fbpx
Ашрами, Индия

Как да постигнем хармония и просветление: ТОП 11 най-добри ашрами в Индия

Първите ашрами се появяват в Индия преди стотици години. Те са основани от древните мъдреци-риши, около които се събират учениците, образувайки своеобразна комуна. Основната цел на такива общности е била да разберат причините за проблемите и скърбите на нашия свят. Това състояние на нещата, с малки промени, продължава в Индия и до днес. В края на 20-ти век ашрамите на Индия придобиват международна известност. Тук започват да идват хиляди туристи, които искат да се докоснат до мъдростта на почитаните индийски садгуру, да научат тайните на йога и да постигнат душевен мир. Освен духовни търсения, ашрамите представляват интерес и от естетическа гледна точка – красотата на някои от тях определено си заслужава да се възхищавате, докато пътувате из Индия.

OSHO Meditation Resort

Къде : Пуна, Махаращра.

Osho International Meditation Resort се намира в жилищния район на Koregon Park. Това е истински тропически оазис, където можете да се отпуснете, да медитирате и да разговаряте с други посетители. По време на часовете ще бъдете научени на прости активни медитации на Ошо. Тези техники ви позволяват да облекчите стреса и да развиете най-добрите си качества – физически и духовни.

Ашрамът разполага с всичко необходимо за комфортна почивка и медитация – добре поддържан зелен парк, огромен басейн, места, където можете да се отпуснете и да медитирате. Предлага модерна фитнес зала, игрища за тенис на маса и волейбол, сауна и джакузи. От сутринта до късно през нощта всеки може да вземе участие в класове и обучения – да се запознае с основите на различни видове йога, включително Ошо Кундалини, танцови техники и училище за активна медитация.

Форма: кестеняво (кестеняво) халат.

Ашрами, Индия
Ашрами, Индия, медитация
Ашрами, Индия
Ашрами, Индия, медитация

Isha Yoga

Къде : близо до Коимбаторе, Тамил Наду.

Целта на ашрама Иша е да насърчава духовното развитие на хората чрез йога и различни програми за популяризиране. За целта тук е разработена собствена система, базирана на водени медитации и събуждане на мощни енергийни процеси в тялото – Иша йога. Това е един от най-необичайните и оживени ашрами в Индия, където постоянно се провеждат различни събития, концерти, празници и различни ритуали за пречистване.

Програмите за обучение са изградени много плътно – практикуващите се занимават на всяко възможно място, дори на стълбите. Графикът е планиран по такъв начин, че да не се привързва към нито една отделна система – преживяването на непостоянството е важна част от философията тук.

Ашрами, Индия
Ашрами, Индия, медитация

Sri Ramana Maharshi

Къде : Тируванамалай, Тамил Наду.

Ашрамът е основан от Шри Рамана Махарши. В Индия той се смята за един от десетте най-велики мъдреци и най-известният светец на 20 век. Неговото учение за самопознание се нарича маха йога, което се основава на изучаването на произхода на природата и източника на човешката душа. Ашрамът осигурява настаняване за поклонници с всички удобства, семейства и групи могат да идват тук. Броят на стаите е ограничен, така че е трудно да влезете в ашрама през сезона (ноември-февруари).

Няма фиксирани разходи за настаняване – всеки оставя дарение според възможностите си. В околностите на ашрама има много забележителности – пещерите за медитация Скандашрам и Вирупакша, свещената планина Аруначала, великолепният храмов комплекс Аруначалешвара.

Ашрами, Индия
Ашрами, Индия, медитация

Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute

Къде : Пуна, Махаращра.

Yoga Institute приема студенти от цял ​​свят. Тук те могат да се докоснат до мъдростта на учението на Гуруджи Айенгар и да разберат самата същност на йога. Институтът провежда много класове за начинаещи, начални и напреднали посетители. В специализирани групи се занимават жени и деца. За да се запишете в класове, трябва да отговаряте на редица изисквания:

  • Да практикувате най-малко 8 години Айенгар йога;
  • Да сте прочели книгатата – Йога Дипика – изясняване на йога;
  • Да изпълнявайте обърнати пози на Shirshasana и Sarvangasana за 8-10 минути;
  • Да говорите английски.

В същото време трябва да се има предвид, че средният период от момента на подаване на заявление до получаване на покана е 2 години. За разлика от повечето други индийски ашрами, Рамамани Айенгар не предлага настаняване.

Униформа: тениска с ръкави и къси панталонки, в помещенията на института всички ходят боси.

Ашрами, Индия
Ашрами, Индия, медитация

Art of Living Foundation

Къде : Бангалор, Карнатака.

Класовете в Art of Living Ashram позволяват на хората да се потопят в радостта, скрита във всеки човек, да усетят естествените ритми на тялото и душата. Тези практики са много лесни за научаване и всички курсове се основават на правилното дишане. С него можете не само да се отървете от стреса, но и да премахнете повечето от токсините от тялото.

Техниката Сударшан-крия, практикувана в ашрама, помага за облекчаване на дълбоки емоционални напрежения и е включена в десетте най-ефективни метода за нелекарствено лечение от Световната здравна организация. За да влезете в ашрама, трябва да се запишете на въвеждащ или един от курсовете за напреднали. Според организаторите всеки може да посещава часовете – програмата не противоречи на нито една от съществуващите религии или практики.

Ашрами, Индия
Ашрами, Индия, медитация

Gita Bhavan

Къде : Ришикеш, Утаракханд.

Gita Bhavan се намира в подножието на Хималаите, на уединено място, до живописната река Ганг. Мирът, спокойствието и чистотата, царящи в ашрама, са в рязък контраст с шума, мръсотията и суетата на претъпканите улици на Ришикеш. Енергията на това място е наистина магическа – тук е практикувал известният индийски гуру Шри Рам Сукх Дааши. Оттогава неговите последователи се събират два пъти годишно в комплекса, за да четат Рамаяна.

Gita Bhavan е идеално място за съзерцание, медитация и уединени молитви. Хората идват тук, за да изучават индуистка философия и аюрведа, както и да практикуват йога. Настаняването в манастира е безплатно, но, както в много ашрами в Индия, включва доброволно дарение.

Ашрами, Индия
Ашрами, Индия, медитация

Sivananda Ashram

Къде : Ришикеш, Утаракханд.

Sivananda Ashram е модерен и добре оборудван център за обучение. Специализирал е в петте учения на йога – медитация, релаксация, дишане, пози и правилно хранене. Освен това в стените на институцията те изучават духовни науки, включително Веданта и индуистка философия. Ашрамът е основан от Гуру Свами Шивананда и сега се смята за един от най-добрите в Индия.

Занятията в училището се провеждат всеки ден без неделя. На желаещите се предлагат курсове по йога, медитация, пранаяма и други духовни науки. Невъзможно е да се установите в ашрама транзитно – необходима е покана. Можете да го получите, като напишете подробно писмо за себе си и убедително посочите целта на вашето посещение.

Форма: Предпочитат се широки и непрозрачни дрехи.

Ашрами, Индия
Ашрами, Индия, медитация

Sathya Sai Baba Ashram

Къде : Путапарти, Андхра Прадеш.

Ашрамът на Шри Сатя Сай Баба е цял град, в който има институт, училища, стадион, библиотека, хотел и търговски център, столова. Интериорът на комплекса е изпълнен в пастелни цветове – розово, жълто и синьо и е много красив. Духовният център на Сай Баба е известен по целия свят, често се посещава от политици от различни страни и известни холивудски актьори.

Ашрамът има ежедневие, което трябва да следвате. Молитвите и медитациите се редуват с лекции на духовни теми и интервюта. В много стаи не можете да носите нищо друго освен килим и бележник с химикал. Забранено е движението на територията от 21:00 до 04:00 часа.

Униформа: Светлият костюм е предпочитан за мъжете, докато жените ще се нуждаят от традиционно индийско облекло или бяла пола, блуза и шал, които да наметнат през главите си. Най-често срещаните обувки са сандалите.

Ашрами, Индия
Ашрами, Индия, медитация

O&O Academy

Къде : Крайбрежието на Бенгалския залив, на 2 часа път с кола от Ченай, Тамил Наду.

Философията на тази общност се основава на феномена Хираня Гарбха – божествената златна топка. Описано е в най-древното писание на земята и символизира Големия взрив, в резултат на който се е образувала Вселената. O&O Academy е невероятно място на сила, което ви помага да трансформирате ума си и да се слеете с Бог. Неговите основатели, съвременните мъдреци-философи Шри Кришнаджи и Шри Притаджи вярват, че комфортът води до вътрешно освобождение и е важен компонент на дълбоката медитация. Ето защо са създадени всички необходими условия за посетителите – удобен график, правилно хранене, модерни стаи в кампуса и обмислен дизайн на помещения и територия. За да посетите някой от курсовете, трябва да се регистрирате на официалния сайт на O&O Academy и да получите потвърждение.

Ашрами, Индия
Ашрами, Индия, медитация

Babaji Ashram

Местоположение : Хайдакхан, Утар Прадеш.

Ашрам Бабаджи е основан на уединено място – на брега на река Ганг, в подножието на планината. Това място се смята за свято от поклонници от цял ​​свят, които идват тук, за да развият ума си, да пречистят душите си и да се докоснат до благодатта. Комплексът се състои от девет храмови сгради, украсени с красиви сини, зелени и жълти мозайки. Те са построени от Великия Бабаджи за пречистването на този свят и в полза на човечеството.

Животът в ашрама е платен. За тези, които не могат да платят пълната цена, се прави намаление на половината цена. За жилища са отделени няколко хотела със скромно обзавеждане и минимални удобства – тоалетните и душовете са общи. В трапезарията се сервира само индийска кухня. Правилата тук са доста строги – те са написани от самия Шри Бабаджи и се спазват ревностно от всички поклонници.

Ашрами, Индия
Ашрами, Индия, медитация

Sabarmati Gandhi Ashram

Къде : Ахмедабад, Гуджарат.

Махатма Ганди и съпругата му Кастурба Ганди са живели на територията на ашрама Сабармати в продължение на 12 години. През март 1930 г. това място става отправна точка на известния Солен поход и сега има статут на национален паметник. На нейна територия е открит музей, посветен на борбата на Индия за независимост, но голяма част от експонатите – писма, текстове и мемоари – са свързани с живота и обществената дейност на Махатма Ганди. Тук се провеждат тематични обиколки, в рамките на които можете да посетите общежитие за момичета от кастата на недосегаемите, училище, институт, занимаващ се с изследвания в областта на слънчевата енергия и биогаз, както и някои други отдели.

Работно време: всеки ден от 8:00 до 19:00 часа.

Ашрами, Индия
Ашрами, Индия, медитация

Правила за живот в ашрамите

В почти всеки духовен център има определени правила, по които общността живее. Те могат да се различават, но съвсем леко.

  • Животът тук протича с минимални удобства и по строг график има трудова служба и разделяне по пол.
  • В повечето ашрами настаняването и някои програми струват пари, но има и безплатни опции.
  • Можете да носите само определени дрехи в определен цвят.
  • Вегетарианска храна, пълен отказ от алкохол, тютюн и наркотици.
  • През повечето време хората от общността са фокусирани върху личността на своя гуру.
  • Основният принцип на всички ашрами е практиката на безкористна помощ на други хора, както на територията на храма, така и извън него.

Източник PlanetOfHotels

Може също да ви хареса...

Последни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

wpChatIcon