fbpx
Великденският остров, Чили

Великденският остров – дом на величествени статуи моаи, остров, пълен с неразгадани древни мистерии

Най-отдалеченото и мистично парче земя в Тихия океан е Великденският остров (или, както местните го наричат ​​Рапа Нуи). Той е известен в цял свят със своите каменни идоли със сурови лица – статуи моаи. Повече от век археолози и антрополози се опитват да разгадаят мистериите на изчезналата островна цивилизация. Но доказателствата за нейната култура и обичаи са много откъслечни.

Мистичният усет на Рапа Нуи привлича хиляди туристи тук. Не прилича на познат тропически остров. Тук няма да намерите романтични пейзажи в стил bounty. Но този факт е повече от изкупен от гледките към залеза към океана, срещу който се издигат древни каменни идоли. И все пак, тук е Те Пито Куру – “пъпът на Земята” – удивително място на силата на една изчезнала цивилизация.

Великденски остров, Чили
Великденският остров

Кога да пътуваме до Великденския остров

Субтропичният климат на Великденския остров не измъчва гостите с топлина поради близостта на студеното течение на Хумболт. Тук също няма продължителни валежи, а по-голямата част от валежите падат през май. Последният месец на лятото в Рапа Нуи е най-хладният (+19°C). Най-горещото време е през януари и февруари (+23-25°C). Температурата на водата в океана е около +20°C. Туристите идват тук през цялата година, но пиковият сезон е от декември до април.
Най-яркото и посещавано културно събитие на Великденския остров е фестивалът Tapati Rapa Nui. Провежда се ежегодно през февруари. А на 29 юни тук величествено се чества празникът на светите апостоли Петър и Павел.

Правителството на Чили заяви, че Великденският остров ще бъде отворен отново за туристи след повече от две години блокиране, причинено от пандемията COVID-19

„От 1 август се планира увеличаване на броя на полетите (два до три на седмица, в зависимост от епидемиологичната ситуация) и открит туризъм при условия, които ще бъдат обявени по-късно“, се казва в изявление на пресслужбата на чилийското правителство.

Какво трябва да направи един турист на Великденския остров

  • Вижте най-голямата церемониална сграда на острова – Аху Тонгарики. Това е единствената платформа, изцяло пълна с моаи. Именно образът на Тонгарики – 15 величествени статуи на фона на океана – е най-известен и репликиран на хиляди пощенски картички, плакати и снимки. Почувствайте пълен контакт с природата на острова, след като сте живели няколко дни в къмпинг на брега на Тихия океан. Важно е да запомните, че повечето от териториите на Рапа Нуи принадлежат на националния парк. Следователно спонтанното къмпингуване тук е забранено.
  • Бъдете очаровани от красотата на ботаническата градина Тау Киани. Над 1200 растителни вида от цялата планета растат на площ от 5 km². Озеленяването на градината е изпълнено в автентичен островен стил.
  • Посетете танцови и музикални изпълнения на островитяните. Това е чудесен начин да се потопите в културата на Рапа Нуи. И все пак – красива гледка, пълна с енергия и страст.
  • Отидете на обиколка на вулканите на Великденския остров. Теревака е популярно място за конна езда или планинско колоездене. В кратера Рано Кау има сладководно езеро. Рано Рараку е била основната кариера на народа Рапануи. По склоновете му са останали стотици недовършени моаи. Дивите коне често се скитат в кратера на Пуа Катики, за да пият от малко езеро.
Великденски остров, Чили
  • Разгледайте пещерата Ана Те Паху в Национален парк Рапа Нуи. Състои се от няколко подземни камери. Общата им дължина е 7 км.
  • Плувайте във вулканични басейни. На брега има много такива „бани“, където замръзналата лава предпазва от ударите на могъщите вълни на океана.

Последни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

wpChatIcon