с човек.
 • На територията на острова е законово забранено използването на найлонови торбички като опаковка. Те не се произвеждат и не продават тук.
 • Повечето от островитяните са мюсюлмани. Проявявайки уважение към местните жители, е по-добре да не носите прекалено открити дрехи извън плажа и да се въздържате от публични прояви на чувства между мъже и жени.
 • На пазарите и магазините за сувенири пазаренето е не само възможно, но и необходимо! Винаги има шанс да угодите на хитрия търговец с ентусиазъм и да намалите цената наполовина или дори повече.
 • Закупени предмети от злато и скъпоценни камъни не могат да бъдат изнасяни от страната без представяне на съответен сертификат.
 • Планирането на пътуване до Кизимкази, за да плувате и играете с делфини, е по-добре рано сутрин. През първата половина на деня животните са любопитни, охотно контактуват с хора, приемат лакомства.
 • Най-добрите сувенири от Занзибар са кафетата Typicu, Kent и Blue Mountain, черен чай, изделия от влакна от алое, подправки, екзотични плодове дуриан, национални дрехи, маски и скулптури на животни от камък или дърво.
 • И още един много важен момент – независимо от сезона е задължителен слънцезащитен крем с фактор 50.
Занзибар, Танзания
Занзибар, Танзания – почивки и екскурзии

Най-доброто време за посещение на Занзибар

Сезоните на острова се определят не толкова от температурата на въздуха, колкото от количеството на валежите. Два сухи периода в годината отговарят на същия брой дъждовни периоди. Валежите са от март до май и през октомври-ноември. Малкият сух сезон пада върху зимата. Това е доста горещ период – средната температура през деня е около +35°C, но може да достигне до +40°C. Океанът се затопля до +29°C. Големият сух сезон обхваща цялото лято и първия месец на есента. През този период на острова цари приятна + 26 ° C. Водата се затопля до +26°C.

Източник PlanetOfHotels

Последни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

wpChatIcon
wpChatIcon