fbpx
Африка, сафари

Африка – 15 най-добри сафари дестинации

Въпреки факта, че този вид отдих е често срещан на няколко континента, той все още се свързва предимно с Африка. Сафарито, с неговите невероятни национални паркове и резервати, е приключение, което не може да се забрави. По време на пътуването можете да видите със собствените си очи Великото преселение на народите, известната „Голяма петица“, много редки животни и птици, които не могат да бъдат намерени дори в най-добрите зоологически градини в света. Сафарито в ярка и мистериозна Африка е чудесен шанс да се докоснете до дивата природа и да усетите ритъма на нейния живот.

Резерват Нгоронгоро, Танзания

Сезон: юли-март.

Резерватът Ngorongoro Conservation Area се намира в кратера на древен вулкан. Това е един от най-интересните паркове в Танзания – тук живее най-голям брой животни на квадратен километър. По време на вълнуващи разходки из територията на Нгоронгоро, можете да срещнете гепарди, каракали, сервали, зебри, газели и, разбира се, известната „голяма петица“. Резерватът е известен с това, че е дом на застрашени бели и черни носорози. Най-интересните природни обекти са езерото Магами, обитавано от ята фламинго, историческото дефиле Олдувай, 100-метровата скала Назара с древни скални рисунки и най-активният вулкан в Африка Олдоиньо Ленгай. Сафари до кратера Нгоронгоро е един от най-ярките и завладяващи маршрути в Африка, ненапразно този уникален резерват е под закрилата на ЮНЕСКО!

safari3

Национален парк Масаи Мара, Кения

Сезон: август-септември.

Най-известният природен резерват в Кения е толкова голям, че включва няколко природни зони наведнъж – савана, речни корита и храсти. На територията му живеят огромен брой видове птици и животни, включително редки. Maasai Mara National Reserve придоби популярност благодарение на ежегодната масова миграция на гну и други тревопасни животни, които се движат в търсене на храна по време на смяната на сезона – от август до септември. След безбройните стада бродят групи едри и дребни хищници, а различни чистачи затварят „голямото преселение”. Въпреки факта, че това е най-зрелищният период от живота на резервата, сафаритата тук, както и в много други национални паркове в Африка, се организират целогодишно. Богатата природа и дивите животни по тези места няма да ви оставят безразлични през всеки сезон.

safari4

Национален парк Хуанге, Зимбабве

Сезон: целогодишно.

Националният парк Hwange се намира до пустинята Калахари в западната част на страната. Това е един от малкото национални паркове в Африка, където хората идват не само да се любуват на екзотичната флора и фауна, но и просто да си починат сред дивата природа. На територията на Хуанге живеят над 100 вида животни – носорози, най-голямата популация от африкански слонове на континента, хиляди жирафи, орикси, антилопи и зебри. Има и хищници – лъвове, хиени, диви кучета. Регионът също така е дом на много птици. Сред тях има уникални видове, които не се срещат никъде другаде. За туристите тук се предлагат не само автомобилни сафарита – има и туристически пътеки, а всеки може да отиде на лов със специално разрешително.

safari5

Резерват Мореми, Ботсвана

Сезон: април-октомври.

Резерватът Мореми в Ботсвана е един от най-колоритните и красиви на континента и може да се похвали с необичайно разнообразна екосистема. Намира се в делтата на Окаванго и заема около една трета от нея – тук живеят всички основни видове тревопасни и хищници, както и много птици. Доста трудно е да се влезе в територията на резервата – сухопътен транспорт е наличен само в малка част от Мореми. Във всички останали случаи ще трябва да летите с леки самолети. Сред националните паркове на Африка именно тук има най-голяма вероятност да срещнете представители на котки по време на сафари – лъвове, гепарди и леопарди. Освен това в едно успешно пътуване можете да видите всички „големи пет“, да се полюбувате на антилопи и газели, да наблюдавате живота на хиени и диви кучета, а по време на разходка с лодка можете да се натъкнете на лов на крокодили и речни видри.

safari6

Национален парк Серенгети, Танзания

Сезон: целогодишно.

Един от най-големите сафари паркове в света олицетворява всичко, с което е известна Африка. Национален парк Серенгети изглежда като майсторски заснет филм – огромни стада антилопи, които бродят из безкрайните равнини, лъвски прайдове, езера с хипопотами и крокодили, удивителни птици, които не могат да бъдат намерени никъде другаде по света. Днес Серенгети е дом на повече от три милиона индивида големи животни и около петстотин вида птици. А когато настъпи сушата и започне Великото преселение на народите, сафарито през резервата ще ви позволи да видите със собствените си очи безброй стада тревопасни животни, простиращи се до хоризонта, и хищници, плячкосващи слабите и бездомни роднини. Много интересно е да се пътува из резервата през февруари, когато много копитни животни раждат малки. Серенгети е единственият национален парк в Танзания, където можете да летите с балон с горещ въздух.

safari7

Национален парк Кафуе, Замбия

Сезон: януари-март, юни-септември.

Националният парк Кафуе се намира в Замбия и е вторият по големина в Африка. Името си получава от реката, разположена в средната част на нейния басейн. По принцип територията на Кафуе е савана с малки вечнозелени гори и водни ливади в непосредствена близост до язовира. Основните обитатели на националния парк са различни тревопасни животни. Тук живеят слонове, биволи, сини антилопи гну, импали, зебри, антилопи, водни бакенбарди, пигмеи дуикери и много други видове. Големите хищници са представени от лъвове, леопарди, сервали и петнисти хиени, докато хипопотами, нилски крокодили и водни монитори живеят в реката. Сафари на територията на резервата Кафуе ще ви позволи да видите не само популярни туристически места, но и да посетите дивите, недокоснати кътчета на Африка.

safari8

Национален парк Селус, Танзания

Сезон: юни-октомври.

Ловен резерват Selous Game Reserve се състои от две части. Територията на северната зона на река Руфиджи е предназначена за туристически сафарита, а южната зона се посещава от ловни експедиции. Основната характеристика на този национален парк е наличието на речни екскурзии, които не се предлагат в други резервати в Танзания. Южен Селус е гъсти гори и великолепни пасища, савана с ниски планински вериги, малки канали и езера. Тук слоновете се чувстват страхотно – повече от половината от тези животни в цялата страна живее в резервата. В допълнение към тях можете да срещнете стада жирафи, зебри, антилопи и биволи, носорози, лъвове и много други представители на африканската фауна. По време на рафтинг по реката често се срещат хипопотами и огромни крокодили. В района на Селус живеят над 440 вида птици, много от които привличат вниманието с яркото си оперение. Можете да стигнете до резервата с влак от Дар ес Салаам, с автомобил с четири колела или самолет с леки двигатели – ленти за кацане са оборудвани на всички популярни места.

safari9

Национален парк Чобе, Ботсвана

Сезон: април-октомври.

The Chobe National Park се счита за един от най-добрите в Африка за концентрацията и разнообразието на дивата природа. Територията му се състои от гори и влажни зони в заливната низина на Чобе и е разделена на 4 области. Най-популярната е Riverfront. Намира се на красивата река Чобе – местообитание на голям брой слонове и биволи, жирафи, куду, брадавични свине, лъвове, леопарди, чакали и хиени. Депресиите на Нгвезумба са отдалечени от водата и са заобиколени от гори – тук животните се придвижват от реките през дъждовния сезон. Районът Savate Marsh е обитаван през периоди на наводнения. Този канал е дом на хипопотами, крокодили и над 460 вида птици и е признат за едно от най-добрите сафарита за птици в Африка. В онези моменти, когато Савате пресъхва и това се случва редовно по неизвестни причини, всички живи същества се преместват към река Линянти. По време на рафтинга по протежението му можете да наблюдавате отблизо живота на хипопотамите. Черните пътища на резервата се поддържат в добро състояние, но по тях могат да се движат само превозни средства с четири задвижващи колела.

safari10

Национален парк Бирунга, Руанда

Сезон: май-октомври.

Този резерват в Руанда има и друго име – Volcanoes National Park. Той получава това име, защото тук се намират пет от осемте вулкана, принадлежащи към планинската верига Вирунга. Около една трета от територията на Бирунга е заета от гора – една от най-големите в Африка. Тук са регистрирани 178 вида птици, от които 13 са ендемични. По време на сафарито можете да срещнете горски антилопи, биволи, дуикери, петнисти хиени и редки златни маймуни. Популярността на резервата се обяснява с факта, че планинските горили са избрали неговите гори – този застрашен вид примати не може да се види никъде другаде по света. По време на поход по склона на вулкана можете да ги срещнете лице в лице – въпреки плашещия си вид, те са доста дружелюбни и с удоволствие позират за снимки.

safari11

Национален парк Амбосели, Кения

Сезон: декември-февруари, юли-август.

Уникалният Amboseli National Park е известен със своите слонове и невероятно красива гледка към планината Килиманджаро. Това е един от трите най-популярни национални парка в Кения, заедно с Масаи Мара и резервата на езерото Накуру. Почти цялата територия на Амбосели е равнина с рядка растителност и малък брой леко наклонени хълмове – много е удобно да наблюдавате живота на жителите му по време на сафари. Освен голямата популация от африкански слонове, резерватът е дом на носорози, биволи, жирафи, зебри, антилопи, лъвове, гепарди, хиени и други животни, както и на повече от 400 вида птици. Много туристи избират сухия сезон за сафари в Амбосели. Струва си да се има предвид, че по това време в региона има силни температурни спадове – от +5 ° C през нощта до +40 ° C през деня, така че трябва да вземете топли дрехи на пътуване.

safari12

Национален парк Катави, Танзания

Сезон: май-октомври.

Katavi National Park се намира в западната част на страната. Центърът на резервата се образува от равнината Катисунга с множество блата и потоци. По време на дъждовния сезон той се превръща в огромно пасище, ​​покрито с буйна трева, което привлича много животни. Катави има най-голямата популация на биволи на континента, тук могат да се намерят слонове, жирафи, зебри и антилопи, лъвове и глутници хиени, а в реките и блатата има много хипопотами и крокодили. Най-удобно е да се наблюдават обитателите на резервата след дъждовния сезон, когато хиляди тревопасни и ловуващи ги хищници се събират в калните заливни низини и в близост до източници на питейна вода.

safari13

Национален парк Крюгер, Южна Африка

Сезон: септември-февруари.

Територията на резервата е класическа африканска савана, разпъната между няколко реки. The Kruger National Park е известен с най-високата концентрация на диви животни в света. По време на сафари тук можете да срещнете почти всички известни африкански жители – от слонове и лъвове до черни мамби. Разрешено е самостоятелно придвижване из парка – за това се нуждаете само от кола. Всички основни туристически маршрути са положени по асфалтирани пътища, има места за пикници и нощувки. Условно територията на резервата може да бъде разделена на няколко части. Трябва да изберете южната зона, ако искате да видите повече животни по време на пътуването. Екзотичните птици живеят на север, а центърът не е много популярен – трябва да идвате тук само за да се полюбувате на африканските пейзажи и да се отпуснете далеч от цивилизацията сред недокосната природа. Паркът Крюгер е известен и със своите етнически селища, исторически и археологически обекти.

safari14

Национален парк Южна Луангва, Замбия

Сезон: април-октомври.

South Luangwa National Park е основан като ловен резерват, а през 1972 г. става национален парк – вторият по големина в Замбия. Разположен е на брега на река Луангва, в най-девствената й част. Резерватът е обитаван от голям брой разнообразни животни – около 60 вида бозайници и малко по-малко от 400 – птици. Най-многобройни са слонове, хипопотами, носорози, жирафи, биволи, антилопи, лъвове, леопарди и бабуини. Езерата и реките са избрани от много крокодили – на главния вход на парка има дори ферма, в която живеят тези земноводни. Ако отидете на сафари през дъждовния сезон, тук можете да видите екзотични птици – степни орли, коронови жерави, марабу, пеликани, големи черни и бели чапли.

safari15

Национален парк Кралица Елизабет, Уганда

Сезон: декември-февруари, юни-септември.

Queen Elizabeth National Park е най-посещавания природен резерват в Уганда. Намира се в западната част на страната, в горите на Марагамбо и между големите езера Едуард и Джордж. Удивително разнообразна екосистема е повлияла на дивата природа на този регион. Сега тук живеят повече от 90 вида бозайници и 611 вида птици – абсолютен световен рекорд. В саваните, горите и езерата на националния парк живеят слонове, хипопотами, гигантски лъвове, редки антилопи и блатни кози, много видове маймуни, брадавичести свине, мангусти и нилски крокодили. Благодарение на това резерватът е признат за една от най-добрите дестинации за сафари в Африка, особено след като освен разнообразието на животинския свят, се отличава и с красотата на своите пейзажи.

safari16

Национален парк Етоша, Намибия

Сезон: май-октомври.

Природният резерват Етоша е истинска перла на Намибия, въпреки факта, че по-голямата част от територията на тази страна е заета от безкрайните пясъци на пустинята Калахари. Национален парк Етоша се намира близо до едноименното солено езеро, заобиколен от савана. Това е едно от малкото места на планетата, което е успяло да запази непокътнато от древни времена удивителното разнообразие от флора и фауна. Тук се срещат най-големите слонове на планетата и най-редките черни носорози, сабленорогите орикси и малките дик-дик антилопи, зебри, лъвове, леопарди, хиени и щрауси. Освен това в Национален парк Етоша можете да видите уникален ендемит – Velvichia mirabilis, живеещ 1500-3000 години и не не приличащо на никое друго растение в света.

Африка, сафари
Африка, сафари

Източник PlanetOfHotels

Може също да ви хареса...

Последни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

wpChatIcon