fbpx
Дайвинг

Дайвинг – 10-те най-добри места за гмуркане в света

Дайвингът ви позволява да изследвате най-мистериозните, загадъчни и невероятни места на нашата планета, скрити под водния стълб. Това е единственият начин да посетите неизследвани пещери, да видите създания, които почти не са се променили от праисторически времена и да докоснете кораби, които са претърпели корабокрушение. Гмуркането в различни части на света се отличава със своята сложност, видове флора и фауна и разнообразие от пейзажи. Всеки може да избере точката, която му харесва. Например, по-добре е да инспектирате потънали кораби на Бермудите, да гледате пингвини в Галапагос и да се гмуркате в сенотите в Мексико. Дайвингът не е просто гмуркане в морските недра, за да се любувате на рибите, той е любов за цял живот. Тези, които веднъж са решили и опитали, едва ли ще могат да откажат да изследват нови дълбини.

Raja Ampat, Индонезия

Кога: октомври-май

Архипелагът Раджа Ампат се намира в така наречения “коралов триъгълник”. Образува се от Индонезия , Малайзия , Папуа Нова Гвинея , Филипините , Соломоновите острови и Източен Тимор . Тази област е дом на около 75% от известните на науката корали и най-голямото разнообразие от коралови рифови риби в света. Ето защо островите Раджа Ампат са едно от най-добрите места за гмуркане на планетата. Докато се гмуркате, можете да видите килимни акули, манти, костенурки, китове, риби лъвове, морски дракони и дори медузи, които са напълно безвредни за хората.

Едно от най-невероятните места на архипелага е Манта Санди. Това е подводна верига от върхове, където живеят по-чисти риби и голямо количество планктон. На тези станции се “обслужват” гигантски манти, които могат да достигнат 7 метра ширина.

Boo Rock (Boo Windows) е много фотогенично място за гмуркане. Носи името си от две дупки в скалата. Cross Wreck е патрулна лодка на японския флот, потънала по време на Втората световна война. Корабът стои изправен и е бил покрит с корали през десетилетията, той се е превърнал в дом на много морски обитатели – риба лъв, мурена, риба Наполеон, риба папагал.

Дайвинг
Дайвинг – най-добрите места за гмургане по света
Дайвинг
Дайвинг – най-добрите места за гмургане по света

Tubbataha Reef, Филипините

Кога: март-юни

Рифът Тубатаха в морето Сулу е центърът на “кораловия триъгълник” и е под закрилата на ЮНЕСКО. Това място във Филипините е подходящо само за опитни гмуркачи поради силните подводни течения. Отворено е за посещения само три месеца в годината, през останалото време често има бури. За 9 месеца почивка от туристите рифът има време да се възстанови напълно.

Може би най-популярното място на Tubbatha е летище Shark. Това е широко плато, където има изобилие от зелени морски костенурки и белопръсти акули. Освен това е идеално място за нощно гмуркане поради малката дълбочина, където можете да видите мурени и риби пухкавици.

Delsan Wreck е място, където можете не само да видите останките, но също така да наблюдавате сивите рифови акули, които търсят стада риби в пукнатината.

Сайтът за пералня е наречен така поради непредсказуемостта на теченията, които могат драстично да променят посоката си. Той е дом на сиви рифови акули и тропически коралови рифови риби.

Дайвинг
Дайвинг – най-добрите места за гмургане по света
Дайвинг
Дайвинг – най-добрите места за гмургане по света

Юкатан, Мексико

Кога: целогодишно

Гмуркането в Мексико е едно от най-необичайните в света. На полуостров Юкатан гмуркането се извършва не в открито море или океан, а в сеноти – подводни пещери. Поддържат постоянна температура на водата (около +24ºС) и абсолютна видимост. Гмуркането в Cenote изисква специален сертификат Open Water Diver или Cave Diver.

Най-популярното място в Юкатан е Dos Ojos. Това е една от най-големите подводни пещерни системи в Мексико и чудесно място за гмуркане със средна дълбочина на гмуркане от 5-7 метра. Тук можете да направите уникално гмуркане при много слаба светлина в пещера, където живеят прилепи.

Ямата (El Pit) е най-голямата подводна пещера в света, чийто вход се губи в джунглата. Благодарение на слънчевите лъчи тук се поддържа отлична видимост на разстояние над 30 метра. На дълбочина 10-12 метра се образува мъглив халоклин (слой вода, където нивото на соленост се променя драстично), а на дълбочина 26 метра водолазите плуват през облак от сероводород.

Анджелита е един от най-дълбоките сеноти на полуостров Юкатан. Най-известен е със своя сероводороден облак, който прилича на подводна река. Има малък остров и няколко дървета, плаващи в него. Понякога можете да видите крокодили тук.

Дайвинг
Дайвинг – най-добрите места за гмургане по света
Дайвинг
Дайвинг – най-добрите места за гмургане по света

Централни атоли, Малдиви

Кога: януари-април 

Централните атоли са най-популярното място за гмуркане на Малдивите. Какво е атол? Това е коралов остров или пръстеновиден архипелаг с лагуна вътре. Любителите на подводните води идват на Малдивите за акули и манта.

Едно от най-добрите места за разглеждане на тези гиганти е атолът Ари. Многобройни тила (подводни височини) са дом на огромен брой голямо разнообразие от морски живот. На специални места за манта можете да видите величествени скатове, рифови и китови акули и риби чук.

Атолът Северен Мале е най-посещаваното място в централния регион. Това се дължи на факта, че именно на този атол се намира столицата на Република Малдиви – Мале . Въпреки многото водолази, местната екосистема е добре запазена. На фона на живописни скали, пещери, подводни градини и недокоснати коралови рифове внушително плуват манти, ловуват хищници и веселят пъстри риби.

Атол Южен Мале е известен със своите канду (канали), които свързват вътрешността на атола с открития океан. Силни течения циркулират през кандата, носейки храна на многобройните обитатели. Гмуркачите идват тук не в търсене на девствени рифове, а за да изследват цветните пещери и первази. Защитени от теченията, можете да изучавате скатове, рифови акули и пелагични риби.

Дайвинг
Дайвинг – най-добрите места за гмургане по света
Дайвинг
Дайвинг – най-добрите места за гмургане по света

Голям бариерен риф, Австралия

Кога: юли-ноември

Австралийският голям бариерен риф е истинско чудо на света, дълъг повече от 2,3 хиляди километра. Това е най-големият жив организъм в света, който се вижда от космоса. За съжаление, през последните години той започна бързо да умира, но австралийските власти и учени правят всичко възможно да спрат този процес.

Ribbon Reefs е верига от 10 рифа, която се простира на 80 километра. Това е дом на приятелски настроени гиганти – картофени групери и риби Наполеон. Тук можете да видите също сепия, китове минки, риба хирург, риба жаба, листна риба и брадавици.

Osprey Reef е известен с чистата си вода (видимостта е повече от 40 метра) и високата вероятност да срещнете скат, манта, зелени и едроглави морски костенурки, сив риф, копринени, бялокрили и китови акули, клюнокрили китове , кашалоти и риби чук. Много пещери и проходи няма да позволят на гмуркачите да скучаят.

HMAS Brisbane е кораб на австралийския флот , потопен през 2005 г., за да създаде изкуствен риф. Той е разположен на равен кил на дълбочина 15-18 метра и е отлична атракция за гмуркачите, които могат да изучават конструкцията на кораба, където са запазени всички вътрешни механизми. Станал е дом на октоподи, морски костенурки, различни скатове, групери, калмари и много други риби.

Дайвинг
Дайвинг – най-добрите места за гмургане по света
Дайвинг
Дайвинг – най-добрите места за гмургане по света

Симилански острови, Тайланд

Кога: ноември-април

Симиланите се намират на 100 километра северозападно от Пукет . Те са група от девет острова. Гмуркането в тази част на Тайланд се отличава със своето разнообразие, това се отнася както за подводните жители, така и за пейзажа.

Елефант Хед е най-големият връх на Симиланските острови със зашеметяващи участъци и силни течения. Тук можете да намерите рифови акули, морски прилепи, баракуди, скариди богомолки, огнени бичета, мурени, риби лъвове, порцеланови раци и чисти скариди. В по-дълбоките зони се срещат и скатове.

Anita’s Reef е отлично място, което ще зарадва както начинаещи, така и опитни гмуркачи. Това е пясъчен, лек склон с коралови гъсталаци, дом на риба зебра, скати, змиорки, плекторхинхус, риба ястреб, морски краставици и едропетниста риба тригер.

Richelieu Rock е може би най-популярното място за гмуркане в Тайланд, носещо името си от самия Жак-Ив Кусто. Това е Мека за любителите на подводната макро фотография! Тук можете да направите снимки на меки и твърди корали, цветни морски кончета и петниста скарида арлекин. Китовите акули се наблюдават тук от средата на януари до средата на март.

Дайвинг
Дайвинг – най-добрите места за гмургане по света
Дайвинг
Дайвинг – най-добрите места за гмургане по света

Bligh Water, Фиджи

Кога: целогодишно

Жак-Ив Кусто нарича Фиджи световната столица на меките корали. Bligh Water е истински магнит за любителите на подводната фотография. Наречени на капитана на британския кралски кораб Баунти, тези води, които разделят основните острови на Фиджи Вануа Леву и Вити Леву, изумяват с разнообразието си от флора и фауна.

Морският резерват Намена включва остров Намена и заобикалящия го бариерен риф. Резерватът привлича гмуркачи със своята екосистема с дълбоки подводни скали, където живеят в изобилие баракуди, манти, риба тон, белопери акули и змиорки. И всичко това на фона на невероятни меки корали, които са дом на морски кончета, скариди и малки рибки.

Shark Fin Point е най-добрата точка за наблюдение на големи хищници. Тук можете да видите сиви рифови, белокрили и дори китови акули, да не говорим за баракуда, папрат, риба папагал, риба ангел, риба пеперуда, мурена, скариди и омари.

Blue Ridge е изумително красив риф с твърди и меки корали с всякакви цветове и форми. Слизането тук без камера с макро режим е истинско престъпление. С увеличаване на дълбочината тук започват да се срещат по-сериозни същества – големи стада от баракуди, бялопери рифови акули и риби чук.

Дайвинг
Дайвинг – най-добрите места за гмургане по света
Дайвинг
Дайвинг – най-добрите места за гмургане по света

Палау, Микронезия

Кога: ноември-май

Ненапразно Република Палау заема челни позиции в класацията на най-добрите страни за гмуркане. Има всичко за едно незабравимо подводно приключение – редки обитатели, интересни пейзажи и потънали кораби от Втората световна война.

Едно от най-добрите места за гмуркане не само в Палау, но и в света е Blue Corner. Закачени на рифовете, гмуркачите могат да наблюдават как силните течения донасят тук малки риби и мекотели, с които се хранят сиви, беловърхи рифови и китови акули, както и ята баракуди. Освен това е дом на гигантска морска риба, риба тон, скат, манта и костенурки.

Blue Holes е второто най-популярно място за гмуркане. Това е система от вертикални тунели, водещи до подводна пещера, чиито стени са покрити с гъби и корали. Тук плуват големи пелагични риби (риби тон, акули, баракуди и скатове), както и скални групери, риби, костенурки и риби пеперуди.

Иро Мару е най-известната развалина в Палау и е дом на миди и меки корали. Тук можете да разгледате вътрешността на кораба, заобиколен от групери и риби-клоуни.

Дайвинг
Дайвинг – най-добрите места за гмургане по света
Дайвинг
Дайвинг – най-добрите места за гмургане по света

Галапагоски острови, Еквадор

Кога: целогодишно

Това е уникално място на Земята, където живеят животни и растения, които не се срещат никъде другаде. След като изучава жителите на Галапагос, Чарлз Дарвин написва своя монументален труд За произхода на видовете. За много гмуркачи гмуркането на Галапагоските острови е почти цел в живота.

El Arco е едно от най-добрите места за гмуркане в света. Това е местообитание за риба чук, китове, галапагоски и копринени акули, кресливи орли, делфини и множество пелагични риби.

Punta Vincente Roca е може би най-студеното, но и най-интересното място на островите. Заради по-ниските температури тук можете да срещнете същества, които не могат да се видят никъде другаде. Сред тях са лунната риба, която може да достигне три метра дължина, рибата прилеп, галапагоската акула, змиорките, морските лъвове, пингвините, паякообразните раци.

Нос Дъглас е най-доброто място за гледане на пингвини, които минават с крейсерска скорост. В близост до тях често можете да намерите морски тюлени и галапагоски морски лъвове, които ловуват слаби екземпляри от тези сладки птици, както и морски игуани.

Дайвинг
Дайвинг – най-добрите места за гмургане по света
Дайвинг
Дайвинг – най-добрите места за гмургане по света

Бермуди, Атлантик

Кога: целогодишно

Основната характеристика на Бермудските острови е голям брой останки (около 300), които могат да бъдат изследвани. Именно тези инциденти пораждат легенди за мистериозния Бермудски триъгълник, където изчезват кораби и самолети, понякога се завръщат като призраци. Тук се намира и един от най-северните коралови архипелази.

Мери Селестия е едно от най-популярните места за гмуркане не само в района, но и на планетата. Този кораб на Конфедерацията потъна през 1864 г., след като се удари в риф на дълбочина 17 метра. По време на гмуркането можете да видите запазените гребни колела, кърмата, носа, котлите и котвата, покрити с корали. През 2011 г., след буря, бутилки с вино и парфюм бяха изнесени от Мери Селестия. Вече всеки може да си купи копие от тези парфюми.

Хермес е най-известната лодка на Бермудските острови поради отличното й състояние. Той се счупи в средата на 20 век в района и беше изоставен от екипажа, след което беше потопен през 1984 г. като изкуствен риф. Гмуркачите могат да изследват товарното отделение, машинното отделение, помещенията на екипажа, камбуза и рулевата рубка. Специално за удобство на водолазите от кораба бяха премахнати люкове. Хермес е станал дом на огромни стада от баракуди, абудефдуфи и други риби.

South West Breaker е място, станало популярно от филма The Abyss от 1977 г. Този участък от три рифа е дом на мурени, групери, омари, скатове, костенурки, щракари и ловни риби.

Дайвинг
Дайвинг – най-добрите места за гмургане по света
Дайвинг
Дайвинг – най-добрите места за гмургане по света

Може също да ви хареса...

Последни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

wpChatIcon