fbpx
Бали, Индонезия

Бали – 30 полезни съвета за посещение

Бали е непредсказуем и динамичен, а красотата му привлича стотици хиляди пътешественици всяка година. Топло море, великолепни плажове, древни храмове, девствена джунгла и дружелюбни хора – как да не се влюбите в него от пръв поглед! Индонезия обаче е не само пейзажи и курорти, но и култура, традиции, обичаи и закони, често неразбираеми за чужденците. Тяхното незнание и нарушаване може да доведе до големи неприятности. Съветите за пътуване, които събрахме в статията, ще бъдат полезни на всеки, който планира да посети Бали. 10-15 минути, които прекарвате в изучаване на тази информация, ще ви помогнат не само да избегнете проблеми, но и да спестите пари.

Планирайте пътуването си според сезоните

При планиране на пътуване до Бали трябва да се вземат предвид естествените сезони. В района има два такива – сух и дъждовен. Първият се счита за висок и продължава от май до октомври. Това е страхотен период за почивка на плажа, но цената за настаняване и други услуги се увеличава. Освен това може да е твърде горещо за дълги разходки. Дъждовният сезон започва през ноември и продължава до април. По това време можете да плувате, да правите слънчеви бани и да ходите на екскурзии, но трябва да сте подготвени за факта, че порой може да започне всеки момент. Но в ниския сезон туристите са много по-малко и цените падат. Ето защо, ако бюджетът е ограничен, можете да планирате почивка за това време.

Решете къде да се настаните

Мястото на пребиваване в Бали трябва да бъде избрано според вашите интереси. Например, ако не сте купонджия и предпочитате спокойна плажна почивка, няма какво да правите в Семиняк или Кута. Тези, които мечтаят за луксозна ваканция, са добре дошли в Нуса Дуа. Ако искате да живеете близо до океана, не се установявайте в Убуд. Любителите на йога, езотерика и традиционна култура предпочитат да идват тук. Сърфистите трябва да намерят настаняване в Canggu или Uluwatu, а туристите с деца в Санур или Джимбаран.

Бъдете внимателни при избора на хотел

Когато избирате хотел, проверете местоположението му на картата, защото името не винаги отговаря на реалността. Например хотелът Кута може изобщо да не се намира в Кута. А хотелите “близо до бреговата линия” често се намират далеч от плажа поради липсата на път за достъп.

Бали, Индонезия

Попитайте таксиметровите шофьори за телефонен номер

Ако попаднете на адекватен таксиметров шофьор, който кара внимателно и предлага норална цена, не забравяйте да вземете неговия телефонен номер. И го правете при всяко пътуване до Бали. Тогава ще имате контакти на шофьори, които във всяка част на острова не само ще пристигнат в точното време, но и ще ви направят отстъпка като редовен клиент.

Пригответе се за ужасни пътища и безпорядъчен трафик

Балийските пътища са пълни с ями и дупки. Поради трудния терен тук директните маршрути са рядкост. Следователно можете да забравите за скоростта, особено когато пътувате навътре. В най-добрия случай скоростомера ще покаже 30-40 км / ч. Трябва също да се има предвид, че във всеки момент куче или пиле може да се втурне под колелата. В Бали има ляво движение, но правилата му в обичайния за европееца смисъл липсват. В своето село всеки жител пътува както си иска.

Купете местна SIM карта

По-добре е да закупите SIM карта веднага в някой от магазините за мобилни телефони или направо на летището. Ще струва около $3. При покупката поискайте да ви включат пакет с мобилен интернет. Безплатен Wi-Fi се предлага в повечето хотели и много ресторанти.

Не провокирайте крадците

Безопасно ли е да пътувате до Бали? Да, ако вие сами не провокирате крадци и измамници. Когато карате колело, не окачвайте чантата на рамо – може да се откъсне в движение. По време на спиране всичко ценно, както и ключовете, трябва да се вземат със себе си, а не да се крият под седалката. Местните крадци отдавна са се научили да отварят мотопеди и да ги крадат. Когато вървите по улицата, не дръжте телефона в ръка – може да ви го грабнат.

Винаги носете пари в брой със себе си

В големите хотели, както и в повечето ресторанти и магазини в популярни курорти, можете да плащате с карти Visa и Mastercard. Моля, имайте предвид, че при използването им се начислява комисионна от 2-4%. Но колкото по-далече от туристическите места, толкова по-трудно е да се плати с кредитна карта. В отдалечени райони, като Лембонган, ще бъде трудно да се намери работещ банкомат. Следователно трябва да имате пари в брой. Но все пак е по-добре да не носите големи суми със себе си, а да ги оставите в сейфа на хотела.

Обменяйте валута само в официални бюра

Парите, особено големи суми, се променят само в официални бюра, например в BMC Money Changer. И винаги преброявайте парите, преди да излезнете от касата. Можете да смените и в хотела, но курсът там е неблагоприятен. Американски и австралийски долари, както и евро се приемат за обмен навсякъде.

Внимавайте с банкоматите

В Бали скимингът е често срещан – четене на данни от банкови карти с помощта на специални устройства. Ето защо се препоръчва да се използват само тези банкомати, които се намират в помещенията на магазини или банки и са под надзор. Преди да поставите кредитна карта, по-добре е да проверите за наслагвания върху клавиатурата и слота за карта, както и мини-камери за четене на кода. Когато въвеждате своя ПИН, винаги покривайте числата с ръка. По-добре е да държите по-голямата част от парите в отделна сметка и да прехвърляте малки суми към картата, ако е необходимо.

Излезте от утъпкания път

Бали е не само маймунската гора в Убуд, храмът Улувату и оризовите тераси Тегалаланг. Без съмнение тези места си заслужават да се видят. Но не е нужно да се ограничавате до известни маршрути и забележителности. В Бали има много скрити кътчета, които все още не са били изпълнени с тълпи от туристи. Например пустите плажове на Амед, районът на Пакерисан, включен в списъка на световното наследство, водните храмове. Повечето туристи отиват в южната част на острова, но опитните пътници се съветват да се насочат на север. Тук можете да видите истинската красота на Бали – зелени хълмове, пусти пътища, безкрайни оризови полета, традиционни села, водопади и езера.

Не избягвайте местните ресторанти

В местните заведения за хранене – warungs, можете да опитате традиционна индонезийска кухня, непригодена за европейците. Тук ще ви сервират отличен пържен ориз наси горенг, юфка ми горенг, къри, палачинки мартабак и много други национални ястия. Обилният обяд във варунг ще струва само няколко долара на човек. През последните години хигиенните стандарти в Бали се подобриха значително, така че можете спокойно да поръчате плодови салати, месни ястия и напитки с лед в кафенета и ресторанти. В туристическите райони на Кута, Легиан и Семиняк са отворени много ресторанти с органична, сурова храна, вегетарианска и дори веганска кухня.

Бали, Индонезия

Обличайте се подходящо

Много пътници смятат, че в Бали няма дрескод. Всъщност не е така. Бански костюми са разрешени само на плажа. В магазини, кафенета, ресторанти и много хотели местните няма да се радват да видят туристи в плажно облекло или топлес. На жените не се препоръчва да носят твърде отворени рокли, къси шорти и поли, топове с дълбоко деколте. За дълги екскурзии или пътувания из острова е по-добре да изберете дрехи от естествени материи и удобни обувки.

Спазвайте правилата за поведение в храмовете

Ако не искате да спазвате религиозните правила поради тяхната строгост, по-добре е да откажете да посещавате балийски храмове. Пътуването до свети места не трябва да се приема като забавление или възможност за правене на красиви снимки.

Тези, които планират да посетят храмове, ще се нуждаят от саронг – парче плат, което се увива около талията като пола. Може да се купи или да се наеме. Както жените, така и мъжете са длъжни да покриват краката си със саронг. Около талията трябва да завържете колан (selendang). Раменете също трябва да бъдат покрити. Не е нужно да събувате обувките си на входа.

Недопустимо е да се говори високо и да крещи в храма. Преди да заснемете религиозна церемония, трябва да получите разрешение за това. Не можете да стоите пред богомолците, както и между енориашите и свещеника. Ако всички в храма са седнали по време на церемонията, вие също трябва да сте седнали. Главата ви не трябва да е по-висока от главата на свещеника, водещ церемонията.

В храма не се допускат хора с кръвотечения, бременни и наскоро родили жени, новородени, както и такива с наскоро починал близък роднина.

Бали, Индонезия

Уважавайте традициите и обичаите

Балийците са много толерантни хора. Дори и да направите нещо нередно, те ще могат да разберат и да простят. Но да се игнорират местните традиции не си струва. Когато планирате посещение на Бали, трябва да научите поне някои от тях.

В никакъв случай не докосвайте главите на балийците, дори и децата. Тук човешката глава се счита за свещена, тъй като според местните жители тя е най-близката част от тялото до боговете.

Можете само да пипате нещо, да плащате или да докосвате хората с дясната си ръка. Лявата се счита за нечиста, тъй като се използва за хигиенни процедури.

Ако искате да привлечете вниманието към себе си в магазин или другаде, протегнете дясната си ръка и размахайте дланта си. Да сочиш някого или нещо с показалеца си се счита за грубо.

Навсякъде по улицата можете да видите “кананг сари” – ежедневни дарения на боговете и духовете. Това са кошници от палмови листа, в които слагат малко храна и дребни монети. Внимавайте да не ги настъпите.

Четете внимателно менюто

По закон всички ресторанти и барове в Бали начисляват данък от 21% върху сметката. Може да е включен в цената на храната и напитките, но често се споменава само в менюто и то с много дребен шрифт. Това също е законно. Затова обърнете внимание на цените, в противен случай рискувате да получите неприятна изненада.

Пазете се от бездомни кучета и диви животни

Колкото и да искате да погалите куче или кученце на улицата, не бива да го правите. Животните може да изглеждат много сладки, но това не означава, че са безобидни. При ухапване трябва незабавно да се консултирате с лекар, дори ако раната изглежда несериозна. Много бездомни кучета в Бали са болни.

На острова често могат да се срещнат маймуни, а гората на маймуните Sangeh се намира близо до Убуд. Трябва да се помни, че това са диви, а не опитомени животни. Макаците могат да станат много агресивни, ако се опитате да ги галите или да играете с техните бебета. И дори широката усмивка често възприемат като агресия. Освен това маймуните са известни със склонността си да крадат, така че трябва да следите внимателно вещите си.

Бали, Индонезия

Не пийте вода от чешмата и използвайте по-малко пластмасови бутилки

Не можете да пиете вода от чешмата на Бали. Не се препоръчва използването и дори за измиване на продукти. Така че трябва да купувате бутилирана. Но трябва да се помни, че пластмасовите отпадъци са един от проблемите на острова. За да подобрите екологичната ситуация, за пътуване до Бали, купете бутилка от неръждаема стомана за многократна употреба. Може да се напълни с вода срещу малка такса в повечето кафенета и ресторанти.

Научете поне няколко думи

Въпреки че много хора в Бали разбират английски, познаването на основните думи на индонезийския език ще улесни живота ви. Можете да започнете със selamat pagi (добро утро), terima kasih (благодаря) и tolong (моля).

Спазвайте законите

Това, което наистина трябва да се избягва в Бали, са наркотиците. Индонезия има много строги закони по отношение на психотропните вещества. Те са строго забранени за внос, закупуване и използване. За това заплашва лишаване от свобода, така че е по-добре да се прави без експерименти. Също така, не можете да останете в страната по-дълго от периода, посочен в паспорта. Ако възникне такава необходимост, въпросът трябва да бъде разрешен чрез дипломатическите служби. Можете да живеете само в хотели и пансиони, които имат държавни лицензи.

Не се страхувайте да се пазарите, но го правете правилно

Съветът на опитен пътешественик в Бали – винаги трябва да се пазарите. И не само по пазарите, но и с таксиметровите шофьори, в магазините и къщите за гости, особено ако сте отседнали за по-дълго време. Но в същото време трябва да уважавате труда на хората и винаги да предлагате справедлива цена.

Грижете се за природата и за околната среда

Бали има много крехък екологичен баланс. Развиващият се туризъм носи на острова не само приходи, но и планини от боклук по плажовете, повишено потребление на вода и повишени нива на отработени газове. Всичко това застрашава природата. Но всеки пътник може да допринесе за опазването на околната среда.

Бали няма ефективни системи за рециклиране, така че всичко, което изхвърлите, завършва в океана. Проблем №1 са пластмасовите отпадъци. Опитайте се да не използвате бутилки за еднократна употреба, сламки, найлонови торбички.

Като съзнателен потребител, вие помагате да се запази екологичното равновесие. Не хабете вода, вземете душ вместо вана и се опитайте да намалите продължигелността на ежедневното вземане на душ.

Бали, Индонезия

Спестете от пране

Прането на дрехи в хотелите е доста скъпо. Но можете да спестите много, като използвате услугите на малки частни перални. Тук можете да изперете килограм бельо за около 7000 рупии, докато в хотела ще трябва да платите същата сума за една дреха.

Опитайте да сърфирате и да се гмуркате

Бали е рай за сърфистите и гмуркачите. Ако никога не сте се занимавали с тези спортове, сега е моментът да опитате. Освен това наемането на оборудване и услугите на инструктори тук са доста евтини.

Бали, Индонезия

Не забравяйте да си направите масаж

На острова има стотици евтини салони за масаж, предлагащи всякакви уелнес процедури. Цената на един час масаж на цялото тяло започва от 100 000 рупии. Представете си – цял час блаженство само за $7!

Пазете се от комари

Бали има много висока влажност, достигаща през някои месеци 90%, както и много оризови полета. Това са отлични условия за размножаване на комари, които пренасят треска от денга. Ако хотелът ви се намира в близост до насаждения или заобиколен от тропически гори, трябва да се погрижите за защитата от насекоми. Вечер е по-добре да носите панталони, ризи и пуловери с дълги ръкави, използвайте репеленти. А над леглата е препоръчително да се окачат мрежи против комари.

Бакшишът не е задължителен

Бакшишите в кафенета и ресторанти са включени в цената на храната, така че не е необходимо да ги давате. Разбира се, ако оставите пари, никой няма да има нищо против.

Не купувайте всичко от търговци

Дори и на най-безлюдния плаж на Бали със сигурност ще има поне няколко продавачи, които се опитват да продадат гривни, саронги или напитки. Обикновено са много досадни. Ако не се нуждаете от стоките, по-добре е да игнорирате продавачите. Ако купите нещо, срамувайки се да откажете, веднага ще тичат още няколко души.

Цената на предлаганите от плажните търговци стоки е нищожна за европеец, а за местните това често е единственият доход. Но това не означава, че трябва да купувате от всички.

Спомнете си Nyepi

Nyepi или Ден на тишината е официален празник в Индонезия. Балийците гасят осветлението, телевизорите и радиото, улиците на градовете и селата са празни. Затворени са всички институции (магазини, банки, ресторанти и др.), затворено е и летището. Туристите също не са освободени от ограничения. Могат да си правят бизнеса в хотели, но им е забранено да излизат по улиците и плажовете. В този ден не е възможно да се настаните или напуснете хотела. Nyepi няма фиксирана дата и се празнува според календара на индуистките сака. Обикновено празникът се пада през март, по-рядко през април. Когато планирате пътуване до Бали през този период, по-добре е да уточните предварително кога ще бъде Денят на тишината.

Бали, Индонезия

Обърнете внимание на предупрежденията по плажовете

Дори в онези части на брега, които се считат за безопасни за плуване, условията могат да се променят много бързо. Поради възникването на федерни течения става опасно влизането в морето дори в плитки води. На повечето от оборудваните плажове на Бали на такива места са поставени червени знамена. Не пренебрегвайте тези предупреждения.

Надяваме се, че нашите съвети за пътуващите до Бали ще ви помогнат да направите вашето пътуване до райския остров не само вълнуващо, но и безопасно. И ще искате да повторите подобно пътуване повече от веднъж.

Последни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

wpChatIcon