fbpx
Барселона, Испания

Барселона налага ограничения за туристически групи

Властите в Барселона въведоха ограничения за туристически групи с водачи. Целта на нововъведенията е да се сведе до минимум неудобството, което изпитват гражданите от наплива на посетители. Отсега нататък екскурзоводите ще трябва да изоставят мегафоните и да разчитат само на собствения си глас или аудио оборудване. Ако за обиколката се използва обществен транспорт, той трябва да бъде придружен от система за радио гид. Такива пътувания ще трябва да бъдат съгласувани с транспортните оператори. Освен това размерът на туристическите групи е ограничен – до 30 души в центъра на града и не повече от 15 в по-малки райони, например в Ciutat Vella.

Властите в Барселона призоваха екскурзоводите да насърчават туристите да резервират обиколки предварително и да спрат да рекламират услугите си на обществени места. Препоръчва се ръководителите на групи да планират маршрутите така, че да сведат до минимум неудобството за гражданите. За спирки по улиците гидовете бяха посъветвани да избират свободно място, където няма други туристически групи, за да не се създават тълпи.

Градският съвет обяви допълнително затягане на ограниченията. Обиколки с гид ще се провеждат само по 24 разрешени улици и площади. Не повече от 3-8 души могат да разглеждат някои забележителности наведнъж. По много улици ще бъде въведено еднопосочно движение за туристически групи.

Барселона не е единственият град, който въвежда мерки. Плая де Палма, едно от най-популярните места на Майорка, въведе дрескод за барове и ресторанти, според който посетители няма да могат да влизат, ако носят бански костюми, футболни екипи, шапки с чадъри или златни вериги.

Испанските власти също наложиха правило за „шест питиета на ден“ за ол инклузив курортите в опит да ограничат „пиянския туризъм“ в страната. Почиващите ще трябва да заплатят допълнителните си напитки.

Източник SchengenVisaInfo

Може също да ви хареса...

Последни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

wpChatIcon